自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

方方媽媽 發表於 16-8-27 11:16
其實未來99唔開聲,你都應該回番比佢,除了餅,還有其他.睇來你可能唔熟D習俗.

...

其實可能係個99客氣唔好意思叫佢回,但又怕佢唔識做,就借意話鍾意儲餅咭,人地都俾落臺階佢但重反轉話人唔對,自己唔識大體失禮人都唔知

男爵府

cmw1010 發表於 16-8-27 09:17
係咁的, 我12月過門, 現在預備婚禮. 餅卡按習俗, 應該係男家俾女家.. 我唔係一D 一蚊都要老公出的人, 所以 ...

係要回禮架,你99無錯

公爵府

好媽媽勳章

cmw1010 發表於 16-8-27 09:17
係咁的, 我12月過門, 現在預備婚禮. 餅卡按習俗, 應該係男家俾女家.. 我唔係一D 一蚊都要老公出的人, 所以 ...

過禮,會有回禮,回禮係回番餅。

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

cmw1010 發表於 16-8-27 09:26
DELETE

點樣唔老禮法?
想當年我99都有問我地攞返20張,

水晶宮

20張餅卡就可以睇到個未來心抱係咩人.

其實20張餅卡, 99 話要, 咪比佢囉.
女仔唔想用自己錢, 咪叫老公比錢買囉.
洗唔洗咁猜度99, 兼以現金劵代餅卡咁比99呀?

若然我媽叫我老公買野, 我老公阿支阿jo,
兼且用第2樣野來招呼我媽, 我剷到佢上天花板.
我老公可以唔 喜歡為我媽辦事, 但係要話比我知,
佢唔做, 就我做, 我唔會小小事去話個老人家呢樣果樣

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:Quote:Fion710+發表於+16-8-27+11:58+佢邊

原帖由 bkteapot 於 16-08-27 發表
佢用自己名都開左好幾個HIT POST
X2

珍珠宮

好媽媽勳章

結婚支出一向都是兩公婆共同付擔, 不分男女!

就算奶奶問一對新人取餅卡, 你地都要出0架啦, 凡事斤斤計較, 婚婚就無意思了.

翡翠宮

cmw1010 發表於 16-8-27 09:22
DELETE

(講緊舊時傳統) 過大禮嘅嫁女餅/ 大餅/ 日頭餅 (睇你邊度人) 係男家比女家派的,男家唔使派。不過女家回禮會準備d 意頭野之餘,仲會回比男家少少自己手作糕點,一來好意頭二來係顯下手藝同誠意三來等女家睇落唔會小器。

另外,客家人有一樣野叫過定。姐係過大禮前男女家見面,傳統上男家會帶一大堆野比女家,女家就會準備好多食得嘅野同其他雜物回比男家。我見過人係比咗大概二三百個自家做嘅餅比男家食同招呼親戚朋友。但呢個都仲未係過大禮

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

cmw1010 發表於 16-8-27 12:37
回最後一次, 佢一開頭話未過大禮都要隒多幾十張我係OK, 而唔係我買完叫我"退" 幾十張比佢, 佢係用個退字, " ...

算啦,
唔好嬲,
開開心心去辦喜事,
那些餅卷,
當豪比未來奶奶請她食,
有些人把囗唔收的,
祝福。

公爵府

牛年勳章

意會錯左好平常咋, 改過咪得囉, 也許得唔到認同係唔開心, 但甘多人去分析件事, 咁多中肯好意見, 妳仲執著去説^退^字令妳唔吉利唉! 你的未來奶奶嚟架, 會係你未來的家人, 要成長了, 就嫁la, 放下執著, 你將會多二個身份, 人家的老婆和新抱呀!

男爵府

開心吸收勳章

回覆:男家問返女家要喜餅

珍珠宮

Fion710 發表於 16-8-27 12:02
睇返佢舊post,呢個人真係

子爵府

kittyChing 發表於 16-8-27 12:45
其實樓主把口咪一樣咁衰、咁賤,妳嫁得出真係好彩,咁少事都跟跟計較,第日同奶奶仲有大把嘢唔順眼,睇妳又 ...

agree, 果廿張餅咭真係好少钱,都就快親戚,樓主你心諗唔老黎就会唔老黎!

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

下?唔搵得舊post睇㗎?咁就會好賤。。。。我仲想搵下添。。。。算,唔搵住,我估!
係咪話去男友屋企半同居但唔俾用洗衣機洗底褲個post個位美女呀?

算啦我都係估唔到咯…bk日日有精彩post,我今日做賤人先

另外。。。買餅啫,又唔係叫你買樓買車,買囉,氹下老人家開心第時老公錫番你乜都抵晒啦!都唔識計數。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

cmw1010 發表於 16-8-27 12:27
你對住塊鏡講呢句啦就岩

怕就咪咁心地差!

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

終於做完賤人啦
呀太太你嫁咗該咗冊啦喎,名義上實際上都叫乜太啦,依家爭擺酒啫,你唔係呀嘛?你咁都要計,你都叫人奶奶姑仔,點解仲要講咩老唔老黎啫?其實你係咪有心維繫婚姻㗎?

首頁

尾頁

跳至