自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

talktime 發表於 21-12-3 20:33
巴士一向都係上車比$,佢以為自己搭叮叮or taxi?

唔想俾錢就真,邊個會專登行返去車頭,俾錢再落車

大宅

認識瑞士牛牛第二回

meinatmn 發表於 21-12-3 14:03
點解唔叫個細路讓番個位出嚟
作為乘客我無權叫嗰家長讓番嗰位出來嚟! 怕佢發爛渣變成吵架!司機亦怕麻煩唔理!

大宅

認識瑞士牛牛第二回

NoName 發表於 21-12-3 11:36
個司機唔啱喎,既然個細路無比錢,應該叫佢家長讓返一個位出黎,坐得P車就係想有位坐,無位坐比多十幾蚊做 ...
嗰司機根本唔想處理!佢一聽我話無位時,他即時反應話哎吔嗰細佬無俾錢,但他話有80個位,他只按了78個人次,應有兩個位剩,咁我惟有拿着兩袋東西再次上上落落由車頭行到車尾都係冇一個位, 見上層車頭位置的確有個二三歲小朋友自己坐一個位,於是我再次向司機表示真係冇一個空位,問他嗰細路係唔係冇俾錢,嗰司機即刻反口話我唔知佢有冇俾錢!前言不對後語擺明唔想理! 佢仲話咁不如俾你在皇后街站落車搭過另一班車,我問他我點証明俾另一班車司機知我已付車費呀!他即時啞口無言,而且我在前一個站連見幾班普通車都爆滿,才轉搭P 線車,若在下一個站等車 , 此站只有普通車冇P 線車,莫講冇位坐連上唔上到車都成問題!真係好嬲!本來俾多拾幾蚊 係想有位座 坐,可以舒適 D, 最後不單冇位坐,仲要在行車途中,上上落落穿插通道搵位,成車人都望住我,又狼狽又尴尬!

大宅

認識瑞士牛牛第二回

wongsailam2020 發表於 21-12-3 14:47
應該同九巴投訴兼叫佢退錢
我有呀 !我同佢哋講九巴開設P 線車 聲稱是星级專車,不設企位,快捷舒適! 現在貨不對辦,應該退番錢俾我!而且他們的機制很有問題,由司機人手按上車人次,但 又唔計細路人頭,d 家長上車後照俾自己仔女坐一個位,最終會令有付車費的乘客冇位坐!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

坐小巴客滿都唔讓番個位仲扮懵真cheap!

伯爵府

個小巴司機好人或怕事啫……我搭開個到, 睇得好緊。 你未拍咭或入錢, 佢都唔肯開車。 細路仔坐左位, 無入錢, 佢地會即刻出聲。 根本唔會比到機會個亞媽扮懞。

珍珠宮

bivian_bivian 發表於 21-12-3 16:12
可以參考下

唔該晒 學到嘢

首頁

尾頁

跳至