自由講場

跳至

首頁
56789...12

尾頁

男爵府

DTfamily11 發表於 17-1-31 21:01
你建議我同cac講既野好好,俾d壓力佢希望可以早d同阿仔做評估,謝謝你。阿仔間學校無到校服務,協康份報告 ...
樓主有否考慮讀多年k3?協康cp有沒有建議?你盡快聯絡cac求但地比快期你,同佢地講你好需要做評估是否適合今年升小一還是可以幫孩子排早期。我有朋友試過k2完左去cac評估學習遲緩,好快k3有早期比佢上。

大宅

honeyt 發表於 17-1-31 21:11
你係一個好媽媽。無因為自己嘅壓力為小朋友延續不幸,見到你好努力,好正面。加油,有你喺度撐住,小朋友 ...
多謝你既鼓勵,黎緊我只希望自己既身體可以健康啲,唔好成日病,咁我先有精力去處理好多既事情

大宅

irenelwl 發表於 17-1-31 21:12
樓主有否考慮讀多年k3?協康cp有沒有建議?你盡快聯絡cac求但地比快期你,同佢地講你好需要做評估是否適合今 ...

其實我喺阿仔未確診之前已經有考慮畀佢讀多一年k3, 但協康會冇建議, 我會重新考慮呢樣嘢, 我想阿仔打好個底先升讀小一

男爵府

回覆 DTfamily11 的帖子

樓主,如果你想搵人傾你可以pm我。我嘗試講晒我知的服務同資源及訓練資料你知。我女有讀寫,有專注力問題,我仔自閉譜系,也懷疑adhd, 情緒未做訓練前好差,現在在進步中。當然其間我也學了技巧去面對他.

大宅

irenelwl 發表於 17-1-31 21:12
樓主有否考慮讀多年k3?協康cp有沒有建議?你盡快聯絡cac求但地比快期你,同佢地講你好需要做評估是否適合今 ...

不過我要做出呢個決定之前要衝破到佢爸爸嗰關先得, 佢爸爸係好反對自己個仔要重讀k3嘅人

公爵府

irenelwl 發表於 17-1-31 21:22

樓主,如果你想搵人傾你可以pm我。我嘗試講晒我知的服務同資源及訓練資料你知。我 ...

請問你仔在邊度訓練

水晶宮

irenelwl 發表於 17-1-31 21:22

樓主,如果你想搵人傾你可以pm我。我嘗試講晒我知的服務同資源及訓練資料你知。我 ...

我電話pm唔到可以俾埋我嗎?仔返k後老師覺有問題、叫我搵cac, 但已經排緊了。謝謝

子爵府

回覆 bananaGi 的帖子

我仔2歲時唔識講廣東話,只係鍾意英文,識晒26個英文字,番全日n,第三個星期,開始第一日番全日,即比老師投訴,話佢唔講野,坐唔定,大吵大鬧,叫我影底佢識唔識講野,嚇到我死,而家番左3個月,識講些句子,可能男仔真係遲d講野。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

DTfamily11 發表於 17-1-31 20:20

多謝你耐心解答同鼓勵!我會努力!

我自己湊,阿仔返學我做下兼職。
成年人做咗都無用,正如當年醫生話:nothing to do,我答佢:我知,得個知字。不過就了解自己更多,以前我都唔明點解自己會咁樣諗野,家下明白,亦都無怪自己係唔係"傻婆"。之後,更加了解阿仔既言行,同我細時差不多,我可以慢慢同佢講,等佢唔會咁無助。
不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

DTfamily11 發表於 17-1-31 13:13

我仲要在職單親媽,完全無外家幫。工作上已經好大壓力, ...
工人車輪轉, 不如試下本地鐘點

簡個係付近住有咩事, 幫你緊急接仔頂住一陣

再唔係諗下社區保姆, 普通細路仔好多時發燒, 老師都要家長即時接走

呢d 時候可以頂一陣, 同埋揾d有extend 服務去到晚黑八點幼稚園

男爵府

回覆 luckybaby2011 的帖子

我PM你

伯爵府

yl88 發表於 17-1-31 08:55
單字有無?
不要等,有懷疑就要即返健康院睇!!
佢有無好大的情緒起伏?

單字都冇呀,有脾氣,如果要嗰様唔比就大叫 ... 佢唔係我個仔,係細佬個仔,上個月見咗醫生,不過醫唔敢話佢係咪,話要觀察,6個月後覆診

水晶宮

回覆樓主:

媽媽望下呢個計劃,因為申請需時,佢地一班只收8個學生,個course差不多一年,家下申請定就差不多。
阿仔讀完,學咗既野係好有用,大人都多個話題同佢講。而佢地有社工可以幫下你,到小學時候,我地既星星小王子,仲多野煩。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

回覆 yl88 的帖子

一開始幫到我搵出仔的情緒問題的係社區中心的社工, 個時我女CONFIRM左讀障, 係個間中心上讀寫訓練。咁阿仔係中心玩時比社工見到佢情緒起落太大, 就同我講可能有自閉症, 因為初期對自閉的認識係唔講野唔理人, 跟住上網CHECK, 完來自閉譜系的範圍同特徵都可以好唔同, 不過仔真係中左一半以上的行為。咁其實個時有係醫院覆開診, 話懷疑阿仔係ADHD, 不過聽完社工講, 再去醫院覆診時就好強烈要求去CAC評估, 跟住搵到個大粒醫生幫我做左初步評估, 個醫生都話似, 佢好好同事幫我排埋OT同精神科。所以我可以同步做定幾樣野, 比係CAC確診再做快左成年,。未去CAC確診前, 我已同仔搵左專門支援SEN的社交班, 情緒班, 專注, 感統, 小肌肉---- 自資, 資助都有用都有排, 做到幾多得幾多, 還有用私人OT, 再等到政府的OT服務一齊做,

到現在, 基本的我仔都有繼續, 醫院也久唔久有小組比我仔上, 我仔上左訓練, 叫做有持續地進步, 每隔一斷時間, 唔同的治療師都會表達佢的進步。咁當然, 佢情緒還是未能控制得好好, 但經歷左D2年, 我都慢慢學懂撐扼如何同佢溝通, 做事比之前快了, 今年上小一, 暫時各方面問題都不大, 是間中有些小問題, 但老師都說意外地好 。因為自閉症, 老師都擔心他是否適應到, 當然我們在升小前也下了很多功夫的。

不過暫時在學校的表現還是不喜歡群體活動, 但課堂要求的, 他就不會拒絕行動, 只是有得揀佢多數揀自己一個, 這個老師都有注意到, 現在醫院剛開始小組我也有跟進...

水晶宮

sjnl43 發表於 17-1-31 22:22
工人車輪轉, 不如試下本地鐘點

簡個係付近住有咩事, 幫你緊急接仔頂住一陣

穩定既照顧者係好緊要。
不知所謂的乙陸!!!

伯爵府

bananaGi 發表於 17-1-31 11:57
我見過一個小朋友,兩歲只會EEar ar.

完全講唔到任何物件單字/或爸爸媽媽... 只識 呀呀呀⋯⋯

咁少資料好難估...

而且我唔係專家。

公爵府

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:回覆 DTfamily11 的帖子樓主,如果你想搵人

原帖由 irenelwl 於 17-01-31 發表

請問你仔幾歲?
我女係亞氏,仲有專注力不足,脾氣大到嚇死人,情緒大上大落

C'est La Vie

男爵府

回覆 chowqv 的帖子

我想請問這個program的收費,我之前排了期,預計要小二才論到我仔,我想有個預算。

男爵府

回覆 thekiller 的帖子

現在6歲4個月

珍珠宮

chowqv 發表於 17-1-31 22:52
穩定既照顧者係好緊要。
一般細路都要依賴要安全感, 唔好話有SEN 學童!

我哥以前果個啊E 女都出黎做事, 當湊孫無比佢湊都成日想見下

去完旅行借d 易又想見話有手信

揾本地大媽搏下好過揾工人

首頁
56789...12

尾頁

跳至