跳至

首頁
56789...76

尾頁

別墅

回覆 joeylaw17 的帖子

Joey ,

是的 , 老師們都是生仔年齡 , 好多呂小較年長的老師都已退休(舊年有2位,做了30年!嘩!) , 我想這家學校的流失量都好低!

大宅

你真是個好媽媽,相信仔仔一定會鍚番媽媽的

joeylaw17  仔始終沒甘識諗...希望他大的領略到啦...哈...  發表於 12-11-2 10:15

大宅

又會咁岩呢? 兩年都遇著大肚班主任

joeylaw17  是啊..真是買六合彩都沒甘啱...沒解...撞到而已..希望升上三年級唔會啦...  發表於 12-11-2 10:13

大宅

我想問下大家,一年班第一次測驗會唔會讀卷呢?

SUKHANJENNY  咩野讀卷?即系老師舛曬點做才做?是嗎?  發表於 12-11-2 10:08

大宅

回覆 枝枝 的帖子

會既..第一次會讀卷..之後就沒啦...

大宅

回覆 SUKHANJENNY 的帖子

我始終比較喜歡上左年紀的老師教...不過這間的老師很多都很年輕...都沒辦法

複式洋房

Hello,我女兒今年三年級喇,証書是要本年即考的嗎?我當初揀呂小其中一個原因是見學校有珠心算和交通安全隊、因為女兒幼稚園一直有參加,而且很喜歡。誰知進來一年級課外活動就沒了珠心算、交隊原來也要高年級才能參與••••女女也很失望。她珠算和心算在2010年已考到10級合格,交隊也有高級大使專章。但畢竟已是三年前、還有用嗎?謝謝~

別墅

回覆 BrendaK 的帖子

Brenda ,

要即年考才ok ,即比喻亞囡在一年考什麼得了獎狀,就要在即年將証書交回學校...我之前問過,但你都可再問問老師,我見學校好像少了好多課外活動!

複式洋房

好,等我問問先,thanks

大宅

咦,我囡在畫班參加了一個填色比賽, 拿了優異獎,係咪都可以話比老師聽呢?

joeylaw17    發表於 12-11-9 10:17

大宅

慘!!!!考試慘敗..中文聆聽只有60分..數學說很簡單都只有74分..真慘...大家有什麼意見可以幫他提升中文呢????數學現在學緊珠心算...都去到四.五級心算..好唔好轉奧數呢???我真是就快暈啦..太粗心大意啦個仔...你們成績ok嗎???

大宅

我個囡第一次測驗成績不錯,可能有得讀卷,同埋話晒升小一第一次測,老師都唔會出得深,暫時可以鬆一口氣。不過,中文科成績都係最低,佢本身都有學緊公文中文,算做已經打左底。其實,我亞姨是小學中文老師,佢話要中文好,都不外乎多d睇圖書,唉...即係要浸,都急唔來。

至於數學,仔仔學珠算去到4-5級,照計應該ok喎,真係要同佢講覆多幾次卷,然後可能都要利誘佢,如果測驗有xx分就有禮物之類,因為我囡珠算8級咋,但數學叫最高分,我唸其實真係唔難,大多係錯唔小心,所以真係要令仔仔明白,覆卷的重要性,同埋高分會有獎勵,試下啦! 都唔知係咪work,大家加油啦, 做媽媽真係唔容易。

大宅

回覆 枝枝 的帖子

公文式英文在幼稚園讀過,太辛苦..太多野要做..你個女都幾叻..應付到中文...我個仔都有睇書..但他唔理..唔識又唔問..我現在開始要求每日都讀一編文給我聽..都唔知可以維持幾久...數學他本來很有信心既..考完打俾我說很簡單..怎知成績又會甘低..問他點解..他說是粗心大意...考試前都再三強調做完要遮著答案覆檢...我就快變成鵝媽媽啦...真慘!!!!

大宅

hello

你們都是 小一, 那一班 ? 派了成績了???點解我女還沒派呀?? 奇怪

大宅

我唸你仔仔數學科都係一時失手,有時呀Q咁唸,比佢仲細親身體驗下唔小心的後果,日後一定會有大改善的。加油! 至於你叫佢每日讀一篇文比你聽的方案都好好,希望你們可以堅持住啊!

其實上左小一,做學校功課之餘再要做公文和珠算功課都好辛苦,我也常為做功課而同囡囡嘈,我常常提議CUT公文和珠算,佢都唔肯,其實佢唔容易放棄我係開心,但又怕佢太辛苦,真矛盾啊! 不過,我唸再升上小二,可能真係要取捨了,到時再算吧!

大宅

回覆 kellyli38 的帖子

我囡1C,你小朋友係咪1D,老師應該有派比學生對卷,然後收番的,你或者問一問你小朋友或直接問下班主任吧!

大宅

回覆 枝枝 的帖子

我首先要停珠心算一個月看看..我想找人上門補中英數一星期兩小時跟一跟進度...現在在綱上找緊...我真是頭就快爆啦....因為這排屋企都煩緊的野....

大宅

回覆 kellyli38 的帖子

你好..歡迎加入..我個仔是2D班...通常考完試先在堂上派俾他們對卷.記分數在學生手冊最後一頁.....過一排才派給我們簽名...

別墅

回覆 枝枝 的帖子

Joey ,
你可以問一問,因為之前老師講過要看一看是否學界的比賽,問一問無彷!

大宅

好,你要加油、保重呀!

joeylaw17  謝謝你枝枝...  發表於 12-11-12 11:41

首頁
56789...76

尾頁

跳至