自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

入到第一志願係好彩,讀唔讀到係講人。叩門係另一次抽獎,我仔當年都係派得唔好,叩8間都無間收,照讀,第一次考第二,第二次考第一。佢好乖好努力,我無去一線考插班,去間有愛校風好,唔差但唔谷既小學,小一下學期就轉到出黎,所以,唔洗咁擔心

wcpcelia    發表於 20-6-4 09:56

大宅

bybewong 發表於 20-6-4 00:50
我16

你邊個校網

伯爵府

涼亭小姐 發表於 20-6-3 22:19
我已經對叩門冇乜希望,感覺呢啲機會都唔係屬於我!冇運黎點叩都冇用
叩門先,一定要試,唔試就一定無,加上到9月,有d學校會突然有位,點都要叩門,祝福叩門成功

大宅

涼亭小姐 發表於 20-6-3 16:34
我個女本身係讀書材料,記性好,我知大抽獎講運,只怕而家難叩門,唔in小朋友要拍片或睇佢學過d咩,我個女只係學 ...

比我一定叩門,唔係私校都讀,死都唔入寶校,因為我係個女亞媽,唔想害個女

子爵府

我已經對叩門冇乜希望,感覺呢啲機會都唔係屬於我!冇運黎點叩都冇用

如果你咁易放棄就浪費阿女的天分了,做媽媽的要更堅強。找一些較重學術的學校備戰叩門,叫校長寫埋推薦信。如不行,保持小一學術成績,另外考些證書/比賽以顯示阿女的學術能力,坦白說這很重要,絕對影響轉校機會。

加油!

大宅

回覆樓主:

經歷過,結論係靠彩數⋯⋯
無論個小朋友精英定無心向學!
所有結果都係彩㪙!

公爵府

我個女本身係讀書材料,記性好,我知大抽獎講運,只怕而家難叩門,唔in小朋友要拍片或睇佢學過d咩,我個女只係學 ...

唔洗唔開心, 先叩門轉學校, 轉唔到就小二插班。

我係過來人, 派唔到心水, 重要派間麻麻地, 叩門又入唔返, 轉左另一間冇咁差既讀住先, 小一考得好, 即同佢叩返心水學校。

大宅

喊一陣好啦。 做阿媽唔好灰心, 事關個女讀書條路 好重要,以後佢身邊啲朋友係咩人, 近朱者赤 近墨者黑。 又會影響到中學。 盡力一鋪點都要去試下扣門啦。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

你個女都話成績好仲有希望
我個女成舊飯咁 琴晚叫佢自我介紹 直頭想死
不過我都係唔會放棄 唔試就一定唔得
試左先算 唔想自己後悔
我地一齊加油

伯爵府

努力叩門,我仔果時到派第五志願,我响派位中心喊住出來

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

讀書材料,點解唔搵定私校/ 直資做back up? btw 希望快d 搵到心儀學校! 加油!

大宅

樓主,我舊年經歷同你一模一樣,放榜攞住個張野真係喊出黎,然後我去叩門,但我衰氣餒只係叩左3間,當然全部失敗啦⋯⋯咁無得揀唯有讀住寶校先,到時再諗插班。
到而加上學期都讀晒,停課就唔計啦,我仔讀得好開心,d 老師又錫佢,我同佢講遲下幫佢轉校,佢都話唔想轉,咁我都唔會強迫佢轉ge, 小朋友讀書最緊要開心,唔係讀band 1就叫最好,適合佢ge先叫最好,我媽舊年都係咁同我講係金ge 去到邊都會發光,況且你小朋友成續好,最緊要品德操行(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

樂觀d, (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

jessiemom    發表於 20-6-4 12:27
日月水火    發表於 20-6-4 12:07

水晶宮

努力叩門,唔得就狂谷考插班。

我仔係叩門入心儀小學,我個女係讀哥哥的小學,但想佢更上一層樓,所以初小考插班入另一間小學。

珍珠宮

phoebe0920 發表於 20-6-4 08:16
樓主,我舊年經歷同你一模一樣,放榜攞住個張野真係喊出黎,然後我去叩門,但我衰氣餒只係叩左3間,當然全 ...

你啱呀,其實讀到書,係邊都讀到,以前我唔信,宜家信了。
因為睇返我仔啲同學就睇到,讀band one 嘅不一定前途最好,反而有個讀band 2 尾,從來唔使補習,dse 末又23分,宜家個個都20幾歲出晒身,所以有好多真實個案證實左。
樓主唔好灰心

別墅

派到第幾意願?

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

加油

侯爵府

加油,先去叩門

Touchwood 叩門不成功,可以咁諗:
若你女係小學keep 住頭幾名,
升中派位時,你女入band 1機會好大
若入左好勁的一線小學,
變相入band 1中學競爭好大

Anyway 祝你叩門成功先

侯爵府

既然小朋友係讀書的料:叩門!叩門不成功,陪小朋友努力讀好小一,考級一級二轉校。校長老師識睇人的,真正的叻人埋沒不了。
加油!

侯爵府

其實你知道想入個間係唔睇成績而睇你學過d乜,但係你又毫無準備,咁都冇辦法喎,而家學都學唔切啦。

首頁

尾頁

跳至