自由講場

跳至

首頁
56789...13

尾頁

珍珠宮

emt1314 發表於 22-4-8 19:27
我上海朋友住的小區, 只是封小區, 居民仍然可以去樓下公園散步,小區內有小超市(政府補貼貨價,不能抬高物 ...

個個物業管得唔一樣
早兩日旁邊個小區本來係畢業考(抗原測試),突然6點多通知要補考(核酸測試),小區海龜、老外多,比較奔放自由,要出動無人機盤旋上空提醒居民測試後要返屋企
比較有興趣知道係邊個區咁好日日有食物包?呢個真係冇聽過,最多係3-4日一個,日日俾啲費用都好金

大宅

happylife28 發表於 22-4-9 01:44
你都幾風趣, 自己住外國, 可以咁大聲話係真!

不如講埋畀大家聽新彊係咪有強迫勞動, 你咁權威!

咪就係,佢鬼住外國,鬼知咩事咩?自己睇好過啦!

上海微博疫情實況

https://m.weibo.cn/search?containerid=231522type%3D1%26t%3D10%26q%3D%23上海疫情%23&extparam=%23上海疫情%23&luicode=10000011&lfid=100103type%3D61%26q%3D上海疫情%26t%3D0

可以選擇「實時」,比較多即時情況

禁止訪問

牛年勳章

珍珠宮

emt1314 發表於 22-4-8 22:53
政府派的食物包,有肉,對蝦,餛飩添,好過自己買。

徐匯嘅大禮包出名最豐盛,主要因為屬於老幹部區域,徐匯靜安都一定好
我住嘅區嘅居委比較窮,得一包米、一包面,一箱12小盒嘅奶。物業比較好,送了個蔬菜盲盒,終於收到我最想要嘅薯仔
有一個下屬住嘅公寓,只收過一盒連花清瘟
附近比較常見係簡單蔬菜包:cabbage,紅蘿蔔,洋蔥,青瓜,呢類

伯爵府

我表姐係上海
好恐怖
啲人打交
佢香港人嚇親

男爵府

bbq. 發表於 22-4-9 00:00
咁香港人前排,都乜都搶到無晒啦,現在咪又無事。

係唔俾出門口!商店関門

男爵府

mizuho 發表於 22-4-9 01:41
盒碼幾個倉不停爆集體感染,現在基本關了
你見我呢個時間online都係因為叮咚,想買油,但貌似今日都冇得唸 ...

jm您今日搶到菜未?聽見上海咁樣真係好難過

男爵府

你睇下最尾二嗰句,係食5-6日,再下去就堅持不了了。好多人已經食曬但仲未解封,冇得refill,因為上網買唔到,政府唔會日日派,又冇得出門,小區派嘅好有限,團購又成唔到團

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hphpphph 發表於 22-4-9 00:34
一啲啲,有啲係真。有人想利用上海倒迫全國行共存。

好明顯, 呢度都有幾個係度玩曲線
天朗氣清

男爵府

007~sa 發表於 22-4-9 02:43
我表姐係上海
好恐怖
啲人打交

唔係個個喺屋企咩,點樣打交?

男爵府

nisha 發表於 22-4-8 23:48
我聽上海同事講每朝online 搶買菜,但未必搶到
佢3月底京東買d野停左係運送點,送唔到
有啲公司好好,會送 ...
係。 搶菜原因係因為封區,好多送貨員被封在家裡。 所以運力急速下降導致要搶。 但基本食物供應係沒問題。 當然種類選擇係少咗。 只係唔夠人手送。事實好多公司會送食物籃比員工

男爵府

Kirsten1314 發表於 22-4-8 23:57
支持祖國清零政策,上海繼續封城都唔怕啦咁多物資。求救果d 喺假新聞,大部分喺台灣網軍 ...

求救嘅人一定大有人在。 始終上海有二千幾萬人。 加上好多人諗住最多咪好似最初啱啱新冠開始武漢封城嗰段時間咁,雖然禁足,但當時買餸平台完全正常運作。 落單半個鐘一個鐘就送到。 只係以前送到上門,嗰陣要自己落樓去屋苑大門攞。 所以好多人只係準備咗一個星期多嘅糧响。

而今次呢波 Omicron 傳播快,所以一爆影响好多地方。 嗰陣未全面分浦東/西封都個別有個案小區開始封,一封就好多送貨小哥都封咗响屋企。 變咗買餸平台最初唔夠人手只提供有限度服務外,再正式分浦東/西分開封之後呢啲平台都不能運作。 所以好多人變咗失預算。 而因為管控問題,以前靠細細架嗰啲電單車送貨,依家只有有牌嘅大貨車可以送。 所以團購都要量夠先送同一屋苑。 又因為咁大屋苑係有優勢。 而好似我住個屋苑戶數少,所以團購上係有啲困難。 但都團到。 而且左鄰右里管理公司留守嘅員工都會幫手照顧獨居長者嘅需要。

男爵府

cherriesit 發表於 22-4-9 08:24
你睇下最尾二嗰句,係食5-6日,再下去就堅持不了了。好多人已經食曬但仲未解封,冇得refill,因為上網買唔 ...

其實依家好多細嘅小區都會聯同附近嗰啲小區夾埋一齊嚟團

男爵府

mizuho 發表於 22-4-9 01:55
有好差嘅亦有好好嘅上海人,但相對其他一線城市,個人覺得上海嘅老外係最差、最自以為是,覺得自己講英文 ...

確實差嘅又有,好好嘅又有。 全世界都一樣有呢類人㗎啦。 不過我 so far,無遇到啲覺得高人一等嘅老外。 都好 nice。 大家互相專重

子爵府

007~sa 發表於 22-4-9 02:43
我表姐係上海
好恐怖
啲人打交

上海邊到?阿女上海浦東讀書只係唔比出去學校,唔比叫外賣,日日要做檢測,如果宿舍有人確診就唔比去飯堂食,每日3餐免費送餐,主要唔比出去,又無話有人打交。

男爵府

cherriesit 發表於 22-4-8 19:24
好奇八下街道送菜使唔使俾錢?

免費

子爵府

2024年龍年勳章

有朋友係上海,有啲小區已經封咗一個月
Be Happy

大宅

上海今次慘,做咗白老鼠

希望各地領導,諗清楚點樣行落去,今次清到零,3個月後再爆,係咪又封?半年後又爆,又封?

男爵府

嘩!好豐富!

大宅

2024年龍年勳章

cherriesit 發表於 22-4-8 18:17
今朝醒來,朋友圈好多朋友轉發一篇叫「求救」嘅文章,講上海市民搶唔到物資,水深火熱咁,是否真的如是?
...

首頁
56789...13

尾頁

跳至