自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主:

做父母一定肉痛,但小病小痛每個小朋友一定會經歷,唔好太緊張,放鬆啲。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主,唔好咁自責啦,始終周圍都有可能有病毒,除非唔呼吸,否則唔係娘家中都會係第度中,好難講的,既然都煮到埋黎,就最緊要食藥,休息,然後感染後嘅保養先緊要。
祝早日康復,全年一家無病無痛

子爵府

唔好自責啦,都風土病,走唔甩,而家好好照顧自己同小朋友減低病徵,飲下檸檬水,之後睇中醫調理下啦!加油!

水晶宮

Ikymama 發表於 23-1-28 12:35
到今天我還未能原諒自己,這三年我們很小心翼翼及做足消毒,大家不外出吃飯或玩樂,但今次只是去了娘家拜年 ...

我囡堅持要去游水,中左傳到成家中
佢都無自責過
唔需要下話,疫情已經三年,你傳我,我傳你分唔清,唔好諗埋一邊啦

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

男爵府

染到父母就自責啫,自己仔女,無事嘅

男爵府

你們的每句說話,鼓勵及祝福,令我很感動,我與小朋友仍在努力中,希望盡快變一條線,謝謝你們!!

子爵府

是是但但 發表於 23-1-28 12:53
我直頭自己中了,再傳染俾個仔,再傳埋老公。我冇自責喎,咁病毒既野,四圍都有,除非你每日外出後,一回 ...

我都係,我上年第一個中,之後一歲仔中,5歲仔中,c6中,最後連42日大嘅仔都中左,但我無內疚,之所以中招我日日都出去撲物資,為左全家先中

大宅

樓主,睇到你好緊張,但真的過份緊張喇,3年冇出過去食飯同玩,真心提你個仔擔心,佢基本要經歷的沒有經歷過,童年也失去,3年沒有出去玩是否連公園開放時都冇得玩?還有過度保護,其實會令佢將來更加容易患病,我唔係想mean你,佢哋小朋友係需要接觸正常細菌。我以前曾經睇過一篇醫學文章,大致意思係幼兒成長階段,如果過度保護,好似而家佢哋細細個要咁樣戴口罩,冇得出去玩接觸正常細菌,會令到佢哋免疫系統反而會差咗,會trigger 到啲唔好嘅病,例如血癌。

我屋企都係今年年初第一次中,小朋友發燒3日就冇事,樓主放鬆心情,用另一個角度思考小朋友還需要甚麼

伯爵府

moma1023 發表於 23-1-29 08:33
個新抱咁鬼衰真係唔好幫佢湊

個個嫲嫲都錫孫
佢唔想湊架 但新抱返工成日塞比佢
佢無辦法

子爵府

到今天我還未能原諒自己,這三年我們很小心翼翼及做足消毒,大家不外出吃飯或玩樂,但今次只是去了娘家拜年 ...

放鬆啲啦

水晶宮

今次我娘中,我叫老公好中埋佢,一次照顧唔駛我咁辛苦。全部家庭成員都冇帶口罩,冇隔離冇做任何保護設施包括細路,佢地打晒針,要中就中,唔駛自責,會好的。5日後就會崩崩跳。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

一老一嫩,係令人擔心啲,祝早日康復

子爵府

2024年龍年勳章

lingw. 發表於 23-1-28 12:43
我媽至今都未中過,我怕我一返娘家佢就中招,中左賴我,所以我1年冇返過去
...

洗唔使成年唔見?好誇張,年老家人見得一面得一面,如果打齊針,就要過正常生活!
Life must go on

男爵府

Mini20160607 發表於 23-1-29 18:53
你好番未?係咪因為咳得太犀利所以胸骨同肋骨痛?定好番之後都仲係咁?
...

原來係淋巴循環唔好,肌肉量低,所以勁痛,好在痛左三日就冇事!
今日day 6 ,day 4开始咳到呕

首頁

尾頁

跳至