自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

yl88 發表於 18-6-3 22:10
黃錦輝

Cky 只是最後兩年提供IB, 另外黃錦輝我剛上學校網站了解,並不是行IB喎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

yl88 發表於 18-6-3 21:18
有朋友教國際學校,佢話其實國際學校唔係想像中易讀,d功課都好深,要家長幫手的。
月入十萬入國際真係有d ...

你朋友教邊間,功課深要家長帮手?

珍珠宮

fukuoka_saga 發表於 18-6-2 22:58
怕同其他同學大對比。
我見好似好多似大屋,有車出入,怕小朋友覺得同人唔同。
...

似你自己自卑多d

侯爵府

fukuoka_saga 發表於 18-6-2 22:51
我係怕小朋友會自卑

咁唔好讀啦.

寶石宮

2023年兔年勳章

fukuoka_saga 發表於 18-6-2 23:01
咁都幾好。
我怕家長約去玩會係去高消費活動。
讀咗又冇得返轉頭。

英x應該無問題

珍珠宮

fukuoka_saga 發表於 18-6-2 22:38
喜歡教學模式。

但經濟會否好辛苦,小朋友會否易自卑?

同收入唔一定有關系,大把收入唔止十萬,未必選l S。

選校應多了解學校理念,係咪合乎父母自己嘅敎養理念,更重要係孩子脾性。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

好多家長以為國際學校教學模式好, 但都要睇小孩性格和家長的能力。

小孩主動性要夠強。

家長除了俾錢, 更重要是家長自己要終身學習, 才能幫子女。

問下自己是否有時間, 有學識去幫子女做 project。其實讀國際學校, 家長的投入的心力比傳統學校要更多。

而家有唔少本地學校都做到愉快學習, 不妨努力d 去找多點資料。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

去到中學 好多讀國際學校嘅 都會出去補習 , esp數學. 所以唔好以為淨係 budget tuition fees. 去到高中 要準備ib, 補習費 係非一般.

男爵府

回覆樓主:

無論讀咩學校都好,你都要預左小朋友朋輩間係會有比較,因為除左日常番學外,小朋友越大就有越多聯誼既機會(生日會,做project等),除非任何聯誼都唔參加,如果唔係總有比較(人地屋企大d, 人地屋企有會所等等),但我覺得小朋友既比較未必係好似大人咁直接覺得人地屋企有錢d, 而係出於羨慕或人有我有既心態,呢個問題無論番咩學校總有人比你更有錢,所以我覺得每個家長都要在呢方面教育自己子女。
國際學校既家庭一般家境較好,可能比一般學校有較大落差,但自唔自卑在於自己如何調節心態,其他人睇唔睇得起你在於佢地自身既修養。

男爵府

wmkcnw 發表於 18-6-4 11:31
好多家長以為國際學校教學模式好, 但都要睇小孩性格和家長的能力。

小孩主動性要夠強。

認同要睇性格,但家長幫手做project就好難發生,所有project學校做,基本上插唔到手。
不過,有時佢學校會睇既小說,我自己都會睇埋一份,當多個話題交流下。好似前排睇wonder, 我又會同佢一齊睇書,然後一齊睇戲研究下邊個位無跟原著,都幾有趣。
又或者學校會睇關二戰既小說,我咪同佢一齊睇Schindler's List,傾下二戰。
落手幫,我真係無野幫到佢,因為功課少,佢自己已經做好晒所有功課,包括温quiz, test.

珍珠宮

ash_yehyeh 發表於 18-6-2 23:29

這同事小朋友讀緊幼稚園?
我囡而家讀緊IB, 佢真係冇什費架! (如果上下學期夾埋唔夠100蚊既買簿費都算係既, 咁就有囉)
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

水晶宮

小寶貝兒 發表於 18-6-4 14:29
我囡而家讀緊IB, 佢真係冇什費架! (如果上下學期夾埋唔夠100蚊既買簿費都算係既, 咁就有囉)
...

行IB未必係IS喎

你小朋友係讀緊私校,定係IS?兩者唔同嘅

珍珠宮

ash_yehyeh 發表於 18-6-4 14:33

行IB未必係IS喎
佢學校係新校, 因為未附合教育局規定的70%學生持有外國PASSPORT, 所以仍然叫私校, 但佢係用緊國際學校既模式, 所以我而家只能同人介紹佢係行IB既學校~ 我相信佢就算夠人數, 可以同教育局申請轉名做IS, 都唔會無啦啦加幾千蚊什費既~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

ash_yehyeh 發表於 18-6-4 14:33

行IB未必係IS喎

見識過大西北果間……

禁止訪問

子爵府

fukuoka_saga 發表於 18-6-2 22:55
供樓萬5,工人1萬,不用供養長老,之後就係日常開支。
咁慳慳地, 應該夠

子爵府

回覆樓主

讀國際學校(唔計英基嗰啲啦),通常搞生日會都會喺country club乜乜會嗰啲,又或者酒店book場,求其啲嘅都會喺靚靚私樓clubhouse,小朋友見到個個同學呢啲生日會,到佢自己生日,冇得搞好似有少少可憐,對於家長黎講要點樣去解釋同教育佢亦吾係係一件好容易嘅事

大宅

MM2H 發表於 18-6-4 14:54
見識過大西北果間……

請問有咩comment?

大宅

回覆樓主

住唐樓要供萬五,月入有十萬...膠膠地。

水晶宮

抺茶雪糕 發表於 18-6-4 15:15
讀國際學校(唔計英基嗰啲啦),通常搞生日會都會喺country club乜乜會嗰啲,又或者酒店book場,求其啲嘅都 ...

其實生日會唔一定要搞吧、不過參加得都要預備禮物就真.....

首頁

尾頁

跳至