自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

伯爵府

杜小田 發表於 21-8-14 10:41
咁係咪通完波仔後就一直 KEEP 住食藥?

無錯,除咗食抗凝血藥,仲要食胆固醇箹,就算而家總胆固醇只3.x都唔可以停箹

子爵府

幸福花海 發表於 21-8-14 12:50
無錯,除咗食抗凝血藥,仲要食胆固醇箹,就算而家總胆固醇只3.x都唔可以停箹
...

好似樓主咁食最少劑量? 半粒?

伯爵府

杜小田 發表於 21-8-14 12:55
好似樓主咁食最少劑量? 半粒?

我食一粒

水晶宮

豬仔嘜 發表於 21-8-14 02:00
你終於想通了
一個好好嘅package, 賺到你盡
老實,我膽固醇唔低,接近7,食藥?No啦,心冇事,身型 ...
暫時叫做諗通啦!噚晚真係好冇心機,係咁load食葯問題。

依家我都係猛同自己講,依家定時食膽固醇葯同覆診當買個人幫手睇住自己。話哂都4張幾,過多幾年入五時自己咪又會擔心自己冇醫生睇住。都只係早咗幾年交錢保養啫,當依家早俾果啲係嚟買自己方便。

水晶宮

豬仔嘜 發表於 21-8-14 02:03
係,呢隻藥好傷肝,JM你有冇上網搵過關於膽固醇嘅資料,LDL HDL知唔知佢地嘅function? 知唔知好多係個肝負 ...
冇睇吖,呢幾日係咁諗唔想食葯,所以只係咁search隻葯副作用同停葯字眼咋。

水晶宮

jumpy 發表於 21-8-14 02:27
我媽有膽固醇超標,只係高少少。醫生建議佢食藥,但佢就係聽聽埋埋話一食就要食成世,所以選擇唔食。佢問 ...
都係。心臟病唔太驚,至驚係中風搞殘自己唔死得要人照顧咋。我都顧住諗個心,忘記咗中風呢樣野。

水晶宮

杜小田 發表於 21-8-14 03:29
但係跟唔跟醫生指示則係另一個課題
在醫生嚟講, 通常係以 "指數" 作治療開藥, 目的只有一個, 要你既指數 ...
都係。醫生都係睇數字嚟做野(又諗起醫貓果陣時),睇多個醫生,個個解讀有唔同,又係搞煩自己,唔知信邊個好。

水晶宮

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-13 23:35
我係覺得原本我就係冇高膽固醇,又冇3高或糖尿,但就無啦啦要係咁睇醫生又食成世葯,有啲冇事揾野嚟搞feel ...

咁你睇多個醫生啦

琥珀宮

sochui 發表於 21-8-14 12:42
十五十六,要不要去私家問清楚,因壞的超了標

可以搵另一醫生問下。總之醫生無提意,我覺得就無謂要自己食多隻藥。
我前年驗身,壞膽固醇的也超 係4.6,但無其他血壓/糖尿問題,而好膽固醇亦高,醫生也只是叫我注意飲食多運動。之後我自己食下supplement ,一路check住有無改善/惡化。剛驗六月再驗,壞已降到3.1。

水晶宮

annie133 發表於 21-8-14 05:23
醫生會check肝酵素,唔受的得會停,只是少部分人
通常睇膽固醇一般隔幾耐要再驗血?上次覆診醫生睇完我第2次報告就唔駛我個個月覆診,但又冇再嗌我再驗血for下次覆診睇,其實需要次次覆診前都驗血睇膽固醇同肝等情況嗎?

珍珠宮

木土土 發表於 21-8-14 13:11
可以搵另一醫生問下。總之醫生無提意,我覺得就無謂要自己食多隻藥。
我前年驗身,壞膽固醇的也超 係4.6, ...

食了什麼來改善?

琥珀宮

Max20080525 發表於 21-8-14 12:31
有的 好壞膽固醇有不同功能,有比例計算
總膽固醇/好膽固醇=3.5
呢個係最佳比例

「總膽固醇/好膽固醇=3.5
呢個係最佳比例」

我比例係2.7,即好膽固醇佔較多,仍算差過呢個3.5最佳比例?

水晶宮

AC117 發表於 21-8-14 07:23
我曾經有在三十多歲時體檢食了兩個月,主要自己時常忘記,洗左錢都唔知有無用,自己戒口,直到十多年后開 ...
其實自己最驚係會有糖尿。呢次check血糖都正常,本身都唔好糖,飯同包呢幾年都少食。唔係出街食茶記都只會飲清水,唔飲汽水。

珍珠宮

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-13 23:35
我係覺得原本我就係冇高膽固醇,又冇3高或糖尿,但就無啦啦要係咁睇醫生又食成世葯,有啲冇事揾野嚟搞feel ...

比我會試下滅半,幾個月後去驗,如理想再全停,其間可以多做運動和浸浴,運動可以消耗膽固醇,而浸浴可令器官溫度升高多制好膽固醇,又可增加血管彈性,尼d又吾系緊迫疾病,放開心情面對吾洗甘擔心

水晶宮

frombetter 發表於 21-8-14 08:23
其實你所擧的數字真係“堅靚仔”嗎?
我第2次驗係全血加驗尿,全部冇超標冇箭咀,醫生睇完都話我冇野喎,係得壞膽固醇多條線0.08。

水晶宮

72leelily 發表於 21-8-14 09:50
我高了3年加埋有血壓高都未食葯
去跑步減肥血壓就逐漸正常
(3年前從無驗可能高都唔知)
血壓我不嬲都唔高,屋企量開都係百一二左右,下壓80左右,係試過偏頭痛嚴重發作到嘔睇醫生時標到去百四,所以醫生冇要我食血壓葯吖。

血糖原來第2次驗冇驗呢個,第1次驗就有,冇超標,但都差幾個冧把就到條線,可能真係係時候留意吓血糖呢樣野。

琥珀宮

sochui 發表於 21-8-14 13:17
食了什麼來改善?

以下數值全是LDL壞膽固醇:

洋車前子、油棘油omega 7,食咗近兩年,4.6降至3.6,半年後再加食納豆激酶兩星期,降至3.06。
唔知邊樣幫助最大。
我朋友食納豆紅粷,降得好快,個幾月就由5.36降至3.13。但有文章話紅粷不當食用有致癌風險,我唔敢食

水晶宮

mercurycc 發表於 21-8-14 10:49
其實人第二之驗血時已食緊藥,
加上呢個月應該又介口又運動,
可能係咁多因數加埋降低,
咁我又冇因為呢次驗血而特別戒口或做多咗運動吖,照舊咁生活,不過當然响買m記食之前會諗多兩諗唔放肆啦,上次驗第2次覆診,臨走醫生都仲有問有冇心口痛,我話冇,咁佢就放心。

珍珠宮

木土土 發表於 21-8-14 13:30
以下數值全是LDL壞膽固醇:

洋車前子、油棘油omega 7,食咗近兩年,4.6降至3.6,半年後再加食納豆激酶兩 ...

我見草機,有隻納豆,紅椈的丸,不知如何

水晶宮

魔怪媽媽 發表於 21-8-14 11:55
但你第二次檢係食左藥喎, 食左藥係落得好快架,你都係問清楚醫生先啦, 同你飲食習慣要改加做運動
...
明白。依家呢刻我都暫時決定乖埋呢個月佢,照食葯等覆診聽醫生點講。依家我筋膜炎痛到隻腳跑唔到,暫時我都係keep住用步行當運動,做多少少上肢運動。仲要留錢醫腳。。。

首頁
56789...10

尾頁

跳至