自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章

回覆 小歪仔 的帖子

無錯!
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

回覆:唉....打邊爐比鬼佬鬧我地嘈....

我係加拿大做野,公司有office係美國,成日要同美國鬼接觸,美國鬼俾我既感覺係都幾自大,講野幾直接,坦白d講係幾冇禮貌。雖然唔係個個都係咁,但接觸過好多個都印象麻麻。

子爵府

你地係華人酒樓食野, 又唔係係餐館食西餐. 酒樓一向都係嘈, 佢地唔慣, 可以唔去的! 而且以你形容, d小朋友應該唔係好嘈

大宅

好多老外眼中嘅香港人同部份香港人眼中嘅所謂B6根本係同一料子. 老實講句,我响倫敦所識來自中國嘅朋友比好多香港人禮貌有修養好多,起碼唔會覺得奉旨可以嘈. 就算身處旺角平民酒家,都唔應該大聲嘈同埋有得細路走來走去.

侯爵府

BK Milk勳章

:;pppp::;pppp::;pppp:

子爵府

引用:我0係美國的.+話說今晚阿姨生日,+一行6人去

原帖由 bonnyye 於 12-10-07 發表
我0係美國的. 話說今晚阿姨生日, 一行6人去小肥羊打邊爐, 有4個大人同2個小朋友.
去小肥羊打邊爐, 中國人地 ...
有D香港人真係好大聲講嘢好冇禮貌㗎! 大人應該教育小朋友玩時不要影響別人. 面係人地俾, 假是自己丟! 尊重別人, 尊重自己!!!

禁止訪問

子爵府

BK Milk勳章

mrsright 發表於 12-10-9 22:48
其實唔明你想表達乜野 ?
即係佢地覺得唔應該帶小朋友去食飯, 無論打邊爐又好, 飲茶都好, 就算去中國人餐廳都唔好帶.
唔帶小朋友食飯係佢地的文化.
即使我地唔嘈, 小朋友唔嘈, 但只要小朋友出現, 都係錯. 有無可能要尊重佢地的文化去呢個地步?

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

子爵府

BK Milk勳章

fatcat123 發表於 12-10-9 20:50
有D香港人真係好大聲講嘢好冇禮貌㗎! 大人應該教育小朋友玩時不要影響別人. 面係人地俾, 假是自己丟! 尊重 ...
佢地覺得唔應該帶小朋友去食飯, 無論打邊爐又好, 飲茶都好, 就算去中國人餐廳都唔好帶.
唔帶小朋友食飯係佢地的文化.
即使我地唔嘈, 小朋友唔嘈, 但只要小朋友出現, 都係錯. 有無可能要尊重佢地的文化去呢個地步? 你教我.

如果個餐廳專為中國人而設, 外國人唔中意, 可以唔去, 而唔係要我地唔好帶小朋友去打邊爐黎遷就同尊重佢地的文化. 真係唔知邊個唔尊重邊個.

伯爵府

引用:點解要靜啲就佢地?中國人食飯係咁咖啦有傾

原帖由 agnesbeebee 於 12-10-07 發表
點解要靜啲就佢地?中國人食飯係咁咖啦有傾有講好正常,我亦都唔信樓主會嘈得好離譜,啲死鬼佬睇唔起黃種人 ...
d西人唔like帶小朋友出街食飯就真既,常見佢地揾人揍住d小朋友,自己2公婆出街食晚飯。。佢地d餐廳有d都話明唔比小朋友入添~

大b駿逸細b駿晞

子爵府

BK Milk勳章

NoahArk 發表於 12-10-9 16:29
好多老外眼中嘅香港人同部份香港人眼中嘅所謂B6根本係同一料子. 老實講句,我响倫敦所識來自中國嘅朋友比好 ...
修養? 哼哼..用修養呢個字黎形容外國人太抬舉佢地, 佢地一樣會周街如廁, 同B6無分別.
0係我眼中佢地比B6仲衰. 自私自利到無人有. 唔中意我地中國人帶小朋友出去食飯, 打邊爐又好, 飲茶又好, 中國人餐廳佢地都唔想有小朋存在. 佢地會將小朋友留0係屋企, ready好D snack, milk, 或者比人睇住, 然後自己施施然去食飯, 然後expect我地中國人無論咩場合咩餐館都跟佢0個套.....如你所講, 就算身處旺角平民酒家, 唔應該大聲嘈, 同跑黎跑去, 咁佢地自己呢? 去鬼佬餐廳, 鬼仔跑黎跑去卻無問題, 鬼妹尖叫吵耳卻無問題? 自己都做唔到的事點解期望我地可以做到? 真係好好笑.....

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bonnyye 發表於 12-10-10 02:17
修養? 哼哼..用修養呢個字黎形容外國人太抬舉佢地, 佢地一樣會周街如廁, 同B6無分別.
0係我眼中佢地比B6仲 ...
係呀!其實好多外國人仲衰過D大陸人,好似鄉下佬咁。只不過有時有D人會覺得外國既月亮特別圓。
我係英國做飲食,見唔少生番!

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

回覆:bonnyye 的帖子

根本你個心仲係唔服氣

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:根本你個心仲係唔服氣 +

原帖由 auntie_big 於 12-10-10 發表
根本你個心仲係唔服氣

My Two Princess

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

樓主,究竟係果班老外唔鍾意小朋友所以會話你阿姨嘅小朋友,
定係小朋友真係有騷擾到人你地唔知,又或者真係老外入錯餐廳所以遷怒於你地,
凡此種種已經無從稽考,我只係想話過去已經過去,你選擇認為你地冇問題,
問題喺人地度,咁就由得佢過去,就當你咁唔好彩遇著一檯無理取鬧嘅人,
但如果你覺得都唔係人地錯得晒,咁就算啦,都已經冇得番轉頭,
你想人地道歉,你都唔知去邊度搵番果班人。
我都係認為有理要講清,當你自己選擇唔出聲怕咗人地,
咁你就無謂再去想,喺BK呢度有咁多人聽你呻完出咗啖氣就算啦,
再討論外國人係有文化冇文化真係冇意思架,你見到所有外國人都係衰咩?
冇好人咩?正如所有中國人都係講嘢大大聲咩?我覺得係一個個人。
都係果句,當時唔出聲,過後你點鬧都於事無補。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:樓主,究竟係果班老外唔鍾意小朋友所以會話

原帖由 rose-mag 於 12-10-10 發表
樓主,究竟係果班老外唔鍾意小朋友所以會話你阿姨嘅小朋友,
定係小朋友真係有騷擾到人你地唔知,又或者真 ...

My Two Princess

首頁

尾頁

跳至