自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

pauline_c 發表於 23-8-10 00:49
其實我唔太明白你嘅 concern,老公仔女唔想同奶奶旅行,佢地識拒絕。
你想帶仔女同公公婆婆旅行,你老公唔 ...

平時仔女去99度食飯,仔女有時都講明唔想去,但孝順的c6會迫佢地去, 咁細個拒絕左都冇用…
亦變相仔女更加唔鐘意99
其實正常有思想的人都唔會鐘意一個控制欲咁強的人

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

wingwingyee 發表於 23-8-10 13:28
平時仔女去99度食飯,仔女有時都講明唔想去,但孝順的c6會迫佢地去, 咁細個拒絕左都冇用…
亦變相仔女更加 ...

而家邊個逼你仔女?你問吓自己老公

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

你仔女識講唔想去,年紀都唔太細,你或者老公無能力單獨照顧兩個?之前講旅行講到咁複雜。
有問題嘅奶奶係老公縱容出嚟~ 佢點影響你生活,係睇老公點做,你同老公好好傾吓啦!

大宅

pauline_c 發表於 23-8-10 13:35
你仔女識講唔想去,年紀都唔太細,你或者老公無能力單獨照顧兩個?之前講旅行講到咁複雜。
有問題嘅奶奶係 ...

Agree呀, 有問題嘅奶奶係老公縱容出嚟, 其實6299平時見孫已經見得多過我阿爸阿媽嗰邊(因為我阿爸媽好忙), 但點樣令到c6肯改變我都唔知應該點做

c6成日覺得99好可憐,99老公又唔鍾意佢,99家姐又唔鍾意佢,又冇朋友又冇嗜好又冇興趣, 植咗在c6個心裏面好多年,所以c6成日覺得99好慘

我都有叫佢同99去多啲旅行,但佢又話唔想去得咁多,可能佢都唔係太想成日對住99,但佢又要執著嗰啲無謂嘅堅持, 我有時都覺得佢哋好煩

侯爵府

wingwingyee 發表於 23-8-10 13:44
Agree呀, 有問題嘅奶奶係老公縱容出嚟, 其實6299平時見孫已經見得多過我阿爸阿媽嗰邊(因為我阿爸媽好忙), ...

講咁多理由都講唔到奶奶有咩大不道既嘢,仔女唔鍾意見奶奶,撫心自問自己有冇講過d咩做過d咩搞成咁。緊記言教不如身教,你都有仔的,小心他朝君體也相同。

公爵府

牛年勳章

wingwingyee 發表於 23-8-10 13:44
Agree呀, 有問題嘅奶奶係老公縱容出嚟, 其實6299平時見孫已經見得多過我阿爸阿媽嗰邊(因為我阿爸媽好忙), ...

點樣令到c6肯改變? 你改到你99唔係c6嘅阿媽咪得囉!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

大宅

Myluckybaby 發表於 23-8-10 13:48
講咁多理由都講唔到奶奶有咩大不道既嘢,仔女唔鍾意見奶奶,撫心自問自己有冇講過d咩做過d咩搞成咁。緊記 ...

我梗係明啦,如果唔係都唔會由仔女見咁多99.
我亦都唔會喺仔女面前講99啦, 首先根本唔需要講,一呢係奶奶做啲嘢太明顯, 二呢係啲仔女都好醒, 如果我講99我咪變到99咁蠢, 根本連對手都唔算得上,亦都冇咁嘅需要
有個咁嘅99都學到嘢,一個好好嘅反面教材

你冇睇我幾年前嘅post啫, 公道自在人心。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊