自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

以樓主老公邏輯,幫鄉下親友又攞到咩著數?比人讚有情有義?
自己唔做就唔好批判肯做嘅人,我仍相信人性本善.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

TinyTomato 發表於 18-11-26 11:15
小人眼中無君子

exactly

公爵府

醒目開學勳章

m--m 發表於 18-11-27 00:36
傘埋我

係奶奶

子爵府

fundfund 發表於 18-11-27 08:10
係奶奶
icic

見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

瑪瑙宮

我諗法只會靠自己, 唔會對人有期望.

用戶要求終止服務

bbkq 發表於 18-11-26 21:56
某程度係, 我見過好多做義工的人, 係要個滿足感, 要做LEADER, 係有某些野佢要得到, ...

正所謂,刷存在感

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

其實你老公講既野, 又唔可以話全部錯哂~
好多所謂慈善機構行政費確實好高;
做了善事, 唔應該放相出黎/ 講出黎等人讚, 之前呢度都有位JM講過, 何謂積陰德, 就係自己做了,唔需要講俾人知, 真心想去做就為之積陰德。
不過咁, 以前睇過一套劇, 劇中女主角有講過, 呢個世界確實有好多偽善既人, 雖然佢地做善事係有目的, 但係總好過咩都冇做, 即使唔係真心, 至少佢呢D 偽善, 當中都幫到人。我又覺得佢講得幾有道理。

另外, 醫生有錢, 但叫人捐, 其實佢有冇錢, 我地又點知, 憑職業界定, 又有D唔公平, 而且個醫生都好後生姐, 冇200萬唔出奇。
況且往後可能重需要好多開支.......想捐咪捐囉, 你覺得呃人咪唔好捐。我覺得憑自己感覺去做吧~
有時做佐好人, 可能係俾人搵佐笨, 但事實上, 做好人都有D得著, 就係行善後, 心裡好舒暢! 覺得自己今日幫了人很開心, 呢個就已經係一個好既「回報」。

其實樓主HB 係咪之前有D 唔好經歷, 令佢覺得做善事被人搵笨。
就好似我曾經推心置復去幫人, 但發覺到頭黎, 好多人都只係利用我, 有事鍾無豔個種, 漸漸地, 我對新朋友都有戎心, 唔係好想再識新既朋友。雖然未到你HB咁極端, 但唔多唔少都影響佐我自己既信念, 現在我會保護自己多點。

Childhood is journey, not a race.

別墅

YKU_123 發表於 18-11-26 10:46
每次同老公傾開呢啲 , 大家純討論 , 冇嘈吵 , 我相信呢個世界有好人 , 佢都講到人有陰謀 , 都係利益同博宣 ...

我老公同你老公應該係好好朋友,我同你情況係一樣,搭地鐵讓位比人佢會睥住我,然後落車時講好難聽既説話話我,去麥記食完野我自己丢垃圾佢鬧我多餘,仲話叫我去做清潔。有細路之後呢個問題仲大!點教??

大宅

回覆樓主:

樓主,你老公大錯特錯喇!一定有既!只不過你地未遇到啫!

用戶要求終止服務

呢個世界雖然有啲人真係好衰,但我相信仍然有好多好人……

侯爵府

畀面勳章

我記得你老公成日借錢比朋友但自己又另外借人錢唔還,咁佢咁既行為又係有目的?坦白我覺得你老公為人有D問題。

公爵府

櫻花bb 發表於 18-11-26 13:14
同我62同一種人,我唔會同呢d人做到朋友,梗加做唔到夫妻

我99都係E 款

後來了解多了,知道C6一家細個有段時間非常困難,62 欠債走了,家人朋友都冇人幫,仲睇起地唔起

我99返工,回家一湊二,捱大兩個仔,靠自己努力!
直到現在,都不信有真正好人,睇嘢十分負面

老公跟我一起後,先正常返8 成!

子爵府

我老公成日話吾洗錢幫到人無問題, 量力而為

如果人地問你借錢, 米念清楚先借

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

SpringShek 發表於 18-11-27 16:52
我老公同你老公應該係好好朋友,我同你情況係一樣,搭地鐵讓位比人佢會睥住我,然後落車時講好難聽既説話 ...
自己唔幫, 我唔理佢。 但唔可以因為我幫人, 而咁樣侮辱我。

真係唔好生仔女, 害左下一代

首頁

尾頁

跳至