自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

真係好老友的話,會畀一萬幾千,講明唔洗還。但無下次;
唔係老友,一律唔借。普通朋友關我咩事,無錢咪問銀行借。

子爵府

jayso0911 發表於 24-5-6 12:03
之前都已經借過2,3萬,後尾都叫還左1萬,佢本身做會計唔明點解自己盤數計到咁差,我冇去考究佢究竟D錢fing ...

唔借

珍珠宮

回覆樓主:

唔借 借左無得還 仲玩埋失蹤
曾經借過俾朋友 無還玩失蹤
有次系街見到好似系佢 諗住行快少少搵佢 點知佢一枝箭甘走左 幾萬元就甘無左
後來有個舊同事問我借一萬我都唔借 見過鬼怕黑

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我上年呢個時候都有個舊小學朋友又係話自己投資蝕咗好多錢,比人追債,要賣咗自己層居屋先套現到,但層樓一直話未放到,佢之前打嚟猛咁套我料,知道我冇可能借到錢比佢,佢識得我媽&我妹,想問佢哋借,話借10皮,我聽多兩聽就算借咗10皮都唔夠佢還息,我話呢啲情況只有佢自己屋企人才幫到佢,後來先知佢媽已經幫咗佢還1球,佢弟弟借咗15萬比佢,我聽完覺得簡直係無底深壇,我叫佢申請破產。

跟住又話同個女冇錢開飯,問我借5000蚊,我話自己都唔係好境,只能借$3000, 因為啲錢我要留返比我仔暑假&開學交書簿費,佢都分咗2次還哂$3000比我,雖然而家仲有聯絡,但唔會再提錢字,我亦冇興趣知佢啲事。

男爵府

jayso0911 發表於 24-5-7 23:49
幾千蚊就見到一個人

阿媽教落,借出去真係當跌咗,要預咗對方唔還,但起碼無第二次。

珍珠宮

2024年龍年勳章

唔借,人肉提款機咩,仲要保持距離

珍珠宮

我同事喊晒口, 佢月入2-3萬, 未路問我同另一個同事借8萬周轉. 預2-3年先還, 否則佢就辭職拎mpf. 最後經理借比佢.

事隔2年, 佢老公賭錢, 走去提取小朋友份人壽20萬.

原來佢仲有錢

珍珠宮

2018復活節勳章

之前都已經借過2,3萬,後尾都叫還左1萬,佢本身做會計唔明點解自己盤數計到咁差,我冇去考究佢究竟D錢fing ...

舊債未清,新債免問。

象牙宮

借過2,3萬,後尾都叫還左1萬

还有1。3万未还。

銀行重組吧。 你好,佢好,大家好。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

回覆 jayso0911 的帖子

仕何借, 要有抵押。才借出。
無抵押。無得借。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

我都借過,識咗差唔多20年
借嗰刻都知佢會拖,但真係好fd
最後出於義氣都照借,但條友完全冇打算還

除非你預咗筆錢冇咗,或者你知佢為人
如果唔係幾fd都唔好借

翡翠宮

回覆樓主:

我同啲朋友一早講明:「借錢免問」,所以無借過出去。

子爵府

你借預左無得還

過到自己就得

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊