自由講場

跳至

首頁
56789...12

尾頁

侯爵府

小學學簡體真係太早,F.2,3 學,why not?
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

公爵府

引用:Quote:原帖由+幸福花+於+16-02-04+發表回覆

原帖由 littlesister 於 16-02-04 發表
唔係藉口,事實大陸都有人開始倡議用繁體字,韓國都有人支持學傼字,因為好多古籍都係繁體字

...
我堅返對學簡體字。小學生連繁體都未識,去學簡體?本末倒置。

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

manshan86 發表於 16-2-4 22:10
我有冇家教關你咩事,我針對既大陸人!蝗蟲!我當佢地畜牲,要唔要你管!我由細到大學既係繁體!寫既係繁體 ...

你可以唔鍾意,呢個係你自由。但你代你可以去侮辱別人。
鬼佬唔鍾意中國人,唔鍾意中文,就可以叫你作畜牲,話中文係畜牲字嗎?一樣唔可以。
可能你無小朋友讀國際學校,又無親友在新加坡內地,但起碼都尊重下你自己,呢個係親子網,父母要以身作則,否則受教育的目的係咩?就係自以為尊貴然後去侮辱其他人?

blink_blink    發表於 16-2-6 14:56

禁止訪問

引用:我妹比我細,佢三十到尾,佢識簡體字,佢話

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+fsforth+於+16-02-04+發表邊

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+麟媽媽+於+16-02-04+發表我妹

原帖由 cffw 於 16-02-05 發表
以前中史堂會教簡體字,先生都話考試寫得快好多
我讀理科,所以唔識簡體字!早十幾年前我日本老細同大陸做生意,靠我喎....... 最初d文件我睇唔明呀,要不停問人,唉!

子爵府

回覆:中小學生要學簡體字

極反對!殘體字,破壞中國文字形、音、義嘅文化。

以前讀中文丶文學丶中史,都有用簡體字答卷,學校冇教,自己都會慢慢識。但如果簡體字納入課程體制,即係好可能要考試,規範化的目的不言而喻啦。

伯爵府

簡體字如果只是因為方便寫作學下無妨, 但始終係繁體體統些。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+cffw+於+16-02-05+發表以前中

子爵府

引用:Quote:原帖由+littlesister+於+16-02-04+發

原帖由 ivycowcow 於 16-02-04 發表
我堅返對學簡體字。小學生連繁體都未識,去學簡體?本末倒置。
冇錯!
如果了解中國文字的特性就不會贊成簡體字嘅理念。簡體字係要識,畢竟大陸丶星加坡等地係以此溝通。但小學就學,係會令小朋友唔明中國文字形音義的特性。

大陸係要陰d陰d要同化香港人囉,呢個係毫無疑問啦!

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

TMMA 發表於 16-2-4 23:04
轉載

簡「爱」無心殘不堪:也談簡體

簡體字並非共產黨創造,反而絕大部分簡體字古已有之,多數來自於草書,王羲之字帖以及千字文。
真正由共產黨執政後發明的簡體字寥寥可數。
而且最初提出字體簡化的也並非共產黨,早在國民政府已經提出過漢字簡化。只不過到後期因為政治理由,開始詆毀和妖魔化簡體字。

其實漢字從甲骨文、金文,到篆書,楷書,本身就是不停變化的過程,自稱繁體字最正統的,去讀一讀古時候d字,相信一個都認唔出。
其實繁又好,簡又好,唔需要爭邊個好,邊個差,每個地方因應自己的文化背景選擇去使用,只要達到知識傳播,溝通,紀錄等的作用就好。
唔好被政治洗腦,借文字的幌子去詆毀和侮辱敵方。
侮辱的不僅是無辜的文字本身,也是這個人自身的教養。

blink_blink    發表於 16-2-6 14:58

子爵府

引用:我妹比我細,佢三十到尾,佢識簡體字,佢話

原帖由 麟媽媽 於 16-02-04 發表
我妹比我細,佢三十到尾,佢識簡體字,佢話當年考會考(仍是英管年代)考評局已經容許用簡體字作答,我地讀 ...
如果係同意異體keyword,一樣扣分的。只是總和分別唔明顯。
依家工作多用電腦,普通工作運用冇問題,橫豎英文版為準,中文錯最多笑下了事。

珍珠宮

引用:其實學多樣無壞 只要唔係取消繁體字

原帖由 lingluk1306 於 16-02-04 發表
其實學多樣無壞 只要唔係取消繁體字
同意

公爵府

2024勳章

駛鬼專登學咩, 有左繁體字既根基, 再睇下書煲下B6劇, 殘體自自然然就識了

男爵府

好媽媽勳章

中學生學就好,小學生學真係會亂,兩樣都識其實最好!

伯爵府

引用:Quote:manshan86 發表於 16-2-4 21:17 點解

原帖由 oooasis 於 16-02-04 發表
全球咁多華人用的字,居然可以話人地畜牲字?
連基本的尊重和家教都無,侮辱其他人的文化和文字。就算學的 ...

男爵府

咁真係不能讓步,點都要學左繁體先,認錯哂啲字就救唔返!
去到中學用簡體考試的確寫得快啲,但中學生本身對文字有左一定認識先可以咁做,而唔係學都唔俾細路學繁體!!

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

簡直係不知所謂 , 小學生學? 痴孖根

大宅

簡體字其實唔學都會識啦,你加入課程就會有評估,評估就會有考試,簡單講就係一種推廣。

大宅

回覆:angelist 的帖子

我係中港家庭,個人暫同先學好繁體,再學簡體。因為我係香港生活開始,第一次睇繁體字,就好似睇簡體一樣簡單,但係宜家要教個仔寫字,仲要學埋寫繁體字,覺得好吃力。相反,我老公寫繁體字嘅,識左我以后,學簡體簡單過我,拼音都識左(當然工作需要,而唔係特登去學)。反而中港語法相差之大,溝通上易誤解。所以一定要學兩種字嘅話,我覺得先打好繁體基礎,遲D學簡體。

blink_blink    發表於 16-2-6 14:59
siutsunboy    發表於 16-2-5 15:23
jolo    發表於 16-2-5 10:03

首頁
56789...12

尾頁

跳至