婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:queenie3y+發表於+15-10-10+04:52+最

原帖由 ANNAFRIEND 於 15-11-10 發表
極同情你,我地真係好似,又係有個自以為自己屋企人做咩都為我好既C6,但我比你慘,我仲比C6個家姐搶走個女 ...
你老公起碼最後都撐你呀!我老公直情當我係外人!我奶奶係幫手湊小朋友我先可以反工,但湊到我小朋友有公主病!上星期,我地上去奶奶度,個個都食炒米粉,唯獨是我女吾肯食!我話:吾可以,因為個個都係甘食!吾可以甘偏食.!之後我奶奶問我女想食咩呀?嫲嫲煮啦!一係煮湯米粉或者雞蛋炒飯呀!你想食邊樣?我女話食炒飯!原本我奶奶食緊,即刻起身去炒飯,我話阿女邊樣都吾準食,剩係食炒米粉!個個都甘食,無理由一句吾中意食就想點就點!寵慣晒!
所以!我奶奶起度,我d女超曳!搞到我勁勞氣!

伯爵府

係咪一定要靠奶奶,你自己請工人得唔得。就係因為奶奶幫你湊囡囡就可以全家大舉入侵你屋企,佢地又唔識教,只會帶比你無窮無盡煩惱。如果可以的話請工人,以後唔駛煩。我冇奶奶老爺問題,因為兩老在我同C6認識前已不在,但居然仍有姑奶問題。佢住公屋,全家衛生意識好差,佢失婚,冇固定職業,幫人湊細路好似打分工,我早年見佢湊個細路牛牛豆豆,我而家想返起一定係我當時比鬼迷先會肯比佢湊我女女,因我同C6冇經濟負擔,我又有個良好環境的女家,我都唔知點解我會犯呢個後悔一生的大錯。我C6而家撐我係因為佢睇倒兩個女既問題,同埋佢睇d專家寫既關於嬰兒時期如果得唔倒適當既關愛會有深遠影響佢先知錯。佢自己都好清楚知佢家姐對我地關係影響有幾大幾深遠

伯爵府

只可講句唔識做兼自以為事既奶奶同姑奶簡直係洪水猛獸,鬼一樣甘恐怖

男爵府

回覆:ANNAFRIEND 的帖子

請左工人了!甘又點!佢地都吾信個工人!其實我吾係咩都叫個工人幫我女做晒所有野!我自己本身好想d仔女獨立d,可自照顧到自己!當然依家d女係細個,但我想慢慢養成d好習慣!我吾想d女好似我d姑仔甘,廿以三十歲仲要阿媽去換床單!
我奶奶咪成日叫我同個工人講:要工人倒水比我女飲,叫個工人同阿女洗手,要工人同阿女背書包⋯等等!我話工人有做,但有次放學反來,個工人只係去放低書包,未來得切同我女洗手,飲水,我奶奶即刻同我講:叫個工人反來第一時間要同小朋友洗手,平時係咪無比水小朋友飲?我話吾係:平時有洗,亦有比水小朋友飲!我奶奶就話:要飲多d水先好架!雖然她出發點係好!不過真係好煩好煩!煩到我吾想見到佢,聽到佢把聲!
前日我奶奶話要幫我女背書包!我話:吾使!等佢自己背!奶奶話:好重呀!mama幫你背!我話:個個幼稚園小朋友都係自己背,佢都要自己背,出d力先有胃口食飯呀!
其實我主張我女自己事情自己做左先,吾ok 先幫佢,吾係咩都就佢,想點就點!所以我奶奶覺得我吾錫d女女架!但我好驚自己d女女見奶奶!驚奶奶忡壞晒!

首頁

尾頁

跳至