時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 sandylaw 的帖子

明事理既警察心知佢地唔係話緊佢就夠... 我深信好多警察都仲係有良知, 有人性 什至唔同意, 但礙於身份唔方便有立場
至於家人... 有冇睇到係宿舍既人從上掉野落街挑起事端先....

冷靜D睇各方既資訊, 好多都係由警方先挑起情緒造成... 721元朗無差別已經係好好鐵證

老實, 我都覺得難為左前線警察, 有時佢地係冇得揀要聽ORDER. 但肯定既係, 警察入面必有人渣

大宅

maymaggie 發表於 19-8-12 19:29
這裡是blue blue kingdom!

完全同意!得佢哋講,無其他人可以講自己意見

珍珠宮

teresat 發表於 19-8-12 21:34
希望互相包容,放下!
大家可以理性討論更好了

呢度好難有理性嘅討論
唔認識真身嘅言論本來就是不需要負責任,所以才會出現網上欺凌
其實大家都關心香港,也不同意暴力和破壞
只希望政府能夠有所擔當,願意放低身段去伸出橄欖枝,先放低誰對誰錯,真心聆聽。林鄭就是缺乏前瞻性思維,對點做錯事,錯點做亂事,放棄了治療黃金時間。現在破壞已成,必須勇敢面對,不是推前線警務人員硬啃。
現在已經成為弱勢政府,如果在其他國家,最可能就是解散提前大選。但香港不具備這種可能,只可以講剩下任期,除非有好嘅劇本,林鄭領導班子舉步維艱。

子爵府

mizuho 發表於 19-8-12 23:13
呢度好難有理性嘅討論
其實大家都關心香港 ...

嗯嗯⋯今日辦公室一直鬧,我問佢哋:「咁香港可以點行落去?」
大家都唔講嘢

大宅

kimmama 發表於 19-8-12 22:44
回覆 maymaggie 的帖子

我正想開PO問............ BK發生咩事... 全部無良知,腦裝屎咁盲撐政府同黑警... ...

你自己寫完呢段文字出嚟 有冇覺得自己好可笑

水晶宮

kimmama 發表於 19-8-12 23:12

明事理既警察心知佢地唔係話緊佢就夠... 我深信好多警察都仲係有良知, 有人性 什至 ...

警察只係執法,根本就無分咩立場,班示威者點解要行去紀律部隊宿舍先,部分老師點解要咒警察仔女?
我一路都睇多方面資訊,班示威者和平遊行時都不斷罵警察,到底係邊個挑起情緒先呀?

珍珠宮

olihellokitty 發表於 19-8-12 22:52
你住喺深山無睇新聞㗎?連登有幾恐佈?恐怖得過近距離放布袋彈、TG?

連登策劃恐怖活動,顛覆社會,危害市民安全!

子爵府

唔緊要, 我唔係想同你鬧交. 到底有鷄先定有蛋先講到2046都唔會有結果.
而家呢個場面係政府一手一腳造成, 形成警察同市民對立, 將差人擺上枱作棋子

大宅

Acaciacacia 發表於 19-8-12 23:25
連登策劃恐怖活動,顛覆社會,危害市民安全!

說得非常正確

男爵府

maymaggie 發表於 19-8-12 19:29
這裡是blue blue kingdom!

世事都被你看透

大宅

fxxking_popo 發表於 19-8-12 19:55

畜龍家屬就真

Shame on you
連自己名都有粗口音

大宅

mizuho 發表於 19-8-12 23:13
呢度好難有理性嘅討論
其實大家都關心香港 ...

同意

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

kimmama 發表於 19-8-12 23:29

唔緊要, 我唔係想同你鬧交. 到底有鷄先定有蛋先講到2046都唔會有結果.

講清楚, 警察( 執法者) 只係同暴徙 ( 破壞法治) 對立,
暴徙利用不可能接受所謂5 大訴求威脅政府, 擺左警察同香港市民既命運上枱呀

禁止發言

男爵府

bb130505 發表於 19-8-12 19:45
呢度得暴力藍,佢地大曬

你要和平就去連登開始啦!同你同聲同氣

大宅

其實政府已回應,但有人唔收貨係到玩要脅。發動示威遊行,阻塞街道,mtr,佔領街道及機場,什至暴力對待不同政見市民損毀他人財物。還有不停攻擊警察,立法會,差官及差人居所。暴徒武器由雨傘升級到有雷射槍,煙霧彈,鋼珠, 腐蝕液體,丫差,氣槍以及氣油彈。
以上行為,根本全世界無一個國家能容忍到,而家暴徒顛倒是非,指鹿為馬,想美化自已暴行,根直痴心妄想,好在bk有好多明事理家長支持政府支持警察。暴徒們收手啦,快重新做個好人,唔好再破壞香港呢個福地!

水晶宮

kimmama 發表於 19-8-12 23:29

政府確實係做得唔好,我唔認為而家班後生能爭取到啲乜,真心想香港好就唔好提出無理訴求,要爭取都合理啲呀。。
我真心唔想社會撕裂,但唔站在黃邊就好似有罪咁,喺呢兩個月來有幾多中立俾人罵走,一派咁獨裁既份子又點可能帶俾我下一代有美好既將來呢

男爵府

只要係反對警方使用過份暴力
就會被形容為黃或者曱甴
有人話人地講”黑警死全家”心腸毒
咁話示威者應該直入殮房呢d又係咩說話呢(我係另一個post睇到)
人人立場都各有不同
但似乎bk只容納到一個立場

子爵府

回覆 muchacho 的帖子

邊個可以肯定敢講全部都係示威者做?
689時代個雨傘運動, 689已經用黑社會惹事... 沒有更嗱渣, 只有更嗱渣

男爵府

bb130505 發表於 19-8-12 19:45
呢度得暴力藍,佢地大曬

但我覺得禍必及妻兒好暴力,好似恐怖分子,比黑社會還惡。

首頁

尾頁

跳至