自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

Subconscious 發表於 23-3-25 15:16
當其他兄弟姊妹唔盡力照顧不方便外出的年老父母,唔贊成請工人,得自己搏命做時-又買嘢、又執藥、又剪髮、 ...

加油辛苦一段時間見到老人家有好轉你就覺得值得運氣都會好

子爵府

明白你心情,你已經好叻了,盡能力吧!若能力許可,你自己請工人或鐘點幫忙,起碼你有小許喘息的時間

大宅

能夠有得照顧也是一種福氣呀!
是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。

男爵府

朋友老公屋企嘅86歲嫲嫲有四個仔女,個個都唔想照顧老人,四仔移民英國前,準備將老人家交托比我朋友,仲話老人臨終一般只用照顧兩年時間

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 kenmay 的帖子

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

伯爵府

唔只照顧老人家辛苦, 照顧有病患既親人都好辛苦, 加油

珍珠宮

Subconscious 發表於 23-3-25 15:16
當其他兄弟姊妹唔盡力照顧不方便外出的年老父母,唔贊成請工人,得自己搏命做時-又買嘢、又執藥、又剪髮、 ...

揾社工安排日間長者中心照顧

複式洋房

大宅

盡做,但求自己無愧於心。如果真係走咗自己都唔會覺得內疚。

公爵府

自己修為, 無需介意, 肯夾錢都未必係好事, 個個月話"媽"哂錢,成日話登報脫離關係, 為咗每個月要夾二千蚊樓下既洗費講埋D廢話, 哽親耳仔, 係咁話自己搵嗰D辛苦錢, 自己同廢青仔廢老老公千幾蚊食餐壽司就唔哂錢, 就會話一家人無計得咁多.

子爵府

虎到金來勳章

你看下屋企附近有冇福利會,可以問下有冇支援服務

大宅

回覆樓主:

盡力無愧於心就好了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊