夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

好多人婚姻就係雞肋,食之無味,棄之不可惜。好男人太少。。。。
有冇好既另一半唔好強求,其實一個人生活可以好好,係老左覺得孤獨。

男爵府

longmother 發表於 22-6-5 19:34
平時十問九唔應,生左兩個仲要教兩個仔“你阿媽生仔唔痛,佢開刀之麻”,我係有講過唔痛,但係因為我性格 ...

我開刀痛到起唔到身,邊有可能唔痛

大宅

WIN媽 發表於 23-6-11 12:03
你哋樓上所講的,我老公都綜合晒。大男人,永遠都係我同個女唔啱。在經濟上得不到他的幫助,其實我真係唔 ...

我c6都係要尊嚴那種,唔識教無耐性又唔認,所以我都自己教和搵補習社幫。叫佢返家啦!散左頭家大家無好處,佢話唔回家萬一做傻事,點算,個女無左老豆,家和萬事興,失業米搵工囉,心頭唔高的話,依家香港好易搵工,錢無左米搵返囉。家務試下列出來同佢講頭家大家都有份,應一人一半,我列晒出來,原來有38樣,話一人19樣,之後佢真係肯做,我依家家務輕得多了,雖然都仍然無必要大家都唔講野。

大宅

WIN媽 發表於 23-6-11 12:03
你哋樓上所講的,我老公都綜合晒。大男人,永遠都係我同個女唔啱。在經濟上得不到他的幫助,其實我真係唔 ...

近期遇到一個高人(約七十歲的女社工教授)有兒有孫結婚40年,我講我的問題給她,她說要Target oriented. 如果我們想家庭融洽,就要做家庭融洽的行為和說話。我試緊,忍住啲難聽說話。因每次兒子吵架兒子都唔開心。多走出去跟小朋友活動活動,老公去米當家庭樂,唔去都無所謂,自己出去走走都開心啲

大宅

applepost123 發表於 23-6-14 08:47
近期遇到一個高人(約七十歲的女社工教授)有兒有孫結婚40年,我講我的問題給她,她說要Target oriented. ...

老公最後同我道歉,我哋準備坐低慢慢傾下大家的感受和問題。

cathngai    發表於 23-6-24 19:06

大宅

MonkeyGirl 發表於 22-11-11 18:03
我覺得真係結咗婚 10年以上, 生咗小朋友先會發覺”樓主呢個問題 “

以前聽人話等仔女大曬先divorced 覺得 ...

同意x2.

男爵府

我覺得真係結咗婚 10年以上, 生咗小朋友先會發覺”樓主呢個問題 “

你嘅生活,聽到都覺得攰….

大宅

熱血勳章

如果另一半錢又一蚊都唔出(唔係無錢,單純守財奴),小朋友又唔照顧,家務又無幫手,應該無人比我更加覺得有無佢都無乜所謂(無仲輕鬆,養少個)

大宅

回覆 WIN媽 的帖子

見婚姻輔導, 應該幫到你地

伯爵府

想生BB熱投

可以熟年離婚

大宅

幾年前已經覺得唔需要佢,琴晚我都同佢講左離婚

子爵府

醒目開學勳章

原來你嘅生活同我一樣,我都係咁,所以成日好唔開心,我想離婚,吾知自己有冇能力,我都唔後生,所有嘢又要重新嚟過,我都覺得折磨緊自己

別墅

你有條件點解唔請工人?邊個接放學?聽到都替你感到超累,我一個都已經顛,特別做功課時

大宅

ahwiing 發表於 23-6-19 17:41
如果另一半錢又一蚊都唔出(唔係無錢,單純守財奴),小朋友又唔照顧,家務又無幫手,應該無人比我更加覺得 ...

同你差唔多, 20年來無家用, 佢淨係負責差餉同比生活費佢媽媽, 屋企所有開支都係我, 好似養埋佢咁;
全無過問屋企嘢, 淨係職講唔識, 仲講過屋企嘢唔想理, 包括業主週年大會, 但層樓係佢嘅;
我成日同人講我係租個床位, 個仔對佢都無咩感情

複式洋房

MonkeyGirl 發表於 22-11-24 11:09
回覆 crazypaper 的帖子

你已好幸福,有娘家比你抖下..我沒有了..佢地已返天國一段時間了 ...

我亦已經沒有娘家可以返,簡單來講只有這個家,唯有忍下。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊