婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

算數啦,各位! 樓主係唔會聽人講架,正所謂忠言逆耳,佢只係活係佢認為既世界,眾人皆醉"佢"獨醒,我哋個個都係瞎架,睇唔明樓主啫,~呵!

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

樓主根本就係思想幼稚,從來沒有反思過自己的人生,只看到其他BK媽咪好幸福,自己就好不幸
單親家庭長大的樓主,以為早早嫁個男人,生個BB,就有幸福家庭,有個男人照顧頭家,奉旨養起一家大細,最好養埋外母
我相信樓主從小到大沒有人正確教過佢如何為自己建立幸福家庭,沒有人正確教過佢夫婦相處之道
1. 單親阿媽辛辛苦苦養大樓主,點解佢可以這麼唔爭氣,如果她肯學肯努力肯謙虛,就唔駛2靚歲女找份幾千蚊工都這麼困難,如果佢有爭氣,就唔會2靚歲女嫁個7K人工(自己養自己都有困難)的人,還要生個女
2. 既然已經嫁咗,又生咗就唯有認命,自己想辦法開源節流,唔係靠人賒借,兩公婆不能共患難,分開係遲早的事
3. 樓主應該好清楚男家的人不喜歡佢,佢還叫C6做這些小人行為(幫姑9買嘢唔找$,屈人借比佢哋),佢C6心裡唔like先會出言叫佢問外母借,這些根本係夫婦相處既大忌,分開真係遲早的事

珊瑚宮

畀面勳章

其實嫁唔嫁個揾錢能力高嘅老公係其次, 當然貧賤夫妻百事哀, 但如果兩公婆係有計劃和可以同心協力去解決問題的話, 窮都可以窮得開心 .. 但樓主就兩樣野都缺乏 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 心抱 於 09-6-27 02:54 發表
樓主,睇左你個post好奈,我吾係要針對你,不過,你自己已經大個,亦係一個mami,一個"家",係要你同你老公一齊去配合,吾可以將個問題放哂响你老公身上,無錯,佢要你問你mami借錢係有吾岩,但係佢吾咁做,又可以點做呢?不如你 ...馬死要落地行,真係無$$,洗碗清潔都要去做,明吾明 ?!!!
Gooooooooooooooood!!

公爵府

原帖由 jacquesau 於 09-6-26 09:15 發表

講真, 樓主如果兩公婆做嘢, 加埋同我當年人工咪一樣....你知我當年幾慘, 一個人做嘢, 4個人食飯, 15k人工, 扣起11k俾咗呀媽做家用, 重要交個女既學費2.5k(我呀媽唔肯湊), 我當年都係1.5k一個月, 果1.5k重要交埋上 ...
所以俗語有話...食米要知米貴呀~

水晶宮

我淨係想知煤氣點解咁貴?我4人家庭冬天最多都係700元,夏天交300幾,(冇錢時我夏天會沖凍水,冬天沖身先至開,唔會長開,咁仲平,呢d係慳錢方法)

首頁

尾頁

跳至