自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:花膠煲雞+發表於+16-10-28+14:04+老

原帖由 Sumyeema1 於 16-10-28 發表
冇惡化就好。

有冇打去正苦駐台灣辦事處問下?
警察叫我地自己同酒店和解,佢話佢地都做唔到啲咩,要告亦唔係警察告,係要去法院告
仲話如果要告你地要搞好多野先可以開庭,仲需要時間,叫我大事化小
我地講,而家有鐵架由高空跌落黎,令到佢受傷,點樣可以大事化小?我地唔係要追好多錢,但係我覺得機票同酒店既錢係應該要賠比我地,因為而家都無辦法出去玩。酒店話係賠都只係賠我老公一位,各位點睇?

子爵府

引用:Quote:原帖由 花膠煲雞 於 16-10-27 發表我

原帖由 vvevv 於 16-10-27 發表
咁外國無旅遊保嗎?
真係唔係到到都有,有D有但係比香港貴好多好多

子爵府

花膠煲雞 發表於 16-10-28 14:03
警察叫我地自己同酒店和解,佢話佢地都做唔到啲咩,要告亦唔係警察告,係要去法院告
仲話如果要告你地要搞 ...

你叫佢出封信寫低賠償原因同金額比你地考慮!

唔係叫你接受offer,不過呢個係有力証據証明發生過呢件事,方便日後追討。

侯爵府

1. 本身working holiday, 所以唔係香港出發係唔可以係香港買保險, 但本身應該有working holiday 保險, 包唔包就要問清楚
2. 酒店最多負責醫療費用, 其他一定唔會
3. 話咩上報紙個D, 更加無用, 因為酒店唔係唔負責, 只係佢負責個方面同你預期有出入
4. 報案都係無咩用, 因為只係收傷, 而酒店亦都有負責醫療費及賠償, 只係同你預期賠償有出入.
只可以一個字講, "黑", 無嘢可以做.

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+Sumyeema1+於+16-10-28+發表

原帖由 花膠煲雞 於 16-10-28 發表
的確唔關警察事,只可以自己同酒店傾賠償責任及金額。
除非你真係打算告酒店就唔洗傾,可以揾律師去攪。

子爵府

Sumyeema1 發表於 16-10-28 14:00
咁多

朋友當日想要求賠2萬等對方還價,我叫佢等人先出offer再還。

点知對方一出已經係咁多,朋友再問我点,我話lur 飯應啦,再嘈人地收返個offer!佢係腳背腫咗,不過第二日已经可以行到架!

大宅

花膠煲雞 發表於 16-10-28 14:08

要告係要請律師去法院提案。

酒店話賠傷員損失,亦正常。

但比較要留意是,確定你老公真係挫傷,因為挫傷好少話幾日行唔到,擔心有骨折問題。

男爵府

花膠煲雞 發表於 16-10-27 16:18
我而家太亂喇,老公又行唔到,我地係台中,酒店主管車我地去醫院,無報警,因為岩岩真係嚇到太驚!差一秒就 ...
係香港,酒店要負責
係台灣,報警,問當地律師。個個地方法例都唔同
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

瑪瑙宮

大廚勳章

花膠煲雞 發表於 16-10-28 14:08

如果當時係即時報警call白車入院事情就局報上去,現在似乎警察都不想理。。。要賠我估酒店只賠你先生醫藥費。。。

你住咩酒店?如大間酒店會注重商譽。。。但如果蚊型或所謂民宿。。可能拖你,當你唱歌
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

春季勳章

shandie 發表於 16-10-27 16:11
回覆 花膠煲雞 的帖子

, 咁其實係咪應該報警先(當時), 而家先報唔知得唔得?

要報警,舊鐵如証實喺屬於酒店,酒店要負責任。

伯爵府

春季勳章

yiqiyihui 發表於 16-10-27 16:38
如果酒店hea你,或者你call 台灣蘋果日報啦。
如果佢好似香港蘋果咁應該有D用。
又或者倧call 香港蘋果啦

喺,蘋果報導吓,可能有更多跟進。

子爵府

花膠煲雞 發表於 16-10-27 16:07
剛剛從酒店門口,從天而降一條長鐵架,差一秒鐘就中頭就死左了.. 但係枝長鐵架打到我老公隻腳,酒店車左我 ...

希望你老公早日康复

男爵府

麟媽媽 發表於 16-10-27 23:01
你兩公婆一齊working holiday但其間又去旅行?!咁古怪,咁你地working holiday又無買保險架?你地真係大膽 ...

睇到麟媽媽的提點,我即問藍✝,如果買咗一份(例如1~30號的旅保),期間入境香港,再去其他地方,佢話要重新買一份

一份旅保計:香港岀境一次,香港入境一次 (期間可以去香港以外任何地方)

即係working holiday如有買保險,理應有賠償

樓主的個案係好好的提醒,祝安好!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

但如果係香港發生,有個遊客只係整親腳,會唔會賠埋遊客之後既旅程?

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至