自由講場

跳至

首頁
56789...13

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我唔識經濟,總覺得只係政府"唱"到香港經濟咁好,自己就覺得有隱憂(見好多店舖都執晒就知),打工仔,唔炒魷、唔加辛、唔減薪都偷笑喇,邊有D綜援人仕咁幸福,唔駛做都年年加薪丫
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

白菜乾湯 發表於 23-12-11 16:55
唉。。剛見報導,講用左98.4億去起1.3萬伙簡約公屋,但未計話5年後再用幾多億去拆。。。。天啊,億億聲! ...

中產埋單
話稅低果班人都唔洗買樓又唔洗交咩稅
梗係低啦
而家走咁批
賣地無財團要
無咁多中產買樓仲買咩地
以為真係地產商自己買地咩
最終邊個俾?
而家搵邊個比福利
起埋啲垃圾公屋浪費公帑

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-11 17:27

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Giant 發表於 23-12-11 16:57
總覺得只係政府"唱"到香港經濟咁好,自己就覺得有隱憂(見好多店舖都執晒就知),打工仔,唔炒魷、唔加辛、唔 ...

由治入興

笑話
講出黎面不紅耳不熱先好野
3萬幾點恒指跌返去97年萬5點
樓價跌2成
周圍執笠放預先年假no pay
由治入興呀
興到想嘔添呀

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-11 17:28

大宅

jt040 發表於 23-12-11 13:50
就黎連d南亞人都有錢過我,個個月手fingfing唔使做就有錢派

佢地班人..又揸axdx 又揸電動車
日日唔使做,周圍同同鄉hea玩..
見到佢地就嬲

男爵府

Ssddff 發表於 23-12-11 16:30
你冇樓架,樓上綁咗幾多稅?
打工仔死慳死抵買層樓,依家仲要跌,地租差餉季季交幾多?你晤知吖。仲要擔心 ...

話稅率低個啲,攞明又想攞多啲福利之麻,唔加稅,又點繼續派錢比佢地呀

大宅

domantai 發表於 23-12-11 17:11
話稅率低個啲,攞明又想攞多啲福利之麻,唔加稅,又點繼續派錢比佢地呀
...

心水清
可惜香港太多蝗蟲,數量多到可以顛倒黑白。

翡翠宮

domantai 發表於 23-12-11 17:11
...

心水清
擺到明想不勞而獲 獲得更多免費資源
香港變成如斯田地認真可悲

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-11 13:31
南亞兩公婆唔做嘢,一家生3-4個,每月就可以拎兩萬幾,仲要大把津貼,呢啲咪繳稅人比囉,唔係眼紅,係值唔 ...

成日見班南亞女人一拖四,太好生養

伯爵府

chanti 發表於 23-12-11 16:45
總之、此貪不同彼貪、自己貪乜係自己受、貪政府福利(甚至未交過稅)就係全港人找數。,最後搞出女方什至 ...
其實如果你肯定到咁應該即係知道有人呃政府錢喎,咁你應該快啲去告發佢,正常如果真有其事,呢排應該會有新聞講你講嗰單呃錢案,等你好消息,為民除害,阻嚇一啲人呃政府錢,支持你呀

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-11 13:00
我哋今年都唔知有冇人工加,垃圾費就有份

我都係呀

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-11 18:28

男爵府

littlefunpig 發表於 23-12-11 17:03
由治入興

笑話
jm, 嬲還嬲, 而家真係要小心d

而家選舉完啦, 政府可以講下經濟點改善未? 一陣真係俾7仙羽講中24年爆大獲

男爵府

以前一路以為因為要選票所以佢地咁好福利, 而家其實都唔多需要啦, 仲繼續加

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-11 11:42
財委會通過綜援公共福利金明年上調3.3% 額外多10元補貼垃圾徵費....... 香港真係好福利,養好多懶人 :igi ...

又話赤字⋯

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-11 11:42
財委會通過綜援公共福利金明年上調3.3% 額外多10元補貼垃圾徵費....... 香港真係好福利,養好多懶人 :igi ...

在職家庭都加15%津貼!

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-11 19:14

男爵府

希望唔好加稅

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-11 19:14

男爵府

pomanlife 發表於 23-12-11 18:14
我都係呀

在職家庭加15%津貼!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

可唔可以收緊啲, check下係咪真係要攞綜緩, 最好似公屋咁有舉報制度

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

chanti 發表於 23-12-11 19:15
在職家庭加15%津貼!

點申請?

彩鑽殿

chanti 發表於 23-12-11 19:15
在職家庭加15%津貼!

點申請?

男爵府

pomanlife 發表於 23-12-11 19:22
點申請?
https://www.wfsfaa.gov.hk/tc/wfao/wfas/eligibility.php
申請資格
申請住戶(包括1人住戶)達到工時要求,而住戶的入息及資產符合有關限額。
如欲申請本計劃的兒童津貼,合資格的兒童必須為15歲以下,或介乎15至21歲,並正接受全日制教育(專上教育除外)。

好複雜

首頁
56789...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊