跳至

首頁

尾頁

大宅

rose-mag 發表於 18-9-18 01:20
既然你做咗好多功課,我相信你有不少準備,只有少少忠告,適當情緒宣洩係需要,幾多準備都好,現實或者都 ...

exactly

大宅

wrymoep 發表於 18-9-18 00:54
我未移,仲搞緊,希望可以成功! 所以講到呢度你可能覺得我只係BS :D

功課我地當然做唔少,亦對細路做定 ...

大家都係講自己觀點無需要convince對方
我響加拿大住過幾年, 佢雖然說重但係生活環境同保障, 同美國比較好唔同。
每個國家都有好同唔好嘅地方, 每個人睇法都唔同。 有時唔係 淨係講 生活舒適 賺到幾多錢, 就好似 響香港人移民 都唔係只因為生活壓力, 加上會有啲嘢唔好 先會想走。
我哋去到第二度 ,睇到個社會唔好,比較咗之後,有後悔,有想返去嘅念頭都好正常。
你搞緊移民應該好了解我哋呢一群, 係因為對一個地方冇信心冇希望 先會想走。。 我哋嚟到 覺得個社會冇咩希望 咪想走囉

大宅

rose-mag 發表於 18-9-18 01:09
女性一般嘅忍耐力比男性強,唔好講移民,如果另一半走咗,男性survive比女性survive嘅機率低好多,仲有好 ...

哈! 果種人又唔識英文又揀美國,仲要人地有中文,咁點解唔回歸偉大既祖國? 仲要日日睇TVx !! 唉! 對佢地黎講真係慘過死! 其實唔應該移民!

大宅

kayeeian 發表於 18-9-18 03:26
大家都係講自己觀點無需要convince對方
我響加拿大住過幾年, 佢雖然說重但係生活環境同保障, 同美國比 ...

加國聽落係好似好好,免費醫療,不過羊毛出自羊身上,呢D保障由重稅而來。 美國要自己買保險,其實係同一條數。 而且對我來講,美國搵工比加國容易,不過移民唔係你想去邊就去邊,好大機會我去加國要先失業1、2幾年,先可以去到第二個省搵工。 所有嘢都要見步行步。

如果你覺得E家個社區唔好,有無想過搬去第二個city 或甚 另一個 state? 講就業機會,多數情況美國點都比加國容易。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wrymoep 發表於 18-9-18 07:34
哈! 果種人又唔識英文又揀美國,仲要人地有中文,咁點解唔回歸偉大既祖國? 仲要日日睇TVx !! 唉! 對 ...

好騎呢架,一方鬧大陸,但移民自己又唔自強,所以我都費事理佢,叫我媽同我講,介紹份唔駛英文唔辛苦又揾到錢嘅工佢做,都short 嘅,佢何德何能?有我都自己做啦,就算有可以介紹俾人都有排輪唔到佢
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 18-9-18 08:01
好騎呢架,一方鬧大陸,但移民自己又唔自強,所以我都費事理佢,叫我媽同我講,介紹份唔駛英文唔辛苦又揾 ...

果D好快會俾D乜乜同鄉會收納成團友,聽黨指揮去跳大媽舞! 一班小丑揸住綠卡去大叫祖國偉大、唱國歌!舉牌示威要打倒美帝! 同香港一班揸住英、美護照叫愛黨愛國一樣!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wrymoep 發表於 18-9-18 10:00
果D好快會俾D乜乜同鄉會收納成團友,聽黨指揮去跳大媽舞! 一班小丑揸住綠卡去大叫祖國偉大、唱國歌!舉牌 ...

你睇錯啦jm, 條友係鬧大陸(可能係驚), 佢唔愛黨架,可能會參法x功就真。果班又係煩,日日返工喺度叫囂,最好笑話幾時有幾多萬人退黨退團,真係想同佢講知唔知入黨唔易,黨員都冇咁多,點日日咁多人退黨?呢邊有班反共仲得人驚,台灣背景嘅又係攞命。

btw, 你諗住加拿大去邊個市?我見有朋友話經濟其實一般,有d走落嚟美國揾工,醫療話就話平,但原來藥費唔平,我朋友試過叫我幫佢買藥寄俾佢,話計埋郵費都平一半。

大宅

rose-mag 發表於 18-9-18 10:08
你睇錯啦jm, 條友係鬧大陸(可能係驚), 佢唔愛黨架,可能會參法x功就真。果班又係煩,日日返工喺度叫囂,最 ...

我地申請 PEI,不過唔知會變成點,因為有超過一千強國人被加國聯邦政府查出虛報! 我估如無意外應該全部被踢返強國,等佢哋有機會繼續向黨效忠!

我都了解過加國醫療,其實同香港差唔多,如果有病痛,小病的話就好D,食下panadol、消炎藥,都無乜問題,可能自己買成藥食都得。 但如果有重病,其實都係要靠自己另外買保險,因為等得免費醫療排期都應該已經釘蓋,同無免費醫療無乜分別。 而有買保險果D通常都會去美國醫,甚至有D返香港睇私家醫生。 我都預左免費醫療形同虛設。

係加國搵工唔係一般,係超高難度! 我相信比美國難10倍! 我識既加國朋友,仔女畢業後多數都去美國打工。

如果可以成功移民的話,到時再算,見步行步。 香港人唔會咁易就認輸! 未成功前,講乜都無用!

公爵府

rose-mag 發表於 18-9-17 23:47
我唔覺得奇怪,相對地香港買獨立屋嘅人有限,其他人要自己整嘢機率上少d, 我朋友覺得自己買嘅屋自己負責, ...

我明,我都唔係綠拇指,種下少量花草怡情養性,係樂趣,但要打理整個花園就好大負擔,我回流前也住過 house,當年年輕大無畏,一大個花園自己來,夏天個個星期尾都花大量時間喺上面,剪草施肥除野草,呢頭做完嗰頭又要再來過,週而復始,沒完沒了,我覺得好辛苦,並不樂在其中。而家年紀大,真係唔想再攞自己來搞,俾錢請人來做算了,錢可以解決嘅問題,就用錢解決

王國長老

wrymoep 發表於 18-9-17 18:59
我地申請 PEI,不過唔知會變成點,因為有超過一千強國人被加國聯邦政府查出虛報! 我估如無意外應該全部被 ...

噢,PEI我都睇到新聞話收緊定取消,香港入落中國名額,驚一條友累全家咋。其實美國醫療都係preventive為主,所以每年都有annual check,防範於未然,而且呢邊醫生唔興係又開藥,唔係又開藥,今年流感最差,所以醫生都開抗生素,平時好少,發燒都係去藥房買退燒藥,抗生素要醫生紙開至買到。我初到美國,個個親戚都話唔駛理咩工,一定要有醫療保險,我生兩個,第二個果份保險供貴少少,入院生果張單,冇開刀冇麻醉自然生住三日兩夜,賬面兩萬七,我實俾500,其他保險包,當然知保險唔係俾兩萬六千五,佢地bulk charge有折,但如果冇保險就肯定雙倍有多。

我有聽過加拿大難搵工,好似要識法文至可以做政府工,我識朋友四十至移民加拿大,佢只能做兼職派報紙,不過佢老公係做生意,都搵到錢,但長期太空人。

我都覺得有心移民,去到加拿大再算,馬死落地行,呢D至係香港精神,我有個廣州嚟朋友,佢成日同我講,以前佢地廣州人好仰慕香港人,覺得香港人好叻,去到邊都有諗頭,一定生存到,我話都係嘅,但而家新一代好多唔同,因為生活太豐足,反而樣樣都怨,樣樣都不滿,但又怕辛苦,呢兩日見到FB見到討論區言論就冇嘢想講。

王國長老

mugtaitai 發表於 18-9-17 20:21
我明,我都唔係綠拇指,種下少量花草怡情養性,係樂趣,但要打理整個花園就好大負擔,我回流前也住過 hous ...

我係超級恨有個後花園,可惜我住Appartment building,Deck有個,但唔夠太陽光,住嘅地方又早晚大霧,種唔到幾多,都係算數,我好想種下檸檬、香草、瓜呀菜呀,但冇咩可能。

公爵府

rose-mag 發表於 18-9-18 12:27
我係超級恨有個後花園,可惜我住Appartment building,Deck有個,但唔夠太陽光,住嘅地方又早晚大霧,種唔 ...

你講嗰 d ok,我而家都有種香草,rosemary、薄荷、parsley,等等,我嗰度好多野兔,好鍾意食我 d parsley,種幾多食幾多,激死人;西雅圖天氣唔及加州乾熱,種唔到檸檬,否則我都想種,呢 d 果樹唔使太多打理。花園最最討厭係草地同草地邊嘅雜草,草地要淋好多水先青綠,要定時落肥,定時剪,雜草仲乞人憎,真係春風吹又生,呢頭除左嗰頭又生,我咩惡毒方法都試過,普通除草劑固然試過無效,淋漂白水 gasoline 我都試過,一樣冇用,不知幾強頑,我完全投降

王國長老

mugtaitai 發表於 18-9-17 20:41
你講嗰 d ok,我而家都有種香草,rosemary、薄荷、parsley,等等,我嗰度好多野兔,好鍾意食我 d parsley ...

檸檬好多用途,買又貴,所以我好想自己種到,橙都好,可惜冇咁嘅地方,同埋果樹要兩三年至開始會有好收成。

公爵府

rose-mag 發表於 18-9-18 13:30
檸檬好多用途,買又貴,所以我好想自己種到,橙都好,可惜冇咁嘅地方,同埋果樹要兩三年至開始會有好收成 ...

加州天氣好,到處都種到食得嘅植物。我前幾年暑假住 Berkeley,有一次整焗雞,叫妹妹放工經過超市買檸檬同 rosemary,佢話使乜買呀,去屋企附近行一圈就摘到啦,我話吓可以咁隨便摘人哋 d 嘢㗎咩,佢話同屋主打聲招呼就得啦,大家都唔介意嘅,果然,佢出去行一圈,就摘晒返來,仲附送新鮮藍莓做飯後甜品

王國長老

mugtaitai 發表於 18-9-17 21:42
加州天氣好,到處都種到食得嘅植物。我前幾年暑假住 Berkeley,有一次整焗雞,叫妹妹放工經過超市買檸檬同 ...

都係架,我屋企附近鄰居有人有檸檬樹,試過鄰居唔識我父母,但見到我媽湊我仔女放學經過就招手俾咗幾個檸檬佢。我屋企附近又係好多人種rosemary, 搞到我都想種番盤,羅勒我試過種,但種唔到,好快死,唔知係我屋企向唔正,唔夠陽光啩。

公爵府

rose-mag 發表於 18-9-18 13:58
都係架,我屋企附近鄰居有人有檸檬樹,試過鄰居唔識我父母,但見到我媽湊我仔女放學經過就招手俾咗幾個檸 ...

rosemary 容易種,搵個好太陽嘅地方,唔理佢就得了,又乾又曬最適合佢;mint 都容易,都係間中淋下水就得,我洗完米嘅水,就係去淋呢 d 食得嘅植物。我花園好多蜘蛛,有人教我種 mint,話蜘蛛怕嗰陣味,我種左十幾棵,暫時唔係好見效,可能要再種多 d 先得。羅勒我舊年種過,不過暑假後人走左冇打理,今年返去當然冇左,其實我仲想種金不換(thai basil),但唔知西北嘅氣候種唔種到

王國長老

mugtaitai 發表於 18-9-17 22:24
rosemary 容易種,搵個好太陽嘅地方,唔理佢就得了,又乾又曬最適合佢;mint 都容易,都係間中淋下水就得 ...

我個單位就係冇太陽光入,後面個deck係前後座中間,根本陽光照唔到,所以幾乎係要陽光嘅死得,想喺公司種又怕惹蟲惹蚊,一樣係唔多陽光,除非放我老細房,但唔得架嘛。

子爵府

回覆 rose-mag 的帖子

請問香港登陸美國前,定期存款,股票之類如何安排.需唔需要找美國既會計師規劃.利息同股息係要交稅好似美國稅20%,係咪登陸前要處理好呢?入境只可帶一萬元美金,如果需要金錢是否香港滙過去。

子爵府

嘩, 你地D鄰居, 全部都咁NICE..., 有D咁鄰居, 真係好.

"但而家新一代好多唔同,因為生活太豐足,反而樣樣都怨,樣樣都不滿,但又怕辛苦,呢兩日見到FB見到討論區言論就冇嘢想講" from Rose

HK現在的年青人, 怨氣太多, 成日都話, 政府點樣吾好,
就昰驚自己下1代變成咁, 所以, 才會考慮移民.

子爵府

回覆 pollybell 的帖子

帶幾多都可以, 但一定要報關. 試過叫我親人, 1 張1張咁數比關員睇有無報(填報關紙)錯數

首頁

尾頁

跳至