自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:b.gorilla+發表於+16-6-23+14:58+消

原帖由 ellako99 於 16-06-23 發表
你們朋友有份救火?所以知道情況?
是呀

大宅

回覆樓主:

唔好再出事啦

大宅

希望所有人都可以平安回家

禁止訪問

回覆:最新消息!無咩事唔好去九龍灣牛頭角!

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

●15:45 最新消息
九龍灣時昌迷你倉發生四級火警,焚燒超過52小時,消防繼續向火場射水灌救。據悉,政府向城巴租用4部雙層巴士,有指是前往得寶花園作準備。下午3時許,《蘋果》於九龍灣宏照道輔警總部對開,有兩部城巴停泊,車上放有印上民政事務總署字樣的紙板。據司機透露,今早10時接獲公司通知,指政府租用兩部雙層巴士,準備前往得寶花園。司機又指,其他巴士公司亦被政府租了巴士作準備,而且政府亦已安排多部大型車輛到場。
城巴發言人證實事件,今日接獲政府通知,要求借用兩輛巴士,並停泊在九龍灣得寶花園附近候命,暫未知是作何安排。
《蘋果》就事件向民政事務總署查詢,暫時未有回覆。
九龍灣時昌迷你倉發生的四級火警,消防員通宵開喉灌救,直至清晨5時許,焚燒已40多個小時,火警仍未救熄。消防員集中向4及5樓開喉灌救,並且進入4樓拆走迷你倉鐵皮。
消防處助理處長(消防安全)羅紹衡表示,火勢已蔓延至4樓,由於火場十分高溫,暫未能準確估計波及範圍,現正採取防衛式滅火策略進行灌救,向5樓射水進行降溫,防止火勢繼續向上蔓延。而火場內的樓層圍板複雜,現階段不宜採取進攻式策略,若貿然爆破倉庫,或會引發閃燃。
羅紹衡續稱,4樓樓層包括藥房倉庫、冷氣工程及餐廳倉庫,存放奶粉和尿片等物品,他指奶粉未必會造成塵爆。
羅紹衡早上7時再交代最新情況指出,消防現時出動30輛消防車及140名消防員灌救,執行的防衛性滅火策略成功,有效控制火場溫度,火勢仍集中在3、4樓,未有蔓延到5樓。

http://hk.apple.nextmedia.com/re ... 85219915.1453174518

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

b.gorilla 發表於 16-6-23 14:58
消防員朋友現場報道:
棟樓隨時倒塌!要緊急疏散!

係,我啱啱在天橋咁嘅距離都明顯見到裂縫,各位消防英雄真係要小心,命仔緊要。

天佑!!!

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

【on.cc東網專訊】 由於淘大工業村向得寶花園的一幅外牆疑出現傾斜,警方及消防恐防有倒塌危機。另外,現場消息指,大廈4樓懷疑存有風煤樽及壓縮氣體等易燃物品,但消防人員暫未能尋獲相關危險品搵到,為以防萬一,警方預計須疏散嘉和園約400戶居民,將安排雙層巴士於彩雲道及福淘街接載居民離開。城巴發言人證實,警方已租用2架雙層巴士。九巴發言人亦證實,警方已租用4架雙層巴士。兩輛城巴已停泊於啟業邨對開。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0623_00822_001.html

別墅

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

消防員加油

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

希望上天能夠保佑所有人都平安 消防員個個都安全番家 加油加油

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

願所有人平安

寶石宮

祝大家平安

男爵府

消防員要平安呀

水晶宮

hashtag影視迷勳章

好難過,場火燒咗咁耐都未熄,希望所有人平安

侯爵府

引用:Quote:Teletrend+發表於+16-6-23+15:14+回

原帖由 wuwucancan 於 16-06-23 發表
午間新聞話檢查左冇危險品喇!anyway d消防員要撤離先,人命緊要!
...
會唔會只檢查左d大貨倉(例如藥房,冷氣維修公司)
但聲稱有危險品的係迷你倉租户
因為好似應該未爆曬d迷你倉嫁嘛?

我諗咋

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

大宅

子爵府

祝願所有消防人員無事,希望快d落場大大雨

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

只願一切平平安安

大宅

男爵府

b.gorilla 發表於 16-6-23 15:34
我是不會無中生有,亂說一餐的,只是將事實告訴大家,希望大家無乜事不要去那區,希望大家安全平安!

...

樓主,我信你。

其實樓主都係好心提沒有必要唔好去附近,怕或者有人生安全的疑慮,不提這些就是影響消防警察工作也不好。畢竟有好多街坊鐘意去湊熱鬧,議員鐘意去影相打卡。好心提醒一下啫。

若聽入耳的,在附近住或上班的,留意一下吧。大家小心,希望樓主所擔心的不會發生,希望場火快快救熄,希望再沒有人命傷亡。

首頁

尾頁

跳至