自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

moyan 發表於 17-5-8 14:20
養另一隻

唔好啦,等佢平伏左情緒,大過佢自己決定到先再養。
每一隻毛孩都獨一無二,唔好養第二者去取代走嗰隻,對邊隻小毛孩都唔公平亦唔負責任。

子爵府

2024年龍年勳章

寵物,係上天給我地既禮物,佢陪伴我哋渡過很多開心同唔開心既日子! 我們和牠的關係很純潔,係最純真的友情,在人與人關係中可能也找不到的!
可以既話,你陪佢哭下,不用説什麼安慰說話吧!

Life must go on

別墅

等情緒穩定就無事啦,甘始終有感情

大宅

我也曾經歷過寵物離世好傷心嘅日子,有一日我看到有人話:
呢個世界有彩虹橋,寵物離世後都會去到一個叫彩虹橋嘅地方,嗰度有好大片草地,有好多狗狗同佢玩,沒有病痛,到我地百年歸老時就會再見返佢,佢只係早一點離開去到彩虹橋生活,若干年後我們會再見的.
雖然我知道假多於真,但當時我選擇相信,個心亦因為相信而再無咁痛.

象牙宮

豬米米 發表於 17-5-10 00:08
唔好啦,等佢平伏左情緒,大過佢自己決定到先再養。
每一隻毛孩都獨一無二,唔好養第二者去取代走嗰隻,對 ...

我都係咁話!隻隻狗唔同性格架嘛

象牙宮

wln 發表於 17-5-10 00:23
寵物,係上天給我地既禮物,佢陪伴我哋渡過很多開心同唔開心既日子! 我們和牠的關係很純潔,係最純真的友情 ...

係呢,我都成日幫手照顧狗狗,真係百段滋味在心頭姪女無再喊喇,但仍然悶悶不樂咁,狗狗遺物亦都清走晒,準備星期六火化

首頁

尾頁

跳至