自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

同內地專家開完會後,政府應該改變緊防疫策略。

侯爵府

chyxin 發表於 22-3-7 23:39
殺人放火金腰帶,修橋補路無屍骸!

只是「傳聞」檢測, 不是「全民」檢測, 你想多了!

jcctiu    發表於 22-3-9 16:24
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

全民檢測可以,但我覺得先禁足先,切斷傳播,等d 人發病都冇得出街惹人,等發病呢班人病好,再全民檢測,人數會少好多

伯爵府

【星島日報報道】港區全國政協委員、食衛局前局長高永文表示,社會及專家近日有共識,全民強制檢測未必最能破解本港當前新冠肺炎疫情,因本港已有大批人士感染,即使有檢測能力,若找出更多患者,但無法隔離患者及密切接觸者,仍無法切斷傳播鏈。

高永文相信,中央會補充本港不足,包括派檢測人手及用「中國速度」興建隔離設施。他建議本港公立醫院集中收治嚴重病人,善用隔離設施供病徵輕微但有高風險的人士,包括長者、兒童及慢性病患者入住。

男爵府

ddkaka 發表於 22-3-8 03:20
內地做有用澳門做有用,點解香港做就冇用?
我都希望有用,但香港同另外兩個地方唔同,啲人四分五裂,根本唔合作唔會聽政府講,以前香港人肯合作嘅時候,成件事會易處理好多,而家爆到九彩,真係唔覺得做完檢測就會即刻可以搞得掂,如果有速戰速決嘅方法,檢測又好乜都好我舉腳贊成,好過而家死唔斷氣咁,好多人都好抑壓抑鬱,搞多兩個月都唔掂的話,大把行業同舖頭執笠,將會有更多人失業,等餓死嘅人仲多過疫情死嘅人

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

檢測咗得個知字有咩用?檢測前禁足一星期仲叫有用,不過政府做唔到架啦,咩都做唔到,咩都唔得,但日日死百幾二百人又無野喎。

侯爵府

beebee67890 發表於 22-3-9 16:53
我都希望有用,但香港同另外兩個地方唔同,啲人四分五裂,根本唔合作唔會聽政府講,以前香港人肯合作嘅時候 ...

唔好話香港人合唔合作,淨係政府嘅政策都搖擺不定,又話檢,宜家又話唔檢,咁即係點,要做就快啦,成日放埋d流料,宜家又話全民檢測唔係當務最逼切要做嘅野,即係點,我都好想配合,但日日都唔同嘅,究竟想點
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

lovececing 發表於 22-3-9 17:03
唔好話香港人合唔合作,淨係政府嘅政策都搖擺不定,又話檢,宜家又話唔檢,咁即係點,要做就快啦,成日放 ...
唔係話全部人都唔合作,不過實在係有一部份人唔會理你講咩,完全唔為大局着想,政府已經做得唔好,再加埋呢啲人,唉

大宅

可能這正是佢哋想要嘅,日日二百幾身強力壯年輕人,你估佢哋緊唔緊張

大宅

廷廷媽 發表於 22-3-9 15:27
全民檢測可以,但我覺得先禁足先,切斷傳播,等d 人發病都冇得出街惹人,等發病呢班人病好,再全民檢測,人 ...

我都覺得咁樣有效果

複式洋房

回覆樓主:

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至