時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

99901 發表於 20-2-2 00:44
醫護罷工迫政府妥協,諗住攬炒有咩事賴政府處理失當。政府無能時,呢班無專業操守嘅醫護逃兵亦必會在歷史留 ...

到時死左留名仲威你都可以試下

琥珀宮

畀面勳章

kelly_wong123 發表於 20-2-2 00:47
咁唔阻止個校長不停收生,不停換老師就係好辦法

不停收既學生係香港人

男爵府

世事無常 發表於 20-2-2 01:03
如果佢咁辣炒曬果3000幾個醫護,我會拍手掌,佢哋唔想做就送佢哋一程啦!無謂逼人做啲唔願意嘅工作!
...

咩就係廢囉!

琥珀宮

畀面勳章

kelly_wong123 發表於 20-2-2 00:45
咁叫政府立即搵其他人代替呢班罷工醫護,咩都解決晒

而家終於有私家醫生自願回公院幫手啦,呢班黑醫護應該汗顏

男爵府

小魔童 發表於 20-2-2 01:05
所以引入外勞香港呢班嘢咪驚到震一震囉,點解唔比引入外勞吖,心知肚明啦
...

都好!引多啲外勞嚟。大陸人以後就唔嚟香港睇醫生正!

琥珀宮

畀面勳章

kelly_wong123 發表於 20-2-2 00:43
宜家全部病人冇人理嗎?有報導話有病人因醫護罷工而失救致死?有先再討論吧
...

套用你既理論,咁醫護話生命受威脅,而家有醫護死左咩?有醫護死先罷工囉,咁得唔得?

侯爵府

全心全意 發表於 20-2-2 01:03
Shame on 政府!口罩都無個俾人
又要提醒有醫療系統人偷口罩

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]警方於30日傍晚6時許接獲瑪嘉烈醫院職員報案,指發現醫院一個病房內,有約14個外科口罩、約22個N95口罩及一些外科手套不翼而飛。警員接報到場,經初步調查後,拘捕一名56歲姓黃醫院女職員,涉嫌「盜竊」。案件交由深水埗警區刑事調查隊跟進。

男爵府

全心全意 發表於 20-2-2 01:03
Shame on 政府!口罩都無個俾人

政府衰,市民继續鬧,批評冇問題呀, 祇要用正當方法去表達!但仍不能抹煞呢班黑醫護在此打杖其間的所作所為!

大宅

2024年龍年勳章

cyyiu 發表於 20-2-1 22:59
向堅守崗位嘅醫護致敬
我覺得每個人都可以有立場,但唔該唔好將立場帶返工!
...

男爵府

SandyKL 發表於 20-2-1 23:01
轉貼:

護士如於8號風球期問上班,會按不同職級薪酬,每小時按其月薪1/140計算津貼,並以每半小時起跳。簡 ...

同意
Friends are the sunshisne of my life~~

Thanks for brightening my world with
the warmth of your friendship !!

侯爵府

kelly_wong123 發表於 20-2-2 00:45
咁叫政府立即搵其他人代替呢班罷工醫護,咩都解決晒

係做唔到o既,你呢堆人好聰明好識搵到 要脅 o既關鍵,而家疫症,人心人身脆弱,需要一直以為o既專業人員幫忙,
所以醫護人員就肆無忌憚咁用全部病人o既健康來要脅,
我同意唔可能立即搵到人代替呢班聲稱 罷工 醫護人員,
但係唔等於呢種用全部病人o來要脅o既手法就啱,
個劫匪拿刀行住條頸你一定會比錢佢,但係唔等於就心甘情願比錢個賊,亦唔代表拿刀行頸係合理搵錢方法

你地聰明不過低莊

侯爵府

全心全意 發表於 20-2-2 01:01
都好呀!聽日你叫林鄭炒曬3000幾個醫護人員!星期一咪無罷工囉

係做唔到o既,你呢堆人好聰明好識搵到 要脅 o既關鍵,而家疫症,人心人身脆弱,需要一直以為o既專業人員幫忙,
所以醫護人員就肆無忌憚咁用全部病人o既健康來要脅,
我同意唔可能立即搵到人代替呢班聲稱 罷工 醫護人員,
但係唔等於呢種用全部病人o來要脅o既手法就啱,
個劫匪拿刀行住條頸你一定會比錢佢,但係唔等於就心甘情願比錢個賊,亦唔代表拿刀行頸係合理搵錢方法

你地聰明不過低莊
心地極差

大家知道就得啦

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

MMVV 發表於 20-2-1 22:41
【武漢肺炎】瑪麗前副總監籲醫護緊守崗位哽咽受訪:呢場仗未打已經失敗 (17:24) - 20200201 - 港聞

有醫護 ...

現時係,將軍打開城門,叫士兵去死守,多多到唔夠去送死。
澳門特首就醒好多。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

littlesister 發表於 20-2-1 23:20
絕對係,同香港警察食左半年汽油彈都無人話罷工,真係相形見絀

好在警察無罷工

侯爵府

我是靚媽 發表於 20-2-2 01:21
政府衰,市民继續鬧,批評冇問題呀, 祇要用正當方法去表達!但仍不能抹煞呢班黑醫護在此打杖其間的所作所 ...
唔敢話全部人,起碼我都唔滿意政府,不過,各人有各人位置,你可以表達,就算你o係醫院靜坐,貼牆,舉牌蒙眼,又公開話會對某d病人點點點,你話你沒影響工作雖然我都覺得唔專業,,即立場還立場,做嘢還做嘢啦,,不過都選擇信任你,信任你作為醫護人員對病人o既仁心,你而家係丟自己架,令人心寒
請唔好以病人利益來 要脅

侯爵府

小魔童 發表於 20-2-2 01:02
但個報導話幾千個醫護投咗一票,新聞出咗,反對先得果幾票,請問平民百姓如我相信邊個平台?在線等你
...
信公道,
而家基本上係真係比d立心不良o既人鏈住,都沒辦法,不過咁樣更加要信公道 ,,
比心地唔好o既人裝到好正常,今次被鏈咪忍耐,用心補返漏洞,今次係長期被醫護界鉗住沒得引入外地醫護人員先搞到被 要脅,知道問題搞翻掂就得啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Moonlight819 發表於 20-2-1 22:45
絕對是!相比起之前警察的堅守崗位,更顯得自私可恥,完全不適合做醫護!
...

X2

公爵府

全心全意 發表於 20-2-2 01:06
咩就係廢囉!

即係你贊成佢炒咗呢班攪罷工嘅黑醫護?

大宅

sau95335 發表於 20-2-1 23:26
醫護梗係有啦

無架,而且發左就等於去送死咩,而家講緊一個醫護中,其他病人,個醫護家人都可能會中,比你做你肯?

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

講得啱!沙士期間都不知幾專業!令世界都讚美!可恥比政棍及YC利用打激政府!做咗政治工具!如果黑醫護咁唔專業!請佢哋立即辭職!唔好影衰其他有良知嘅專業醫護!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

首頁

尾頁

跳至