自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

stkyo 發表於 16-11-27 18:32
阿差定英國人?

女差

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

stkyo 發表於 16-11-27 18:32
阿差定英國人?

我又覺得英國鬼對婦孺幾好。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我愛Corina 發表於 16-11-28 02:40
我又覺得英國鬼對婦孺幾好。
我反而覺得因為英國人特別關注小朋友,所以先會擔心你係咪個小朋友既父母
上次我行小朋友通道,反而係一個阿差男人叫我埋去,之前未試過

anyway,我覺得有人過關被刁難,只係個別事件,並非關於用咩照護既問題

珍珠宮

mikako1205 發表於 16-11-20 18:52
話如果舊護照太細個樣就可能要加簽
我續時舊護照係小學生樣,但冇叫加簽
好多人都冇要加簽
咁你當時有無交埋特區護照去呀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我愛Corina 發表於 16-11-27 23:09
試過係英國比人問到傻,佢叫我証明我係我個女個亞媽,因為我無改姓,我出入咁多次都只係比英國關員問過。
...

你係咪得你一個人同你個女一齊? 我朋友都俾人留難過, 佢一個人帶個女去美國.

我覺得而家過關越黎越煩. 我冇改姓, 次次同仔女飛, 無論用乜護照, d職員實問我個仔佢老豆響邊. 今次返香港, 我老公同個仔今次響隔離條隊已經出左去, 職員叫我過對面叫番我老公返黎, 總之要一家人排同一條隊, 一家人一齊擁上去個counter 度一齊過關. 原來我老公都俾人問係咪一家人出門, 個職員叫我老公過關後企響後面等叫我叫番佢地去我排果個counter. 去到英國轉機好彩冇俾人問.

我只係試過好多年前響揸BNO 響英國排EU隊, 俾人叫我下次排番non-EU 果邊.

珍珠宮

馬霸 發表於 16-11-27 23:26
日本人最吾鐘意香港人,大把好似劍心咁既人,心底裏非常憎恨

因為這地方是投訴之都,麻麻煩煩,所以唔like,出哂名啦

但日本人即使唔like 都笑笑口

我鍾意偽君子囉

珍珠宮

呢本嘢買少見少,仲有冇人重視丫

男爵府

有得續一定續啦, 回歸後已經無得申請.
多本passport 無問題呀.

瑪瑙宮

stkyo 發表於 16-11-27 20:00
我反而覺得因為英國人特別關注小朋友,所以先會擔心你係咪個小朋友既父母
上次我行小朋友通道,反而係一個 ...

我都係覺得睇個關員心情,佢悶既咪同你玩下咁囉

瑪瑙宮

bosch 發表於 16-11-27 21:16
你係咪得你一個人同你個女一齊? 我朋友都俾人留難過, 佢一個人帶個女去美國.

我覺得而家過關越黎越煩 ...

係我得自己+女,果陣亞女都兩歲幾,之前飛過幾次我有準備出世紙,但無比人問過,所以果次我無帶。
之後飛咁多次去歐洲同返香港,都無比人問過。

伯爵府

_candy_ 發表於 16-11-28 04:02
咁你當時有無交埋特區護照去呀

有影印
所有佢地要求既文件都有

伯爵府

QQ6543 發表於 16-11-27 20:40
真的嗎?
相信當事人如果可以再等下, 總會等到本臨時特區護照; 不過英國人做得快少少
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

大宅

緊係續
幾多新腥港人想要都冇得要
如果大陸真係咁好就唔洗咁多大陸人爭住拎外國護照

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實如果唔介意比1千申請費用既就去續,反正多本護照無壞處,特區唔見左或就快過期/ 過期,但甘岩要去臺灣/ 外出,養BNO一千,用在一朝。

大宅

bno續左啦, 好快搞掂。

珍珠宮

mikako1205 發表於 16-11-28 10:39
有影印
所有佢地要求既文件都有
因為我諗緊我本特區剛過期,俾唔俾埋去續BNO

男爵府

開心吸收勳章

唔續。

上個月一家人去澳洲,我姨甥女有BNO,要申請澳洲簽證,冇睇清楚俾了美金幾佰元,原來只是查詢費,要申請還要用certified證明文件,另親身去和簽證費貴過用特區護照。幸好還有三個多星期才出發,她立刻申請特區護照,收到後成功網上申請澳洲簽證。

BNO真係又貴又冇用。

伯爵府

avril19 發表於 16-9-26 15:24
會快啲chop印,之前試過拎特區去日本,俾海關問三問四。之後拎bno問都無問就過到。
...
我用特區去歐洲, 日本, 泰國等都冇問長問短喎, 入境都好快

首頁

尾頁

跳至