時事熱話

跳至

首頁
56789...10

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

政府無能?我同意!

黑衣人日日到各社區或地鐵搗亂、塗鴉,逢週末就暴動及圍警署,社會冇日安寧.政府應治亂世,用重典,嚴厲地打及拉暴徒,唔好手軟,以儆效尤.

民主是包容有異見的人,而不是去批鬥人,强逼別人和自己思想一至.更加不應用暴力去搗亂整個社會.

五大訴求,缺一不可?很獨裁呀!做少一樣都係日日搞事的藉口.
林鄭邊有權俾你地雙普選,缺一不可分明係玩野啦.有藉口日日示威了.
特赦暴徒?為教好下一代,用過暴力的,咩色衫都係犯法,唔係教下一代靠人多就犯法都冇事.

示威者和暴民可當家作主決定政府施政?就算真係有二百幻人支持,有冇問過其餘的500萬有幾討厭你們的霸道和滋擾?

別墅

emmmm 發表於 19-7-23 00:14
認同,繼續遊行即係繼續撐暴力

講得啱

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

heavybb 發表於 19-7-23 11:21
支持,係人多就是力量

人多就是力量?你們冇睇解放軍在電視宣傳防暴防恐的能力?講到咁白都唔明?就快出兵了!

為下一代?死左,仲有下一代咩?你們夠解放軍打咩?日前在中聯辨噴汚國徽,今日掉埋國旗落海.

巅覆國家主權係死罪,先有一國才有兩制.你地不承認自己是中國人,要革命,已違反左一國兩制,俾左解放軍充份理由出兵,再搞下去會累死很多人,令下一代變成孤兒!

不撐黄並不代表撐藍,只代表我同下一代冇打算咁快死,冇咁快變一國一制.
你地越反中央,中央只會更强硬,收緊民主.
唔好以為香港咁重要,中央唔敢用政策玩死香港,以警戒國內民眾,如爭相效法,只有死路一條.
维持14億人的和平隱定,犧牲一個香港又如何

大宅

luvkaka 發表於 19-7-22 17:50
唔好扮有小朋友啦, 小朋友

(emoji)(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章

一定唔會參與,唔想助大班暴徙,加上所謂五大訴求,好多都不合理。

大宅

越咸越愛 發表於 19-7-22 13:53
再唔企出黎為自己發聲,我地就保護唔到下一代。林鄭政府無能,黑警與黑社會勾結!
...

同意,其實依家社會風氣咁差,問題源於政府唔回應市民訴求。當然部份訴求唔可以滿足,但至少攞出誠意,同部份理性人士面對面公開溝通,可能會減少社會怨氣。

但現在,政府只係拋出警察做磨心,而部份警察使用過分武力,連街坊都打,喺民居都放催淚彈,有又有晒影片令人相信警黑勾結。

睇唔出,呢場運動可以如何完結,冷靜嘅示威遊行,二百萬人上街,政府都唔回應。

珍珠宮

2024年龍年勳章

越咸越愛 發表於 19-7-22 13:53
再唔企出黎為自己發聲,我地就保護唔到下一代。林鄭政府無能,黑警與黑社會勾結!
...

有冇寫定遺書俾父母?

大宅

啲人成日用保護下一代嚟講埋啲廢話理論、唔該唔好曲解保護呢個字眼、遊行咁耐以嚟發生咩事大家都知、必定有破壞、成班人點解唔打開隻眼望下件事、破壞完係邊個埋單?咪又係納稅人、嗰啲唔洗交稅嘅咪越破壞越開心、有得玩真實gta,仲可以繼續盲落去、諗下你唔破壞就唔會有警察出來

珍珠宮

虎到金來勳章

Jasmine-4711 發表於 19-8-4 00:13
政府無能?我同意!

黑衣人日日到各社區或地鐵搗亂、塗鴉,逢週末就暴動及圍警署,社會冇日安寧.政府應治亂 ...

非常同意

珍珠宮

虎到金來勳章

波波寶寶 發表於 19-8-4 22:17
啲人成日用保護下一代嚟講埋啲廢話理論、唔該唔好曲解保護呢個字眼、遊行咁耐以嚟發生咩事大家都知、必定有 ...

同意,最唔鐘意聽話保護下一代,請放過我嘅下一代

珍珠宮

palmchristy 發表於 19-7-27 13:01
想請問保護下一代? 下一代出現什麼問題要受保護?

黑警是誰? 有多少人? 是某警署的人還是某個部門的人? 他 ...
講得好,👍👍

大宅

Jakmm 發表於 19-7-22 22:07
如果個個暫時肯唔出席任何遊行活動,相信香港就會平靜落來

認同你講法,乜都遊行夠啦

大宅

Jasmine-4711 發表於 19-8-4 00:13
政府無能?我同意!

黑衣人日日到各社區或地鐵搗亂、塗鴉,逢週末就暴動及圍警署,社會冇日安寧.政府應治亂 ...

非常同意!

伯爵府

yamyam_612 發表於 19-7-22 15:48
同意!!!!
我唔想小朋友係咁嘅環境下生存!

有小朋友就唔應該日日玩暴動啦暴徒

珍珠宮

Liontigerma 發表於 19-7-24 00:25
Yes, 停止所有示威、光復、集會!停止散播謠言! 停止一切謊言!停止散播仇恨!

香港唔係咁樣㗎!
同意,如果係和平示威,其實無問題的...
但見到甘多日的暴動,D 人完全處於發洩得非常過份,己影響民生..的生活...搞到唔好出街,會比人打的狀態..
又掉鐵支,磚頭,縱火,又塗鴉,整爛D公物...
又去宿舍搗毀,放火...人地屋企無得罪你架...

如果無段段打,或搞你全家,而唔洗比拉,得唔得呀?
仲有法治咩?

唔明D人甘暴力,真係患有...被迫忘想証...夠鐘食藥...

大宅

好媽媽勳章

波波寶寶 發表於 19-8-4 22:17
啲人成日用保護下一代嚟講埋啲廢話理論、唔該唔好曲解保護呢個字眼、遊行咁耐以嚟發生咩事大家都知、必定有 ...

對!

複式洋房

Macusmama 發表於 19-8-6 09:00
同意,如果係和平示威,其實無問題的...
但見到甘多日的暴動,D 人完全處於發洩得非常過份,己影響民生..的生活 ...

甘元朗啲白衫暴徒點解吾拉
人地屋企真系冇得罪人 可惜警察又不斷系住宅 老人院外放催淚彈
到底系咩人搞到市民吾甘出街
各有各睇法 但要拎個平衡點
放火個啲人就一定系示威者? 大佬睇片就知道答案?
要怪就只好怪始作俑者 邊個一手做成今日甘
吾好再推黎推出

如果政府願意講撒回兩字就巳經吾會有哩一日....
唉 真系好多好多野 我希望大家都系抱著愛香港既心
有恩必有果 吾好再互相怪責

複式洋房

bb12345 發表於 19-7-26 23:25
支持停止遊行示威, 請讓大多數香港人可以和平生活

支持

大宅

回覆樓主:

我都唔會再去遊行

男爵府

emmmm 發表於 19-7-23 00:14
認同,繼續遊行即係繼續撐暴力