自由講場

跳至

首頁
56789...21

尾頁

大宅

無話可說 發表於 23-1-3 14:10
所以我一直只會覺係人流管制,相對入境中國一樣要核酸,係公平

咪係,根本就係正常人流管制,
某啲人喺之前外國開始對中國遊客設限時,一日到黑話人哋歧視中國,
而家連香港自己都計劃要求內地回港既人要提供核酸證明,
呢班人即時啞口無言。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

明明家陣最毒係美毒,係咪應該對佢地加強檢測
attach0/tmp/phpM2N56K
放下自在

侯爵府

好媽媽勳章

咁巴閉,我就唔去嘞,我又唔會少咁忽肉,最好全中港澳同胞都唔好去,學人玩歧視,睇吓邊個蝕得多啲囉
開心每一天

象牙宮

tinlong22 發表於 23-1-3 14:09
話中國無確切數字個D人都真係多餘
之前先講因為無左強檢, 無症狀感染既人數唔準
所以先唔再公佈無症狀感染 ...

大陸親戚話,有病徵無發燒,要照常返工返學,唔計確診!要有發燒,醫生認為要驗先可以比錢驗

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

無話可說 發表於 23-1-3 13:38
未知,我都留意緊,老闆過年會飛

Thx

象牙宮

buenapark 發表於 23-1-3 14:18
咪係,根本就係正常人流管制,
某啲人喺之前外國開始對中國遊客設限時,一日到黑話人哋歧視中國,
而家連 ...

係,大家對確診定義都唔同,又中國農曆年,要人流管制都正常,好多地方人手都仲未ready!完全開放,到時病左要嘈睇醫生,咪搞到當地人,個個咁鍾意小事就睇醫生咩

象牙宮

cattz288 發表於 23-1-3 14:19

香港最毒,咩品種都出晒,國際城市

象牙宮

challenging 發表於 23-1-3 14:25
Thx

前面有jm提醒要帶護照呀…講旅行用喎!上網預約果陣睇下有無呢項選擇

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

個個都陽住返,多鬼餘

珍珠宮

pooh仔 發表於 23-1-3 13:30
乜外國自己都有報中招數字咩,咁又好透明

其實應該學外國唔好報確診數字

公爵府

cattz288 發表於 23-1-3 14:19

韓國邊夠膽,主子會反面

男爵府

airhei 發表於 23-1-3 13:33
取消機票了,等暑假

請問你現在取消有無手續費?我用Expedia訂咗農曆年去,我見佢寫取消的話航空公司會每張票收手續費

象牙宮

blackberry 發表於 23-1-3 14:31
個個都陽住返,多鬼餘

我無陽住返香港喎,曾經去左泰國

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

無話可說 發表於 23-1-3 14:09
唔會無人上報,唔少人仲係會報,因為可以放5日病假 ,有人工架

其實有時睇嘢唔好咩都講錢, 當然有人工故然係好, 呢個係政府俾我地嘅保障.

但係以我自己為例, 我前幾日收工覺得自己唔妥, 夜晚附近又無醫生睇, 咁咪返屋企先囉, 一返到去即刻驗又一條線喎, 咁咪諗住第二日去睇醫生, 第二日起身其實都辛苦咗, 咁咪攞個第二個牌子嘅快測驗囉, 點知真係兩條線, 我咪即刻收埋自己喺房, 報上政府囉. 其實你知唔知點解我要驗完先去睇醫生? 就係因為唔想傳染人嘛, 我仲叫晒自己見過嘅同事驗.

嗰日仲要咁啱1月1號, 好多地方無醫生睇, 連ha go視像都book唔到, 幸好我有剛上個月中完嘅親戚攞藥俾我, 同埋屋企人照顧就無咁麻煩, 另外, 想講政府有時做嘢真係會甩轆, 但係嗰日我上晝報完, 下晝抗疫包就送到, 講緊1月1號喎, 呢樣真心想讚吓.

我想講我咁啱有親戚肯送物資俾我同屋企人無中啫, 如果唔報無藥都幾徬徨, 雖然我見到之前有post係咁話啲藥係垃圾(我幾反感嗰兩個人講嘢), 但係我都想講啲藥都可以止住先, 咁係咪因為有人工收咁簡單呢?

仲有, 錢係非常重要, 但係我自己覺得有健康先可以搵錢囉, 我自己都諗就算得兩日病假我都會報囉, 一來盡公民責任, 二來都養好自己身體唔好累人.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

SU213 發表於 23-1-3 14:39
其實有時睇嘢唔好咩都講錢, 當然有人工故然係好, 呢個係政府俾我地嘅保障.

但係以我自己為例, 我前幾日收 ...

政府真係對老弱唔錯呀,1月1號確診都可以book到2號視像,應該無咩地方可以咁好喇
放下自在

珍珠宮

無話可說 發表於 23-1-3 14:03
咁大陸好快免隔離通關,就算而家去澳門同第時返大陸,一樣要核酸!大陸同澳門咪一樣學你講既‘核爆咁啦’ ...

韓國同香港都係2022年頭’核爆’,而家只係餘波

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

無話可說 發表於 23-1-3 14:37
我無陽住返香港喎,曾經去左泰國

你講緊韓國我梗係答韓國啦,呢度個個都知你去完泰國預備去日本啦

象牙宮

SU213 發表於 23-1-3 14:39

但係以我自己為例, 我前幾日收 ...

政府做得算ok,大陸親戚話無發燒就要返工返學

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

cattz288 發表於 23-1-3 14:44
政府真係對老弱唔錯呀,1月1號確診都可以book到2號視像,應該無咩地方可以咁好喇
...

我就覺得我上晝報下晝就送抗疫包抵讚, 你book到老人家2號視像真係好

象牙宮

blackberry 發表於 23-1-3 14:46
你講緊韓國我梗係答韓國啦,呢度個個都知你去完泰國預備去日本啦
...

身邊無人去韓國!我唔信去完韓國一定會感染返黎囉

首頁
56789...21

尾頁

跳至