自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

wfmama 發表於 19-8-22 17:13
想問下申請左幾耐出working visa?

唔耐㗎,公司會幫你搞掂哂,一個月左右

男爵府

blueaqua 發表於 19-8-22 23:23
請問香港小朋友去到新加坡,容唔容易入local school? 因為check 過 international sch 學費好貴,怕負擔唔 ...

我當時去到讀教會幼稚園,300星幣一個月。一日返三小時

大宅

millennia 發表於 19-8-23 07:48
好羨慕!勁鍾意LA, 係鍾意到屋企買左勁多講LA的書仲成日上Zillow 睇樓 我都想過去住,下一 ...

But the houses in LA are expensive. I have kids so I need to consider the school districts. My hubby prefers those districts with less Asians.

公爵府

Sumyeema1 發表於 19-8-19 20:48
呢位記者,今日新聞,你哋個發言人,包到只見到一隻耳仔……笑C人咩……
...

邊到!錯過左添!

水晶宮

readymama 發表於 19-8-23 08:08
幾來之前走返來香港,有無小朋友同屋? 我都係20 年前由澳走返來香港,而家帶埋小朋友返去。都有d 同事而 ...

成廿年,佢地而家成日三個月咁兩邊走

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

mrs_D 發表於 19-8-20 13:38
住加拿大4年,主要湊女,只係上年返過下part time, 好想搵野做,但又唔知可以做咩,唔想搵min wage 既工但 ...

其實呢啲說話聽落真係幾葡萄,我地無本事移走真係愁。

純粹呻,不喜勿插

大宅

AppleDeeDee 發表於 19-8-23 08:09
唔耐㗎,公司會幫你搞掂哂,一個月左右

明白,謝謝

象牙宮

2024年龍年勳章

bbyou 發表於 19-8-23 08:16
邊到!錯過左添!

呢位。

複式洋房

回覆樓主:

移左去美國半年,有個囡囡,我係ftm, 我覺得呢邊都好喎,食好住好,可能我地係香港時都唔鍾意行街,都係網購多, 暫時都好滿意~ 唔覺得悶喎。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

眼訓 發表於 19-8-23 07:33
呢兩種生活方式同移唔移民好似冇乜關係。
鍾意寧靜悠閒可以搵間村屋住。
鍾意繁華繽紛可以住正紐約 ...

鐘意寧靜唔會只係集中自己屋企,日常生活,超市/食飯/購物/返工返學,係香港點都係人迫人

子爵府

AppleDeeDee 發表於 19-8-18 15:15
我移民左新加坡,無返工專心湊仔
會發現好多同佢地一齊嘅樂趣,感恩可以陪住佢地成長
...

我也在星,湊仔女好多年,都係沒返工。
I support autism acceptance!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

草八刀 發表於 19-8-19 15:14
UK得,投資移民個金額無其他國家咁貴,查下就知

UK投資移民要200萬鎊

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

MM2H 發表於 19-8-24 09:51
鐘意寧靜唔會只係集中自己屋企,日常生活,超市/食飯/購物/返工返學,係香港點都係人迫人
...

你啱。
不過我其實係想話好多人都超老土。本來喺香港好地地住開市區,村屋根本完全唸都唔唸,但移民就偏偏揀d冇車就會跛嘅地方,到頭來又嫌人地悶又嫌地方大冇工人。唔知想點囉。
你今日backup左未?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼訓 發表於 19-8-24 11:15
你啱。
不過我其實係想話好多人都超老土。本來喺香港好地地住開市區,村屋根本完全唸都唔唸,但移民就偏偏 ...

係香港搭車係方便,但相反揸車就外國好方便

我見過有人移民無工人用,慘過乜,因為係香港,慣咗要工人日日洗廁所,打掃

其實咁嘅心態真係唔適合移民

子爵府

blueaqua 發表於 19-8-22 23:23
請問香港小朋友去到新加坡,容唔容易入local school? 因為check 過 international sch 學費好貴,怕負擔唔 ...

我也比少少意見,入local school的話,幼稚園同小學都易入,當然沒可能是名校了。
幼稚園在各區都有,你選些小型學校例如基督教教堂連住嘅學校呀,Montessori 學校呀咁,多數有位好易入嘅,比到錢就得。
小學的話,由一年級(6-7歲那年)入學係最好辦,一定要找一間新開的學校,咁local 家長未知學校考試表現所以唔會咁積極申請該學校。因為學校收生分三階段,去到三階段先係收外來人,多數都已經沒有空缺留給第三階段的申請。
所以過來了先住services apt, 打電話給教育部問清楚邊間邊區有新校有空缺先,報左名先找地方租就好些。
I support autism acceptance!

大宅

chinchin_mama 發表於 19-8-24 02:24
移左去美國半年,有個囡囡,我係ftm, 我覺得呢邊都好喎,食好住好,可能我地係香港時都唔鍾意行街,都係網 ...

How old is your daughter? Does she like studying in the States? Does she has a lot of HW? Has she made many friends?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

眼訓 發表於 19-8-24 11:15
你啱。
不過我其實係想話好多人都超老土。本來喺香港好地地住開市區,村屋根本完全唸都唔唸,但移民就偏偏 ...

明白
的確無論移民/移居去邊,都真係要自己做好功課,親身去感受,一家人要傾清楚

之前好多移居馬拉鋪,都有人會話想去,但又熱又唔識揸車,邊區會最方便
亦有人根本冇理解過就打壓別人意見,根本香港人大多被 " 服待" 慣,其實香港一般服務行業真係算快準優,但仍不滿足,移去外地確實不能比較

男爵府

Joball 發表於 19-8-22 00:11
E度
唔生=生唔出
童顔=唔知醜

仲有:
香港係全世界最好,移民係做二等公民。
要移民不如返大陸

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Chole 發表於 19-8-19 18:51
我廿幾年前喺Melbourne 讀書有香港朋友,個個都回流返咗嚟。

最近去咗Melbourne 走一轉,確實係繁榮咗好 ...

同事係Melb大,大左返香港做野
到而家兩個仔高中開始去澳洲
老闆有話幫佢攪掉過去,佢唔願
1. 要交稅少一大截
2. (我都幾surprise)要繼續建立香港connection,過幾年到阿仔出黎工作有用

另一朋友,阿女去syd讀書攪唔掂(讀書無問題,住好大問題),朋友辭職(本身大公司中層)夾埋細女過去坐移民監,老公香港搵錢兩邊飛
朋友喊住走架!人生路不熟(佢老公回流,佢澳洲無親人)連車都唔識渣,由零開始,我都覺得佢好犀利,咁大轉變做ftm一做十年

點講都係香港搵錢好!

男爵府

3b 發表於 19-8-24 10:34
UK投資移民要200萬鎊

唔係淨係得一款架

首頁

尾頁

跳至