時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

cybermax1979 發表於 19-8-17 00:20
那邊好似有地鐵,開演唱會和周末就旺D,我就比較少去那邊。我懶只繫經常浦天河體育中心附近
...
以前我都去天河體育中心附近的,購書中心,天河城。。。忽然懷念華師飯堂的手撕雞,好好味。哈哈

民房

維仔媽媽 發表於 19-8-17 09:06
以前我都去天河體育中心附近的,購書中心,天河城。。。忽然懷念華師飯堂的手撕雞,好好味。哈哈
...

我都聽講華師飯堂平、靚、正,附近返工D人經常中午去吃飯。但我就未去吃過

珍珠宮

畀面勳章

cybermax1979 發表於 19-8-17 09:28
我都聽講華師飯堂平、靚、正,附近返工D人經常中午去吃飯。但我就未去吃過
...
這個我不大清楚,因為華師飯堂的餸菜比我學校飯堂的平靚正好多,所以好記得。上個世紀的事了,回憶滿滿,哈哈!

複式洋房

xymeng 發表於 19-8-17 04:30
(我是在香港读书的大陆人,潜水很久了,一直在各个论坛里了解local们的真实想法,今天第一次回帖,sorry ...

我也是大陆人鸭(。・ω・。)

複式洋房

cybermax1979 發表於 19-8-17 09:28
...

宜家各个学校的饭堂都有一些都装修的很好看 像餐厅一样 大学城的广外 华工 等都很好吃 石牌的华师也好吃 基本上学校好饭堂都不差

民房

I9528 發表於 19-8-16 16:42
老實,我唔信你

廣州市民,係唔會用呢種語調同用詞

好奇,點睇得出樓主噶係廣東還係香港用詞?

民房

維仔媽媽 發表於 19-8-16 22:02
其實如果你真係一個廣州人,點解你要上嚟呢度呢?對於廣州甚至整個大陸,呢度都唔少人年年都去下,深圳更加 ...

老實講,大陸一向係對政治冷感。但係今次機場單野真係點著火頭。微博呢個星期前十熱搜,總有幾個係香港
我覺得確實係要推廣下內地。以前有次十幾個人食飯,得我一個內地人,跟住有個hku under grad無啦啦講乜嘢水貨客,又呢樣又果樣。老實講,我本身就唔鐘意講政治,無情情講d咁野,真係好尷尬咯。
加之舊年同d北方同事去香港,講普通話,係時代廣場果間奶茶鋪,還要俾人西口西面,真係好煩咯。所以宜家雖然我係深圳做野,但係如果唔係sogo店慶,都係過澳門探親果陣先買野。 但係老實講,香港搞成宜家咁,真係好痛心。

民房

我是靚媽 發表於 19-8-16 22:53
因為佢地唔止想港獨,佢哋終極目標係推倒共產黨。佢哋想內地人走出黎支持佢地。成班低能兒以為內地同胞好似 ...

咁就好啦,之前一係google search,彈出黎就係高登,仲以為高登連登係香港主流論壇 ,果度好似好仇視大陸 。呢兩日先發現香討同BK,感覺呢兩個bbs中立d。

大宅

RexCai_FB 發表於 19-8-16 17:27
回覆 blee427 的帖子

我照实讲,无反对政府,点算反动啊。内地无大家想象中甘可怕架。 ...
廣州人唔係咁講野
你再扮下先
收啦收啦收啦

複式洋房

回覆樓主:

呢件連登仔咪係xxx115既分身

琥珀宮

畀面勳章

Lily~ 發表於 19-8-18 00:21
咁就好啦,之前一係google search,彈出黎就係高登,仲以為高登連登係香港主流論壇 ,果度好似 ...

你仲勁啦
2 日前發現 bk ,但已經係識途老馬

首頁

尾頁

跳至