自由講場

跳至

首頁
56789...68

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

小詠 發表於 20-4-25 10:13
姊妹喺呢度問啦,費事人哋又話我騎劫啦我係好樂意解答嘅

你自己去掃墓會帶乜嘢去拜?你哥諗大悲咒,佢會唔會只帶鮮花水果去拜祭,唔會燒衣包?

我近年拜山冇再燒衣紙,開始學睇佛經,覺得先人唔再需要呢啲嘢,但又唔知係唔係真,我初頭拜山有同先人講,如果係要燒俾你地,就報夢話我知啦!幾年嚟都冇夢過佢地。

琥珀宮

lambxxx 發表於 20-4-25 11:46
投胎未呢個問題我答唔到你。因為聽過n種故事,都好似揾唔到個說法。念大悲咒係唔會所以招惹眾生,眾生係無 ...

有時見d新聞有人意外慘死,想念經比佢地但又唔知咩名咩姓,可以嗎

瑪瑙宮

3b 發表於 20-4-25 11:40
聞到燒香味是好是壞?

聞到燒香味,應該只是有某些(人)經過,或真係有人燒緊香,不是臭味,不用擔心。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

男爵府

小詠 發表於 20-4-25 10:49
我間唔中都會聞到 , 多數係神或者係 佢嘅使徒 嘅身上係會帶有清香嘅花味

甚至係一啲大天使 都會有香味

我試過係晚上7 點幾係我床聞到好臭似腥味同肉臭味,我仲以為我隻貓係我床柯屎。揾過都唔見,我就心知有古怪。臭味停留左2 分鐘左右,隔左個零鐘又聞到花香味,係鮮花個種,好自然,唔係個d合成味。花香味停留既時間比臭味短。 個晚覺得好神奇。

瑪瑙宮

Ikymama 發表於 20-4-25 11:38
樓主,我有一問題想請教,家中恭奉觀音,關帝,祖先,土地及地主,但是我們不是時常裝香/換茶,及沒有化寶 ...

不常裝香,不常換茶,已是不太好,如果不想供奉,就最好裝3枝香同佢地講聲,之前問下邊間廟宇既廟祝,可否幫忙處理,比利是佢地,佢地會教你點做,用紅紙包好,送去廟宇,給廟祝處理。但一定要上香,同神明,祖先等等,講清講楚原因先。問下廟祝點做先,唔好自己亂攪。

Haz-mama    發表於 20-4-25 12:08

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

琥珀宮

moonlight9198 發表於 20-4-25 11:36
說得不錯,佛教係誦經回向,希望佢地可早日往西方淨土,只是有些後人怕擔心先人在另一世界,沒衣服沒錢沒 ...

係,佛教無此執念,各有因緣,死後在塵世一切緣即了,在生家人對亡者的執念,會阻礙亡者往生,所以佛教不倡燒衣紙俾亡者,咁反而束縛住亡者,令佢地留係陰間不往生。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

moonlight9198 發表於 20-4-25 10:52
只可以講,祖先不安,後人不樂。

可以點做?

瑪瑙宮

mandy952 發表於 20-4-25 11:49
有時見d新聞有人意外慘死,想念經比佢地但又唔知咩名咩姓,可以嗎

如不認識,心諗住回向比那個人,或十方眾生都可以。

大宅

到到,支持樓主同其他認真回post jm們

我聞過花露水味。。。唔似鮮花味,有人聞過嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

moonlight9198 發表於 20-4-25 10:55
聞到壇香味係好的,即時可能先人或一些有修為既靈界經過而已,不用擔心,不會害你,但如果聞到臭味之類就 ...

我間中搭地鐵會聞到垃圾味,特別係調景嶺去將軍澳站

瑪瑙宮

SandyKL 發表於 20-4-25 11:55
係,佛教無此執念,各有因緣,死後在塵世一切緣即了,在生家人對亡者的執念,會阻礙亡者往生,所以佛教不 ...

說得冇錯。

珍珠宮

Bertie07 發表於 20-4-25 11:48
你自己去掃墓會帶乜嘢去拜?你哥諗大悲咒,佢會唔會只帶鮮花水果去拜祭,唔會燒衣包?

我近年拜山冇再燒 ...

我哥哥冇燒衣, 其實如果先人佛教徒都唔需要收衣紙, 燒都未必收
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

支持

瑪瑙宮

lovebobo 發表於 20-4-25 11:57
我間中搭地鐵會聞到垃圾味,特別係調景嶺去將軍澳站

將軍澳區有埋填區,同埋將軍澳區,本身地形問題,地鐵建於地下,所以地鐵永遠多靈異傳聞問題。

珍珠宮

lambxxx 發表於 20-4-25 11:46
投胎未呢個問題我答唔到你。因為聽過n種故事,都好似揾唔到個說法。念大悲咒係唔會所以招惹眾生,眾生係無 ...

冇錯呀
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

瑪瑙宮

mandy952 發表於 20-4-25 11:39
而家冇播,賣手機

賣手機20年前,應該係黎天王最多呢類廣告。但女藝人就唔知邊個?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

moonlight9198 發表於 20-4-25 11:50
聞到燒香味,應該只是有某些(人)經過,或真係有人燒緊香,不是臭味,不用擔心。
...

我家是第一手業主, 全棟樓都比較少人買賣, 因為面積實用, 95%住客住足十幾年, 鄰居及樓上樓下從來沒有人裝香, 只是幾個月前開始久不久聞到燒香味, 所以有些疑問

男爵府

mandy952 發表於 20-4-25 11:48
念經需要心諗住比邊個對象嗎

如果有對象可以係念經後念xxx(即係你全名) 願以此功德迴向于xxx(名字), 或迴向於十方眾生。如果念經覺得太長。可以唸佛號。南無阿彌陀佛。

瑪瑙宮

bobo88hk 發表於 20-4-25 11:26
請問先人係唔係要用路票去第二區?

是。冇路票,或通行証,先人離不開,佢生前住的國家。

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

支持

首頁
56789...68

尾頁

跳至