自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

puffy0305 發表於 16-3-10 11:02
我覺得壓力呢樣嘢,某程度上係家長做成!

我女係地區名小讀緊小一,平日3-6樣功課,由佢3:30落校車,玩到 ...

我細個都係讀名校, 我唔記得小一既事, 但我好記得小5每一日都好想死, 班主任係教英文既, 每日唔止要做10樣功課, 如果佢見到你有做多左英文功課佢會好滿意你既表現, 會好鍾意你.....於是每個學生同家長都想討好老師, ESP班主任, 我們既功課有多無小. 以前又著重英文多過中文, 我偏偏中比英好....
有一次我做功課做到想喊, 唔係....係做到喊....一路喊都仲一路做......之後同媽吵大穫, 想轉校, 小5點轉? 阿媽叫我做晒要做個D就OK, 唔駛做多...我同佢講返學唔開心, 唔記得佢點安慰我, 總之都係無咩用個D啦....之後我扮暈, 真係成個人倒地. 個一刻我好開心, 因為我可以抖下...............雖然起身都係要做, 個都叫做抖左.....之後我就諗.....死左....咩都唔駛做....會唔會仲開心??? 但每一個死到既方法都好痛....仲辛苦過做功課, 所以我無死到.....

小5 FINAL 成績表出左, 我全A, 我好開心, 亦慶幸無死到, 唔係之前白辛苦.....中學讀到我心儀既中學....之後都無再諗死.....

好多時候唔係家長唔放鬆, 係小朋友考得唔好, 家長想放鬆都好難....畢竟香港都仲係以學歷去決定一個人既未來, 唔讀大學無前途呢個CONCEPT根深柢固.

講真, 唔讀名校我怕我小朋友讀唔到大學....讀名校我又唔想佢過我以前既生活.....我真係好矛盾....唔想佢係香港長大. 世界那麼大,我們去得邊?

子爵府

引用:Quote:原帖由+金瑪姬+於+16-03-09+發表我朋

原帖由 kikikay 於 16-03-10 發表
咁細溫乜書呀
我細女K1,佢今日放學,叫我同佢溫習,應該認下老師教既字。

水晶宮

kikikay 發表於 16-3-10 12:04
係呀,我哋成班平時工作已經好chur好大壓力,所以教育子女呢d我哋都會hea啲。
佢d課外活動完全係小朋友自己 ...
same, 我都會一切比小朋友主導(當然會比一d要求, 做人一定要有動力/目標), 功課唔 check, 有錯等佢自己suffer. 考測先埋身跟下. 由細做起, 佢自然明白自己事自己責任. 抗壓能力會好d.
Bye

子爵府

引用:Quote:hotingmum 發表於 16-3-10 10:25 我

原帖由 meow~meow 於 16-03-10 發表
個風氣好差,學校叫人重默(小一、二),識字弱又家長要跟跟(幼稚園)。

Hea 讀又怕小朋友被標 ...
我細仔k2、之前都收到班主任電話,要我花多d時間日日同佢温書,我都好無奈!佢k2咋!

meow~meow    發表於 16-3-10 12:20

水晶宮

d_yeong 發表於 16-3-10 12:07
我細個都係讀名校, 我唔記得小一既事, 但我好記得小5每一日都好想死, 班主任係教英文既, 每日唔止要做10樣 ...
我有幾個名校出身朋友 ,無揀母校比返自己仔女, 亦有老師朋友放手自己小朋友, 唔會去補習追成績。
Bye

珍珠宮

回覆:香港學生已經頂唔住壓力了

我侄仔小一
父母無點逼佢學野 但佢年年考第一
前兩日有份功課叫佢寫心願。佢寫

“希望不要有太多功課”

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+kikikay+於+16-03-10+發表咁

原帖由 catiou627 於 16-03-10 發表
我細女K1,佢今日放學,叫我同佢溫習,應該認下老師教既字。
呢d認得幾多得幾多,唔使太勉強!

子爵府

Poo得好勳章

引用:無言!!+現在家長想幼稚園都要返全日,+超恐

原帖由 kitbebe 於 16-03-09 發表
無言!! 現在家長想幼稚園都要返全日, 超恐佈
我女兒返緊全日,有幾可怕?佢好開心同enjoy近學,放學已經做曬功課,淨係玩,好過D返半日嘅,返到屋企又要做功課又要温習多多聲啦,壓力大根本唔關全唔全日事

男爵府

回覆:香港學生已經頂唔住壓力了

大宅

jaycee_mami 發表於 16-3-10 08:59
我最近在小三生的中文書看到其中一課, 是柳宗元的"江雪" (千山鳥飛絕,萬徑人蹤滅。孤舟蓑笠翁,獨釣寒江雪 ...
我90後 這首我在小學都有讀過 但是小六 點解記得咁清楚因為個時中文老師教書好有心 會配合角色扮演等等去學… 那時的學習是有趣的 我記得這首學完也不用照默出來 大家明白意思 識多幾隻字 就可以了 那時覺得上課挺有趣的… 不知現在的學生覺得上學是什麽感覺呢小三就學這首 太深了……

伯爵府

前排六合彩1億獎金, 我女問我地如果中左頭獎會點, 我地就話買咩咩咩........
我女自已就話, 如果中左我想讀國際學校, 唔想日日做功課, 個個星期默書, 反而冇話想買野., 我聽到都有D心UP.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實壓力,邊度冇?讀書有讀書嘅壓力,職場有職場的壓力,甚至有人連面對朋友都會有壓力,做人本來就有壓力,係睇點樣去化解。 如果唔識化解同面對,過到一關都未必過到第二關。 問題唔係喺制度上,係睇人點樣去面對。 其實而家太着重喺學業成績上,喺德智體群美上的栽培好明顯失衡。

男爵府

回覆 ir9974 的帖子

90幾分佢都唔滿意,咁唔通人人一百分咩

首頁

尾頁

跳至