自由講場

跳至

首頁
56789...15

尾頁

大宅

waic 發表於 19-4-2 08:57
睇到呢度,又諗起好多父母一廂情願咁話,要生多個,等第日大個有兄弟姊妹互相照應了
...

細時2兄弟,大時2家人,成日話生第二個同個大互相照應,2姐妹可能冇問題,2姐弟都可能ok,但2兄妹就窄D,2兄弟更加冇可能,迫佢地互相照應盞搞到家變

琥珀宮

hp_momusu 發表於 19-4-2 01:18
回覆 木土土 的帖子

我早幾年都會出席,因為我都明老爺奶奶係要俾面去,但真係次次都俾我奶奶迫住做好人, ...

佢有佢講,你當聽唔到,佢自己無癮姐,有幾辛苦。

老人家成日都ee 哦哦,唔係up呢樣就up果樣,只係怕佢哦就唔見人(甚至節慶及紅白二事),點都講唔通。外人都覺得你唔著,何況你老公!

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

其實舊錢係佢地,想借比邊個就借邊個,就算應承咗都無計格。老人家想齊齊整整,老爺生日唔會唔去囉,今鋪點你都係輸蝕,咪大方d

侯爵府

回覆樓主:

由得佢發,試多兩次佢就知發都冇用,唔去就唔去。
我老公都係咁,成十幾年都係要脅 咁黑我面去佢家庭聚會 ,明明佢媽都唔鍾意見到我,我唔去佢好開心咁,喺度講是非唱所欲言,咁大家都好。 係佢覺得冇面,唔知點答你為何缺席。個人大咗唔會委屈自己去做啲唔鍾意嘅嘢。

男爵府

回覆樓主:

最大問題係樓主老公.....媽寶一名。要自己老婆討好老爺奶奶,忍受不公平對待。
你老爺奶奶就係食滑你老公先可以長期偏心細佬同弟婦。
所以如果唔想去,就集中諗點搞點你老公的黑面同脾氣。

水晶宮

回覆樓主:

出席後,勁黑面對每個人,-以后他們就不想你出現了。

伯爵府

jumphigh 發表於 19-4-2 09:07
正是, 除非啱啱結婚 或者18 22咁後生, 否則 大家已經人到中年或者以上, 我睇唔到任何理由 仲要令到自己 ...

其實只要次次飯局都開口埋口話冇錢,冇人幫~
阿細嫂:我邊有你咁幸福呀, 咩都唔洗做就有層樓~
阿奶奶: 我明既, 偏心個個就梗係幫個個啦~
老公: 我地只可以靠自己,你可唔可以生性D唔好叫D咁貴既菜呀?
細佬:不如你點菜啦, 我地都冇話事權, 奶奶一定就哂你既~

HAHA~ 講完心都涼哂
總好過得你一個屈住哂

Kittychan3802    發表於 19-4-6 07:08

男爵府

有啲男人真係可以當無野,我奶奶都係好偏心叔仔一家,係我老公身上盡情攞就係為左補貼叔仔一家,我嗰件仲自己呃自己覺得個阿媽最錫係佢,有呢啲男家人真係永無安寧!!

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔開心係正常嘅,唔係話老馮,但係已經講左會借比大仔,即係事前商量過,樓主夫婦先會去搵樓,人地臨約都準備簽,細佬就走出黎話結婚,好似有心要截糊咁,上唔到車一場空嘅失落,唔係買唔到個限量手袋咁簡單。
既然老公好想你去,咁就叫佢私下同奶奶講,唔好再監硬做和事佬。

男爵府

minikin 發表於 19-4-2 09:20
其實只要次次飯局都開口埋口話冇錢,冇人幫~
阿細嫂:我邊有你咁幸福呀, 咩都唔洗做就有層樓~
阿奶奶: 我明 ...

JM,轉數快。

禁止訪問

男爵府

你6299偏心細仔。你99唔化,係佢角度,當然要大家融洽,明白既。佢兩個仔差唔多大炸?唔好用大嫂身份迫你太多,呢個名又唔見令佢地敬老咁對你?大家平起平坐。啲野要倒返得轉先得囉。你99食言在先,佢決定左大細超就要預左你唔想再見,係小氣就小氣囉。佢偏心細仔,佢楝左。

伯爵府

回覆 joanie731 的帖子

最嬲個個係奶奶...仲同佢講野咩...

子爵府

如果你老爺奶奶個原因係話細佬同弟婦無能力,覺得你同你老公儲多幾年錢就會買到,所以最後借俾佢地。我覺得你應該諒解。老人家通常會同情弱者,特別擔心無乜能力搵錢果個仔女。將來你地憑著自己能力買到樓。果種满足感你依家想像唔到。至於弟婦,自己如果有本事,何必同個無知婦孺一般見識。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

hp_momusu 發表於 19-4-2 02:08
多謝大家聽我呻!我都明要俾面老人家,所以咁多年黎我次次都話唔出席,但我每一次都有出席架😅只不 ...

既然你都是會心軟去,又何必當初話唔去,為左個小人,賠上C6,6299的感情。
送小人幾滴口水你都唔會有損失,凡資料性有所保留咪得,面具,需要時還是要戴下,唔好嬲親自己,蝕都是自己,小人仲好得意。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

hp_momusu 發表於 19-4-2 01:03
回覆 yokulami 的帖子

我都想當佢透明,但我奶奶成日都想成家人開開心心,食飯時硬係要迫我地同對方講野, ...

你99好q無聊,咁大個人好心唔好一廂情願,明知人地唔啱key迫人地傾計,好老土囉
幾時先上到車.....

男爵府

畀面勳章

mandy952 發表於 19-4-2 08:31
呢d父母又係嘅,兩兄弟一人一半未好囉,兄弟妯娌之間感情都比佢地影響左,講到底樓主99係錫叔仔一家多d
...

其實係,宜家買樓唔易,尤其租緊樓住真係好難儲首期,做阿媽想仔女有瓦遮頭又好正常,咁阿媽知自己可以拎出黎舊錢係得咁多,咪兩兄弟一人一半,唔夠嘅,買細啲定自己儲埋個尾數,比返兩個仔決定,好過咁明顯去犧牲其中一個。

首頁
56789...15

尾頁

跳至