自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:呀仔燙傷(有圖)急問

我深信個小朋友一定好痛囉!莫說是大人咁樣燙傷法!我睇到心都痛埋一份!應該立即去睇醫生,而唔係還上黎post相問意見囉!sorry!我語氣不好!因為我也是媽媽,見到你小朋友傷成咁好心痛!希望小朋友快d好番啦~

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:funbi0816+發表於+13-2-27+21:40+希

原帖由 jk923 於 13-02-27 發表
唔係掛,我學急救時都話無必要唔好擦任何野上去傷口度,去到醫院比人洗時會勁慘架。
...
X2

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 buburonnie 的帖子

樓主講咗佢做sales, 唔係話走就走
家人已同BB去睇急症
佢自己都係心急唔知點處理先上嚟問

公爵府

引用:你有無搞錯呀!燙傷成咁仲唔去醫院,你連最

原帖由 花千雪 於 13-02-27 發表
你有無搞錯呀!燙傷成咁仲唔去醫院,你連最最基本急救常識都無,燙傷要立即將患處沖 ...
成位手掌燒傷先係1%,每隻上肢先係9%, 兩成係=20%,無咁誇張呀。
起水泡係二級燒傷。

小童2-3%燒傷或手部二級燒傷都應睇醫生,去診所同醫院都得。去醫院的唔一定要坐白車

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

公爵府

引用:你有無搞錯呀!燙傷成咁仲唔去醫院,你連最

原帖由 花千雪 於 13-02-27 發表
你有無搞錯呀!燙傷成咁仲唔去醫院,你連最最基本急救常識都無,燙傷要立即將患處沖 ...
整親無一個人想,我明大家都肉赤,但唔使咁嚴苛咁話人啦,又無幫助既

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

珍珠宮

回覆:ALAC 的帖子

可憐,看醫生好一點

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+carng.ng+於+13-02-27+發表用

原帖由 ALAC 於 13-02-27 發表
我有睇你的post知你係護士,多謝你回覆!依家已係醫院了,想問係咪要每日去診所洗傷口?

...
醫生決定啦,但緊記唔好整穿水泡,會入菌,留意小朋友會否發燒,可睡前俾止痛藥食瞓得好d。唔好捽甩d皮第日就會生番d靚皮膚喇,唔使擔心。

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

珍珠宮

2018復活節勳章

睇見都肉赤,我諗當時你一定好驚好心痛了,希望個傷口快d好,唔好整穿個水po,小朋友唔使咁辛苦,不要太擔心的,醫生應該會處理得好好的,你咁夜先收工都辛苦了,一陣同BB返到屋企自己食d野,明天可以的話請一日假陪下小朋友,順便幫你自己壓驚。

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

阿仔見完醫生未牙,小心處理傷口牙,祝仔仔早日康復

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由+花千雪+於+13-02-27+發表你有

hi會員,我已在之後的回覆説婆婆已經帶緊bb去醫院啦,重點係無需call白車!坐taxi已經可以啦!我唔會婦人之 ...
大家緊張。bb點樣呢?睇左醫生未?

不知所謂的乙陸!!!

男爵府

引用:婆婆煲左水,熄左火10分鐘,呀仔15month去

婆婆煲左水,熄左火10分鐘,呀仔15month去掂個水煲!依家搞成咁!我仲係公司,老公返左b6做工幹,叫我唔好 ...
比dSa1t水浸下冇咁痛

大宅

隻手咁樣都吾即刻去睇醫生,睇到都心痛呀!快d去睇醫生啦!陰公豬羅!

男爵府

畀面勳章

快D睇醫生呀! 陰公豬

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔去醫院,睇診所醫生﹗

陰公,湊小孩真的一秒都不能大意﹗

但叫老人家不要太自責﹗

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

快睇急症,陰公豬

伯爵府

回覆:花千雪 的帖子

燙傷都call白車你會唔會誇左d? 你估樓主唔心痛咩:;pppp:講野都唔識尊重人

大宅

睇急症 仲等乜啊

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

睇咗醫生未?

伯爵府

Poor bb, get well soon

伯爵府

畀面勳章

我媽咪講過,當BB識行識走時,就一眼都唔可以離開BB,廚房廁所更加係BB既禁地。今次意外無人想,就當買個教訓,教識BB唔好掂野(但好難唔再掂),亦教識樓主要再多加留意家居安全啦!健康院既書仔有講架,快D搵返黎睇啦!祝BB早日康復

首頁

尾頁

跳至