烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+icecream1405+於+13-04-21+發

原帖由 amber-darling 於 13-04-22 發表
嘩! 好大塊,一次一塊,正到痺呀~!!! 我今日好乖咁上網research and research,終於對分別種類叫 ...
我有呢本書,係教點樣分海味㗎,我覺得都唔錯,有時間去書局望下

大宅

回覆:今日燉左鮑魚花膠雞湯潤下 ^^

大宅

唔知點解張相會調轉左

男爵府

回覆 回覆:icecream1405的帖子

伯爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+maggie625+於+13-04-21+發表

原帖由 icecream1405 於 13-04-23 發表
燉多d花膠湯好呀,個胎大得好快(聽人講既)
我上胎懶, 燉過一次咋, 我隔離果條友又唔飲湯。 我好怕佢係咁不碗湯每一樣野問what is it ?what is it?

伯爵府

amber-darling 發表於 13-4-22 22:12
yes yes yes 真係發到好大呀!! 想請問你蒸完D花膠係平坦一塊,定係捲住縮埋架?? thanks thanks~~~!! :kissy ...

我蒸時就勁縮, 變深啡.
之後浸水喉凍水, 佢就變番大, 又變白. 見到呢個效果就好興奮, 覺得 amazing.

花腸上面既漬仲好易清, 有些已甩水中, 有些少少一刮就甩.
浸完 d 水好清 (我指不甩膠)

大宅

引用:Quote:amber-darling+發表於+13-4-22+22:12

原帖由 Chamo 於 13-04-23 發表
我蒸時就勁縮, 變深啡.
之後浸水喉凍水, 佢就變番大, 又變白. 見到呢個效果就好興奮, 覺得 amazing.:wahah ...
哈哈…如果第一次蒸唔知道,見到d花膠係咁縮,真係會嚇親

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

侯爵府

救命呀icecream 我off topic一下,大家唔好怪我~ 我對眼圍圏紅晒好似敏感咁,仲係痛架,情形就好似用剃刀刮大力咗,掂水or搽cream會好痛兼變紅,點解會咁架?!? 我老公仲話好得意成隻熊貓咁,我想殺咗佢呀!!!!! 我好唔開心呀,宜家仲有D乾水好似摷皮咁,你知我不嬲貪靚keep住無眼紋咁嘛 我係咪應該去睇醫生?! 點解會咁架?! 呢排我好乖無轉skincare gar,不過呢兩日係新用jurlique rose silk finishing loose powder,唔通關事?! 好返之後會否眼位暗沉D架?! 救命呀!!

大宅

引用:救命呀icecream++我off+topic一下,大家唔

原帖由 amber-darling 於 13-04-25 發表
救命呀icecream 我off topic一下,大家唔好怪我~ 我對眼圍圏紅晒好似敏感咁,仲 ...
嘻嘻…我唸起功夫熊貓!!敏感得咁嚴重,快d去睇醫生喇,食左藥會好快好返!!你係上眼蓋連埋眼肚位都紅哂呀?

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-25+

原帖由 icecream1405 於 13-04-26 發表
嘻嘻…我唸起功夫熊貓!!敏感得咁嚴重,快d去睇醫生喇,食左藥會好快好返!!你係上眼蓋 ...
你好衰架仲笑 我真係上眼蓋連眼肚位形成一個勁圓嘅大紅色圈,係成個area都紅,真係好似隻熊貓咁呀 超樣衰,勁搞笑,但其他地方乜事都無,唉... 我都唔知點解會突然咁... 我聽日要乖乖地去睇醫生.... 真係好樣衰,唔戴超都唔得喇今次 要幾多日先好 宜家無灼痛感,但摸上手嚡烚烚架

大宅

引用:Quote:原帖由+icecream1405+於+13-04-26+發

原帖由 amber-darling 於 13-04-26 發表
你好衰架仲笑 我真係上眼蓋連眼肚位形成一個勁圓嘅大紅色圈,係成個area都紅,真係好似隻熊貓咁呀:n ...
我之前試過好似你呢種敏感,係眼肚位,不過好細“達“,又係突然間唔知點解會咁,之後敷左menard綠水就好d,不過你咁大範圍就真係食藥和搽藥膏安全d喇

大宅

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-26+

原帖由 icecream1405 於 13-04-26 發表
我之前試過好似你呢種敏感,係眼肚位,不過好細“達“,又係突然間唔知點解會咁,之後敷左menard綠水就好d ...
你就好啦用到menard beauness,我唔得,會即刻面紅,佢ingredient list入面alcohol排第二,點解會call itself溫泉水嘅呢?! anyway 今日要戴sunglasses出去,如果唔係我驚俾人影我相話我化熊貓眼妝 搽咗藥,有D乸 (反而噚晚同今朝我搽liposome又好舒服),情形就好似有DDD灼傷feel,你覺得我係咪應該信醫生繼續搽呢?! 唉... 幾時好返呢... 宜家唔紅,但變了圓形暗沉\"哄\".... 好樣衰呀 我淨係驚eye area膚色會沉咗

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-22+

原帖由 icecream1405 於 13-04-23 發表
我有呢本書,係教點樣分海味㗎,我覺得都唔錯,有時間去書局望下
icecream今日我去咗幾間書局搵你本書喇,但無呀,佢哋話已經係兩三年前,出版商唔出了,訂都無得訂 :\'( 所以我買咗呢本睇下,叫做有D嘢做reference hahaaa~ 有介紹各類品種,但簡短,反而教好多菜式~

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-22+

應該正確,同埋我知白花膠又係好好,但依家已經好少有!!我有時好鐘意去行下d海味鋪,睇 ...
係呀,我知白花膠好好,記得以前家姐生b,媽咪有煲/燉,但當年我唔識嘢 我宜家做定功課,就係為出去睇花膠時唔好咁傻 hahaa 係咪好乖先? 九龍城,勁多嘢食,my mom最鐘意去,特別係嗰條泰國街~

侯爵府

22腰,你果時點keep㗎??我唸你依家就算係肥左d,都唔會係好肥果d,本身貪靚既人係會容 ...
後生駛乜keep,拉下筋,食少餐都瘦了 宜家... 唔食都肥 真係要on diet又努力運動,諗緊係咪要personal trainer,因為想瘦之餘,都想刨靚個shape

侯爵府

咁真係要慢慢調理喇,有時間去埋針灸都有幫助㗎!其實胃唔好,都唔好一次過食太多花膠,膠質大重都會消化唔 ...
yes I know I know~ 我會小心小心

侯爵府

我整d野其實好簡單㗎乍,常整既都係意粉,沙律,煎牛扒,煎廣島蠔,泰式豬頸肉,咖哩雞呢d㗎乍,麻煩d如紅 ...
聽落已經好想食啦衰鬼!!! 整完記得post上來 你話我哋係咪折磨自己,又要on diet又要睇

侯爵府

btw 我頭先𥄫𥄫我D湯料,準備聽日燉,但宜家發現好似都幾鬼多嘢,點算好呢,好似最多落幾碗水咁 (細碗) 呀媽話我太多,但D嘢溶咗雪我又唔想拎返去冰 轉煲好無呢? (其實我未煲過湯hahaa~) 煲同燉喺功效上有無分別架? 我覺得好得意,宜家每星期都好似有個湯水big project咁 hahaahaaaa~!!

首頁

尾頁

跳至