跳至

首頁
56789...42

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

肥虎虎 發表於 20-5-19 11:20
Hihi 各位
到達短短日子總算settledown安頓好了
暫時SIP 乜都未去處理

韮菜豬肉?我都買咗豬肉同韮菜,仲有粟米,諗住今晚有時間同個女包水餃,儲番D存貨,之前包果D食得七七八八。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

rose-mag 發表於 20-5-20 03:36
韮菜豬肉?我都買咗豬肉同韮菜,仲有粟米,諗住今晚有時間同個女包水餃,儲番D存貨,之前包果D食得七七八 ...

係呀,本身仲想包西洋菜
但豬肉啱啱夠包韭菜咋
行大華99乜菜都有得買~真係好開心
尋晚煲芫茜皮蛋豆腐魚湯
成個雪櫃比我打爆晒
唔出街都有排食

男爵府

rose-mag 發表於 20-5-20 03:36
韮菜豬肉?我都買咗豬肉同韮菜,仲有粟米,諗住今晚有時間同個女包水餃,儲番D存貨,之前包果D食得七七八 ...

我都預多左,係咪放冰箱就可以了?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

肥虎虎 發表於 20-5-19 11:42
我都預多左,係咪放冰箱就可以了?

你先將水餃放冰格,雪到硬晒之後就可以入袋,成袋放冰格,可以雪得好耐。

男爵府

rose-mag 發表於 20-5-20 04:18
你先將水餃放冰格,雪到硬晒之後就可以入袋,成袋放冰格,可以雪得好耐。
...

thank you

rose-mag    發表於 20-5-20 04:26

子爵府

肥虎虎 發表於 20-5-20 03:20
Hihi 各位

包得好靚呀(emoji)

男爵府

我又講下正能量! 今日我仔要返學pick up留低响locker嘅嘢同訂咗嘅yearbook. 老師一早已經pack晒每個學生一個袋, 所以我哋只係响指定時間返學校, 响學校正門唔使落車等老師將個袋擺車尾箱.
我哋因為知道幾個教我仔嘅老師都會响學校, 所以特別裝飾架車, 整咗個Thank You banner 同sign. 可能佢哋無expect 會有學生咁做, (尤其我仔平時係十分怕羞!), 見到我哋嘅sign都好興奮同感動! 不過因為social distancing, 佢哋都只可以同我哋揮手!
其實老師都好辛苦, Digital Learning 之外仲要返學校幫手執學生啲嘢. 我哋尋日都用咗大半日時間整個banner, 雖然pick up 只有短短一兩分鐘, 見到啲老師開心, 我哋都好開心!

王國長老

TSX 發表於 20-5-20 10:54
我又講下正能量! 今日我仔要返學pick up留低响locker嘅嘢同訂咗嘅yearbook. 老師一早已經pack晒每個學生一 ...

我都等緊學校通知睇下幾時返學校清locker, 大仔暑假過後升高中,所以佢一定要清走d嘢,不過佢話冇咩嘢喺入面,iPad就話唔駛return, 帶到去暑假上高中,我估係隨時準備今年未必可以復課。

王國長老

肥虎虎 發表於 20-5-20 04:24
thank you

我同個女包咗芫茜豬肉餡,而家放冰格雪緊

男爵府

rose-mag 發表於 20-5-20 13:07
我都等緊學校通知睇下幾時返學校清locker, 大仔暑假過後升高中,所以佢一定要清走d嘢,不過佢話冇咩嘢喺入 ...

即係佢今年middle school graduate? 咁無畢業禮畢業旅行有無唔開心? 我仔學校PTA今年特別凖備咗gift card 同送yard sign 比每個今年畢業嘅8年級學生. 我覺得畢業無ceremony, 都係一個慣憾...

王國長老

TSX 發表於 20-5-20 13:23
即係佢今年middle school graduate? 咁無畢業禮畢業旅行有無唔開心? 我仔學校PTA今年特別凖備咗gift card ...

係呀,今年8年級畢業,原來我請晒假預咗去畢業禮,仲聯絡家長幫手搞畢業活動,樣樣都冇晒,淨係訂咗yearbook同畢業sweater, 我仔又冇咩嘢,佢話唔care 有時俾佢激死,我估如果有畢業禮,喺現場感染到氣氛佢至會有反應,而家佢日日上堂做功課打機,覺得幾開心,連出去散步佢都話唔去。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-5-20 13:32
係呀,今年8年級畢業,原來我請晒假預咗去畢業禮,仲聯絡家長幫手搞畢業活動,樣樣都冇晒,淨係訂咗yearbo ...

8年班呢個年紀係咁,我女都係。我女成班一齊去high school,成個district得一間,所以佢真係唔覺得重要。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-5-20 22:10
8年班呢個年紀係咁,我女都係。我女成班一齊去high school,成個district得一間,所以佢真係唔覺得重要。
...

我地市內有十幾間高中,佢一向少朋友,又唔鍾意成為焦點,或者係咁佢唔係好care, 學校話用zoom行畢業禮,要每人交張大頭相,佢要我提完又提,最後我去揾相幫佢upload, 或者去到高中成熟d會有唔同睇法。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-5-20 22:51
我地市內有十幾間高中,佢一向少朋友,又唔鍾意成為焦點,或者係咁佢唔係好care, 學校話用zoom行畢業禮, ...

我女都唔鍾意成為焦點。可能因為成班一齊上高中,所以佢哋一向初中係冇畢業典禮。

我女好似要send張大頭去合成做畢業班相,成300幾人,應該好搞笑。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-5-20 23:11
我女都唔鍾意成為焦點。可能因為成班一齊上高中,所以佢哋一向初中係冇畢業典禮。

我女好似要send張大頭 ...

其實低調都係好事,見到果d鍾意出風頭嘅都幾麻煩,呢個歲數性格開始定型,我希望仔女有分析能力,正直有承擔,將來做個好人,而唔係自私唯利是圖。

大宅

rose-mag 發表於 20-5-20 13:11

我同個女包咗芫茜豬肉餡,而家放冰格雪緊
嘗試用gluten free flour 整皮,如果成功,會話比大家知

大宅

肥虎虎 發表於 20-5-20 03:20
Hihi 各位
包得好靚。隻隻都漲卜卜。

男爵府

big007 發表於 20-5-21 00:55
包得好靚。隻隻都漲卜卜。

我都係人生第二次包餃
以前無乜呢d機會

男爵府

回覆樓主:

今日真係小確幸
第一次單拖帶bb出街行supermarket
已經夠開心
回家後正當諗緊lunch食乜
竟然電話響
明明個電話啱啱開通
無乜人知我電話
竟然係c6 家人打黎
問我飲唔飲凍奶茶+食雲吞
話買左比我做lunch on the way 5mins後到
有得食港式食物已經好滿足
仲得到c6 家人關照真係感恩

王國長老

肥虎虎 發表於 20-5-20 11:25
今日真係小確幸
第一次單拖帶bb出街行supermarket
已經夠開心

母親節前後多咗餐館開番,之前四月真係死城咁,冇啖好食,可以外賣都係Popeyes炸雞,麵包舖點心舖都冇幾多間開。杯奶茶OK嗎?我嚟咁多年,冇幾多間嘅港式奶茶係掂,得Sunset嘅咖啡小館、新德記同唐人埠嘅嘉賓閣可以。

P.S. 呢度KFC同麥記好麻麻,同香港嘅差好遠,我初嚟到果陣見到麥記嘅包同薯片真係冇嘢好講,係好在夠平,杯咖啡係唔飲得落口(我地叫佢做咖啡味嘅水),呢兩年好咗好多啦,因為競爭大都要做好D去搶客。

首頁
56789...42

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊