自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

mother904 發表於 24-1-17 00:50
你的論點根本有問題,向來都是買外賣到管理處倒垃圾要用三個袋,而家不過是2 & 3變成有logo的政府膠袋 ...
同意。我都唔明點解成日執著個膠袋。唔通佢哋平時啲垃圾沖曬落廁所? 就算買膠袋,都唔值得花咁多時間為嗰幾十蚊嘈。我平時有做分類三四日先掉一次垃圾,唔會為十元八塊嘥精神。我反而著眼增加回收點,唔係個膠袋。

babycam    發表於 24-1-17 11:38

子爵府

杜小田 發表於 24-1-16 16:54
1/4/2024 開始, 買個飯盒回家食, 要前後三個袋先可以掉到它

1. 外賣的膠袋

咁其實令到製造更多垃圾,膠袋製造商賺3次你嘅錢
遲d可能會發明可以食埋嘅外賣盒,事緣我個仔有日食完個意粉話唔夠,我講笑話個盒可以食埋,佢有一刻以為真試下咬個盒,話咁硬點食到吖,我話遲d可能有架喇

子爵府

mongng 發表於 24-1-17 09:44
回收做得好好?樓下環保箱長期爆滿,真係睇下收費後會點,希望有記者跟蹤,唔好比回收商偷偷掉去埋田區

...

你預左經常用好多嘅時間拎d野去綠在區區回收,個個都湧去仲唔排哂大隊

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實大廈包底,咁我地用乜袋都得咪仲好, 仲乜要用咁多分解唔到服

子爵府

Anpanmama 發表於 24-1-17 03:07
睡着的不會醒
全世界得佢一個醫護最忙
由得佢 ...

人工高既就唔會因為幾十元係度嘈啦。
根本為拗而拗。

子爵府

Tobbyy 發表於 24-1-17 11:21
同意。我都唔明點解成日執著個膠袋。唔通佢哋平時啲垃圾沖曬落廁所? 就算買膠袋,都唔值得花咁多時間為嗰幾 ...

同意
除咗增加回收點,亦應增加誘因!
樓下商場設置咗部膠樽回收機,入樽後有回贈,見到都多街坊去入樽!

侯爵府

開心吸收勳章

若果買少啲, 做好分類回收, 可以1-2日先用一個垃圾袋. 係配套未到位, 但又有幾多人真係做到減廢源頭,分類回收. 係時候改變習慣.

子爵府

anpanmenbaby 發表於 24-1-16 17:00
而家唔係要你環保,目標係收錢之嘛,政府財赤呀

政府唔好每個月俾$1200
俾每個南亞裔人啦
又加綜援金額等
點解果班四肢健全嘅人
就咁好福利 我哋啲小
市民就要幫果班人找數
係咪面皮夠厚就為所欲為
Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

男爵府

其實我唔明, 點解家居用左指定垃圾袋, 大廈都仲要用大的指定垃圾袋, 咁唔係雙重收費咩? 同一批垃圾收兩次錢? 究竟係為左收錢定為左環保?

伯爵府

janice_cat 發表於 24-1-17 11:44
同意
除咗增加回收點,亦應增加誘因!
樓下商場設置咗部膠樽回收機,入樽後有回贈,見到都多街坊去 ...
係囉,講黎講去都係錢嘅問題,如果而家話垃圾分類有錢收,情況肯定唔同哂,垃圾箱都變成首飾箱

Prosperous    發表於 24-1-17 13:11

侯爵府

flashsilver 發表於 24-1-17 11:50
其實我唔明, 點解家居用左指定垃圾袋, 大廈都仲要用大的指定垃圾袋, 咁唔係雙重收費咩? 同一批垃圾收兩次錢 ...
咁係啲管理處白痴姐, 係要用多個大袋! 如果話要包底, 咪淨係用來裝果啲冇用指定袋的垃圾, 當其他守規則的住戶, 下下要同呢啲人埋單, 自然迫管理處諗方法應對, 交管理費就係要佢地諗點樣做最有效, 而唔係要住戶再畀一舊錢, 要來大袋包小袋, 側側膊避過懲罰就算!

侯爵府

fundfund 發表於 24-1-17 09:44
有冇牌子可以推介?
iKea! 好用又唔貴, 佢未出之前, 我買過幾個其他牌子貴好多的!

個蓋一定要鎖到邊, 否則會好易漏, 始終佢四邊唔係梗的!

侯爵府

juniormiu 發表於 24-1-17 09:06
咪係,早排睇過本書先話失敗嘅人必揾嘅借口就無時間,所以一事無成
...
嘩! 我就唔夠胆好似你講得咁白! 我怕佢又跳掣!

侯爵府

fundfund 發表於 24-1-17 09:44
有冇牌子可以推介?

deleted (重覆 post)

珍珠宮

減齡達人勳章

其實我唔明, 點解家居用左指定垃圾袋, 大廈都仲要用大的指定垃圾袋, 咁唔係雙重收費咩? 同一批垃圾收兩次錢 ...

唔係政府要大廈再包多個袋。

係管理處諗到一定有住戶無用指定垃圾袋, 無用指定垃圾袋的話, 垃圾車唔會收, 咁管理處咪諗住用大袋再入起全部住戶的垃圾囉。

禁止訪問

2024勳章

侯爵府

邊個話為環保,藉口之嘛!環保就唔會玩袋中袋!
用「環保」呢兩個字就可以大條道理話啲有意見嘅人,唔肯為下一代盡一分力,目的似乎係要你哋買多啲膠袋,兼萬一你唔小心出錯咗,就可以罰你!

PS. 膠袋我絕對畀得起,唔使質疑我唔捨得!

象牙宮

回覆樓主:

好彩唔食外賣飯盒!我只覺得買膠袋裝而家既垃圾好無謂,產生更多垃圾!要返工,邊得閒分類又去咩綠綠呀…家下開24小時咩!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

明正言順買野既人唔想要甘多垃圾,賣野既人就會/要配合,慢慢垃圾就會減少,大家努力。

伯爵府

Prosperous 發表於 24-1-17 13:18
嘩! 我就唔夠胆好似你講得咁白! 我怕佢又跳掣!
一早就跳哂掣啦,咁係吖嘛,其他國家都一早行咗咯,點解香港人未試過就話唔得呢?如果大家都齊心去做好一件事,到時真係有問題出現都一定有解決方法,若一早已經唔想做,就算我擺齊七色回收箱喺你門囗,你都係諸多借口say No架啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊