母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主好勁, 我b宜家 3個月, 暫時都仲算可以全人奶, 但2個月時一返工就M到, 平時泵開一次7,8安, M來後, drop到得返3,4安, 奶陣也不是常常有, 可以點提升返d奶量呢?

在公司時, 只可泵一次奶, 我的schedule如下, 請你可否提點下有咩可以作改善:

0800 埋身後泵, 泵出來約有3安, 返工
1200 bb食樽 5安
1400 公司泵, 最高峰時試過有8安, 宜家m開始來後每次 3~5安不定
1600 bb食樽 5安
2000 回到家埋身後泵, 泵出來約有1安
2300 bb食樽 5安
2400 睡前泵清瞓

是否泵得太疏? 是否就算好少好少都要泵出來?
我平時係一d 谷既感覺都冇
就算有奶陣都唔係出到好多...
望經驗媽媽們能指點下
謝謝

子爵府

maglam0610 發表於 16-11-24 17:14
樓主好勁, 我b宜家 3個月, 暫時都仲算可以全人奶, 但2個月時一返工就M到, 平時泵開一次7,8安, M來後, drop ...

我有奶陣,都係出1安咋。其實你同我幾似。我都係泵開7-8安,會埋身後泵。有是朝早會埋身前都泵少少,再埋身和埋身後泵。我也是一m後就一厥不振,由8安跌到3-4安,再慢慢去到一安,到那時我就掛泵了,直接埋身餵到阿女3歲4個月離乳。

但我跟你不同的事,我半夜有起身泵,這動作做了9個月,所以會儲到奶庫。但一停半夜泵就即刻m了。但到只餘下一安掛泵,中間隔了13個月的。你繼續努力哦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊