爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

回覆:請教各位爸爸,有關Serena, Noah同 stepwgn

Stepwgn Spada vs Noah 2014 7座

剛試左呢兩部車, 冇試Serena因高度入唔到屋企停車場

外觀: Stepwgn Spada 後生d型d, 晌街見女士揸白色都好靚 / Noah 個樣成熟d, 白色線條出d靚d,本身駕車好高貴搶眼,但女士揸又好似唔夠Stepwgn好睇, 男士揸又唔夠型

尾門: Stepwgn Spada 尾靚 / Noah 尾門好重,關門吃力

睇位: Stepwgn Spada 有左前輔助鏡,讚,車身較正方睇位易,Steering radius 細d, 迴旋幅度細/ Noah 迴旋轉幅度大d,冇輔助鏡, 睇個人技術

駕駛感 : Stepwgn Spada 有力好多, 低重心,行車定,轉彎定好多 / Noah, 較飄,後座乘客感受更深,唔舒服

天窗 : Stepwgn Spada 大天幕,乘客開心, 但開唔到, 老公唔鍾意,個人覺得冇所謂,一向少開天窗因多走市區空氣唔好又唔鍾意嘈 / Noah 雙天窗開到,老公鍾意

座位: Stepwgn Spada 我鍾意7座,(在日本7座係要加$的option, 較8座貴), 老人家多同bb坐中排,工人姐姐或其他乘客坐尾排,老人家可先上車坐好,唔洗企住等尾座乘客先上,因工人姐姐會幫手收野入尾箱或幫bb坐好會較遲上車,尾排客人中站落車又唔洗二排乘客起身讓路,二排兩張凳中間地下我放手裝,唔鍾意八座放中間凳上或腳前阻住自己,尾排1個位反凳背,腳位或凳背面都放到bb車,仲座到2個人,因尾排比Noah寬,需要時尾排可全收,但中排兩張凳不可合併,呢樣野好睇個人需要 / Noah 7座座位調配靈活d, 中排兩凳可左右合併,但尾排1.5+1.5個位,中間位好唔舒服,凳背底突起,基本上唔坐得人,左右兩邊凳貼柸架位置又有少少突起,要坐三人的話好辛苦,可疊起一邊凳放野,座位調動較靈活,但疊左一邊尾排只可坐1個人,即全車變5座,對我來說冇意思,疊起又阻窗,空間感細d

設備: Stepwgn Spada 簡單實用冇豪華感,音響控制軚盤要自己加裝(但有駕駛感及大天幕) / Noah 設備較好有內置窗有音響控制軚盤(但冇駕駛感,車浪d, 尾排不好坐3人)

車款: Stepwgn Spada 2013轉過facelift但可能2016轉款, 2015年3月公報,基本上5年轉1次款比Noah密,但改裝空間比Noah大很多,遲d唔鍾意個款你想改靚佢好易 / Noah 款頭,改裝空間細

價錢: Stepwgn Spada 現$333xxx 送價值$16xxx 真皮坐 + $6000牌費回贈 + $5xxx 首年保險,如trade in 舊車價比Noah高 / Noah 7座 $319xxx 送4000油,唔送牌費保險,trade in 舊車價超低,leasing 2%但出面ICBC只需1.28%

總括來說睇自己需要,有人講究駕駛實用空間感,有人講究設備追款,睇自己想要乜

複式洋房

回覆:請教各位爸爸,有關Serena, Noah同 stepwgn

serena 靚d同埋而家幾間日本廠都差別冇以前咁勁

大宅

BK Milk勳章

回覆:Ivancccc 的帖子

I want to buy Serena as our second car, can you pm me your sales contact pls?

大宅

三款車型比較
http://www.serenahk.com/redirect.php?tid=61&goto=lastpost

做左serena 車主三個月。無揀錯。舒適。慳油兼好力。

入左幾缸油。做到9.5km/L 70/30

大宅

畀面勳章

我揸STEPWGN兩年.當年選車時,我已試過三款.STEPWGN和SERENA比NOAH好.但太太喜歡STEPWGN比較大,兼有8座.還有特大天幕(因為上一部是JAZZ.)所以選了HONDA.STEPWGN載6個大人由南圍上鈄科大.可輕輕鬆鬆由60KM/H加至90.那次試車之用.其實,駕七人車,一家大細,都無機會表演車臣絕技.乘客舒適便可.^^
街上有大把這三款車,各有各好.否則不會通街都有.

複式洋房

回覆:tityting 的帖子

noah

男爵府

hi Ivancccc我都有興趣,麻煩你pm sales資料我,thx!

大宅

Elgrand or Previa

夠大,全車人都舒服

別墅

回覆 tityting 的帖子

我鍾意Serena

洋房

Noah最新款,豪華版最齊料,又一街都係。
Serena科技感強:S-Hybird,電子咪錶,電動天幕
Stepwgn款最舊但H車感覺會行得快啲,同埋尾排好似可以完全收埋

大宅

用緊NOAH 2013 7座都滿意
其實三款各有各好

首頁

尾頁

跳至