自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

你自己揍幾年先啦,無辦法,仲要係孖b

試下做part time做半日,如果你搵到信得過嘅親戚朋友鄰居幫友嘅話(俾返少少錢人地),不過孖b真係無容易揍,未必有人肯接手

珍珠宮

2024年龍年勳章

你住沙頭角,搵part time應該好難,唔通你做4個鐘,交通時間用個半鐘咩

btw,沙頭角幾錢租啊?試下搬近d市區,有mtr嘅地方,你地就唔使養車啦

伯爵府

引用:本身上年年頭已經想辭職因為公司真係各方面

原帖由 Amandang0124 於 16-01-15 發表
本身上年年頭已經想辭職因為公司真係各方面唔太好,褔利差,搬左又遠,以前同事走得7788,但發現有左唯有繼 ...
以樓主case FTM
自己人工吾多,而且,請工人洗費何止4千。

男爵府

回覆 Amandang0124 的帖子

我會選擇continous做野,搵多個錢好d,始終你有兩個小朋友。工人唔岩,可以再搵。

伯爵府

唔好辭工住, 工人唔做先至諗FTM, 依家返工揾多個錢先~ 工人難揾, 唔係個個肯做兩個B的家庭

水晶宮

回覆:你地會選擇做ftm定繼續返工?

我會做ftm,你搵得一萬咁少,唔要工人,唔養車,條數差唔多

子爵府

真心想請教點樣兩公婆夾埋搵3萬都可以養車請工人,神級理財

男爵府

我做ftm前既收入同你地一樣, 不過我地無車無樓無工人, 得1個仔, 宜家得老公1份糧尚叫ok, 我同c6都覺得呢幾年做ftm好值得, 因為可以睇住我仔不斷進步,成長。 但宜家又有另一個問題, 我仔開始大, 我唔駛再全天候式咁照顧佢, 想出返黎做野但好難搵工, 所以我覺得做ftm之前要諗好自己做幾多年? 同埋預左搵工會好困難, 我當年諗,份工先得萬幾蚊, 大不了未搵返1萬攞, 點知…… 就係難

水晶宮

引用:真心問, 咁你地都好叻, 依家有埋孖B s, 一

原帖由 第二任媽媽 於 16-01-15 發表
真心問, 咁你地都好叻, 依家有埋孖B s, 一個family 搵夾埋3萬多, 又可以養車, 養工人, 屋租, 水, 電煤, 雜 ...
我都覺好勁,但你搵得一萬,真係自己湊,唔差好遠

水晶宮

有小朋友,仲要2個,我會繼續做野,到第日有需要用錢時就唔會後悔

伯爵府

如果你老公搵到4、5萬,而你得1萬,咁我會覺得你做ftm係好既,因為扣埋工人錢同雜費,都係得3,4千左右落袋。

不過你老公搵2萬,呢4千就變得好重要。真係搵多一蚊得一蚊。而且做落去可能會加人工,又可以搵份人工較好既工。

同埋小朋友日漸長大,要用既錢會愈來愈多,返學都要交多少學費,仲有雜費,同校車錢。到時你發覺唔夠錢用,想出返黎做野時,可能發覺自己連一萬既工都搵唔到。

Ftm係好,不過都要有一定經濟條件先可以做。

侯爵府

原帖由 Amandang0124 於 16-01-15 發表
本身上年年頭已經想辭職因為公司真係各方面唔太好,褔利差,搬左又遠,以前同事走得7788,但發現有左唯有繼 ...
如果我係你就會返工,仲唸下可以點樣開源。一個人搵2萬幾俾4個人用係唔夠架,特別係bb如果touchwood要睇醫生個d真係好貴,遲d讀書又要洗好多錢。如果你唔返工,咁就唔好養車請工人啦,順便申請埋公屋等派公屋好過。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

依家時勢, 有得返工我都會返住先

禁止訪問

子爵府

你搵太少,家庭收入低,但你有孖b,自己湊曬非常吃力。點解你唔試下揾過份收入高D嘅工,反而想辭工?

長遠係應該開源,增加收入,搬去方便返工嘅地方,例如比較近港鐵站或西鐵站或有巴士出市區,唔好養車!

侯爵府

Cut車,要節流第一樣係佢啦!

愛是恆久忍耐......

珍珠宮

你地而家三萬幾都可以養工人養車租樓, 如果只係少一萬但唔要工人唔養車, 頂到嘅.. 不過長遠唔係辦法囉… 因為一定儲唔到錢...

男爵府

全家得3萬幾仲要養2個bb,工人,養車,其實養車你3香港根本唔係必要品,又費2,香港交通又方便,搭車都好方便,出入搭的都一定平過養車。
你地未有小朋友就可以,有小朋友仲要twins開支好大好大。
一係你就ftm, 唔請工人,勉強保住架車,完全儲唔到錢
一係就繼續返工,請工人,保住架車,都係冇咩機會儲備到錢
但其實你個1萬幫唔到太多,寧願自己湊,唔好鬼養車啦!

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至