自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

huisnoopy 發表於 19-6-19 14:50
要睇保障範圍,每一間公司每一個計劃保障範圍都唔同,好難一概而論話包定包,每次去旅行我都會睇吓邊個合 ...

係㗎,次次都要睇吓比較吓先得,因為有時改咗d條款,都要自己細心留意返先知,謝謝分享

公爵府

quincy00 發表於 19-6-19 09:22
其實都係claim過一次.

係台灣食物中毒. 入左院半日. 係文件費claim [台幣250咁上下.]唔到.

奇怪點解文件費會claim唔到既?唔係喺同一張醫院收據嗎?

別墅

hfl2000 發表於 19-6-19 18:35
係㗎,次次都要睇吓比較吓先得,因為有時改咗d條款,都要自己細心留意返先知,謝謝分享
...

水晶宮

siugocandy 發表於 19-6-19 08:07
我睇過75折,咁我吼平d買,Thanks

我見唔係中銀e banking 客戶係75折(現在)。 我login 左 e banking就7折。

天空之城, 快樂之地

子爵府

hfl2000 發表於 19-6-19 18:36
奇怪點解文件費會claim唔到既?唔係喺同一張醫院收據嗎?

同一張單!

我又冇問返點解。因為我個名寫錯左 中文名架! 所以佢肯賠就算! 文件費 都係 算

公爵府

artai430 發表於 19-6-16 21:55
我細佬有去日本旅行比人偷左幾千蚊.因為語言不通.無在當地報警.買左保險都無用到.
...

https://osaka.letsgojp.com/archives/47573/
jm, 我搵到呢個網站有寫英文語言電話:
(被搶劫或是遭到交通事故時)
日本警察局熱線(英文)(03)3501-0110
,其實發現唔見錢果陣有無即時打去保險公司問吓?或者可以去景點/車站附近既觀光案內所(遊客中心)求助,幫手報警?touchwood大家長知識啫,用唔着既

公爵府

quincy00 發表於 19-6-19 19:28
同一張單!

我又冇問返點解。因為我個名寫錯左 中文名架! 所以佢肯賠就算! 文件費 都係 算 ...

乜台灣中文唔同香港中文咩?咁都寫錯我日本張收據都有寫(文書料 4仟幾yen),又無扣出來喎,full claim.

子爵府

hfl2000 發表於 19-6-20 09:03
乜台灣中文唔同香港中文咩?咁都寫錯我日本張收據都有寫(文書料 4仟幾yen),又無扣出來喎,full c ...

係中文.. 但我個名, 其中一個字個部首寫錯左... .. 但上面有passport NO. 係岩既.

個時又冇留意咁多...

所以佢claim左筆大既就算啦. 文件費. 好平. ..由佢啦.

首頁

尾頁

跳至