自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

子爵府

無話可說 發表於 23-11-3 12:03
所以後生要搵錢為自己做準備,唔好麻煩到下一代!照顧者要返工,真係人都癲架,工人都有假放丫,但照顧者係 ...

去到某個歲數,有錢都唔識用(自己處理唔到),例如請工人都handle唔到。到時唯有將啲錢交俾下一代幫自己打點, 至少減低佢哋嘅經濟壓力

男爵府

lojo11 發表於 23-11-3 11:38
政府院舍環境唔錯... 我老左都想入住... 不過健健康康又唔到你入...

有跟據長者不同活動能力去分不同照顧程度,排唔同既隊

男爵府

anna59 發表於 23-11-3 11:15
有時,迫住都要送去啦!
你媽好自私
你媽自私?甘有否想過當你是嬰幼兒時期,同樣需要人照顧時,你媽有否說過她正處𡚒鬥人生階段中將你送入兒童院代照顧?

加菲貓3    發表於 23-11-3 14:33

珍珠宮

sunnygirl 發表於 23-11-3 11:54
如果有安樂死就好,我真係唔想第時成為子女負擔,如果久病床前我寧願死左去
...

me too

珍珠宮

學古代比D慢性毒藥當補品咁比皇上食,愈食愈病重

唔好愚孝,大家都辛苦,幫佢解脫

珍珠宮

irisf 發表於 23-11-3 12:16
你媽自私?甘有否想過當你是嬰幼兒時期,同樣需要人照顧時,你媽有否說過她正處𡚒鬥人生階段中將你 ...

要仔女唔做野照顧佢咁都唔自私?
佢啲仔女唔會老?老左天會跌錢落黎比佢啲仔女洗?
等佢百年升天後先再搵工?到時幾歲?唔洗開飯?

珍珠宮

irisf 發表於 23-11-3 12:16
你媽自私?甘有否想過當你是嬰幼兒時期,同樣需要人照顧時,你媽有否說過她正處𡚒鬥人生階段中將你 ...
咁佢可以做好安全措施。
吾可咁講,湊 bb 容易過照顧老人家。
事實上,好多老人家思想好賤,好自私,情緒勒索下一代。
大家千祈吾好縱容佢地

beebee67890    發表於 23-11-4 16:11

男爵府

小ice 發表於 23-11-3 02:52
可以想像照顧者已經去到臨界點好辛苦,無耐 未經他人苦,莫勸他人善。。10年不容易

...

所以我非常贊成安樂死

珍珠宮

2024年龍年勳章

照顧長期病患者,照顧者都好易有抑鬱。

至於老人院,我99講過唔願意住,相反我阿媽話院舍係長者既終點站,仲話有三餐一宿添,因為佢職業係護理員,成日接觸長者!

大宅

小mama 發表於 23-11-3 10:45
我媽當年話如果老左入老人院好慘
鬧住我哋叫將來唔好送佢去
但當有需要時,真係唔輪到佢唔去

咪係。
佢地根本唔明,如果40尾50仲唔搵定錢退休,將來自己(加埋佢地既駛費)唔通要孫輩既孭。
最好緊係keep住行得走得,唔得咪工人姐姐,最後都係老人院。

侯爵府

小ice 發表於 23-11-3 02:52
可以想像照顧者已經去到臨界點好辛苦,無耐 未經他人苦,莫勸他人善。。10年不容易

...

琴晚睇到段視頻,個老豆係床賴屎,個女好崩潰,話個老豆幾句,個老豆仲用水盤打佢兩個都慘

子爵府

anna59 發表於 23-11-3 12:29
咁佢可以做好安全措施。
吾可咁講,湊 bb 容易過照顧老人家。
事實上,好多老人家思想好賤,好自私,情緒勒 ...

非常同意。其實老人家應該係年輕既時候自己儲定錢應付退休,而唔係老奉當子女係自己既退休工具。將金錢既負擔一代傳一代既現象好多時就係「子女一定要比家用」呢d 傳統觀念害出來的。想生子女就要預左只有付出不求回報,一係就唔好生。

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

milkteabb 發表於 23-11-3 12:53
非常同意。其實老人家應該係年輕既時候自己儲定錢應付退休,而唔係老奉當子女係自己既退休工具。將金錢既 ...

有幾人會咁識諗,現實係你講全部掉轉。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yuyueng 發表於 23-11-3 11:33
政府應該比曾經有交稅既市民將來可以優先入住政府老人院,後生時交既稅一分好處都無,全部系白白掉入咸水海 ...

如果你留喺香港,相信你呢個願望永遠(到死果日)都唔會實現

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MRS.KAREN 發表於 23-11-3 12:58

所以而家呢一代會諗清諗楚先考慮生小朋友, 係負責任嘅表現唔會害佢, 反而派錢/因為錢就走去生仔,然後又話天生天養嗰啲, 根本自私到極衹為自己

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-11-3 13:12
如果你留喺香港,相信你呢個願望永遠(到死果日)都唔會實現

一定系啦,香港大把懶人新港人,假難民通通要政府包養一世,邊有錢,政府成日話香港稅比外國低,但唔好忘記香港交稅人系0福利。

洋蔥頭媽咪    發表於 23-11-3 13:25

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-11-3 13:15
所以而家呢一代會諗清諗楚先考慮生小朋友, 係負責任嘅表現唔會害佢, 反而派錢/因為錢就走去生仔,然後又 ...

我真係識個朋友話天生天養,
我心諗呢個年代仲有天生天養架咩?

有個親戚真係叫自己個女唔好嫁,
要照顧佢,聽完真係好恐怖。

無錯,係負責任嘅表現唔會害佢,呢句我好應同。

洋蔥頭媽咪    發表於 23-11-3 13:33

子爵府

MRS.KAREN 發表於 23-11-3 12:58

所以大大聲話要仔女比家用、仔女比少d 就情勒仔女個班人,根本就係掩飾緊自己以前冇為將來打算而儲錢既自私人。想做父母之前,先要有決心斷絕呢d 誇代負擔,然後先好去生仔。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

小ice 發表於 23-11-3 10:43
叫個女自己照顧囉,做咩逼阿媽 阿媽被個老公背叛已經夠慘,呢種心理痛痛左幾十年,老左仲要接收 ...

我都唔明,細個嗰陣時,佢啲女係企媽媽嗰邊趕老豆出街,後來老豆知驚話改過,先再入屋,但後嚟又重犯,auntie 當時跪地求佢都係要走,又唔比家用(當時啲細路妹仲細), 咁到近年嗰老豆比二奶拋棄,無錢又病返來求饒….啲女居然迫呀媽接受同埋照顧囉,無語

珍珠宮

mariefish 發表於 23-11-3 14:30
我都唔明,細個嗰陣時,佢啲女係企媽媽嗰邊趕老豆出街,後來老豆知驚話改過,先再入屋,但後嚟又重犯,aun ...
結果比吾比入屋。
如果系仔,應該會再趕走老豆。
呢D系仔同女嘅分別。
所以,女人糸比人睇吾起

首頁
56789...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊