夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

eva25 發表於 20-11-24 22:16
其實只要佢比足家用,就睇定d,起碼呢方面佢肯負責,你又可以專心照顧好小朋友!
...

Yea agree somehow , Wanna know how much is enough / he paid ?

男爵府

eva25 發表於 20-10-22 08:48
謝謝你,我都稔住係咁!

Glad u find your way out for now at least

大宅

回覆樓主:

我都好想離婚,有3個小朋友。佢都係唔願意為屋企付出/溝通。,成日飲醉酒,晚晚冇人知佢會幾點返屋企,鐘意就鐘意就搵朋友食飯飲到醉哂先返……就算約哂食飯都可以唔聽電話唔見人,本身想維持同屋住關係,但越嚟越難頂,唔知可以頂到幾內?

別墅

這老公及父親角色只是虛有其名,留嚟都冇咩用。如果再婚一定要帶眼識人,一切以孩子為中心。

複式洋房

icecream126 發表於 20-11-26 22:51
我都好想離婚,有3個小朋友。佢都係唔願意為屋企付出/溝通。,成日飲醉酒,晚晚冇人知佢會幾點返屋企,鐘 ...

小朋友幾大?
我之前都好似你咁稔,做同屋住,亦嘗試過去改變佢,當然唔成功…之後稔真d,而家對左佢十幾年已經咁,嚟緊仲要對多幾十年,稔起都覺得辛苦,所以先決定離婚…

複式洋房

Kisskeni 發表於 20-11-27 05:24
這老公及父親角色只是虛有其名,留嚟都冇咩用。如果再婚一定要帶眼識人,一切以孩子為中心。
...

多謝你…我都唔會稔再婚,經歷過已經對婚姻冇信心,你講得好啱,我會一切以小朋友為中心,照顧好佢先會再稔其他嘢

大宅

eva25 發表於 20-11-27 08:31
小朋友幾大?
我之前都好似你咁稔,做同屋住,亦嘗試過去改變佢,當然唔成功…之後稔真d,而家對左佢十幾 ...

最細係5Y . 如果分開乜計劃都未有,驚唔知點……

大宅

eva25 發表於 20-11-24 22:16
其實只要佢比足家用,就睇定d,起碼呢方面佢肯負責,你又可以專心照顧好小朋友!
...

係。。我都咁諗。。因為暫時經濟上無能力自己照顧埋個個仔,加上無人可以幫手,我仔又係癌症康復者,唯有維持現狀。。。我就算離婚都要計好條數。。唉我心成日諗起個句,一生人總會遇到幾個pxk,佢一定係最pxk嗰個。。我都曾經幾次忍唔到要求離婚,心諗大不了攞綜援慳啲洗捱大啲個仔等佢健康啲就去返工。。因為佢成日無理發脾氣都好難頂,佢好似好憎個仔咁郁啲就黑面批評,我已經儘量控制自己對佢唔好有任何感覺。。。大家好似同屋住咁又分房訓。。但始終心裏係難受,同埋會覺得自己唔爭氣。

大宅

icecream126 發表於 20-11-26 22:51
我都好想離婚,有3個小朋友。佢都係唔願意為屋企付出/溝通。,成日飲醉酒,晚晚冇人知佢會幾點返屋企,鐘 ...

其實真係唔明點解呢啲pxk要學人講結婚生仔.....做之前唔知要負責任架咩。。唉。。唔明啲爛人思維

大宅

eva25 發表於 20-11-27 08:39
多謝你…我都唔會稔再婚,經歷過已經對婚姻冇信心,你講得好啱,我會一切以小朋友為中心,照顧好佢先會再 ...

我都係。。。對婚姻,對愛情已經無晒幻想。。。唔想再掂。

大宅

Ccccccc 發表於 20-11-29 12:06

係 一唸起就好有壓力,同呢D做朋友都嫌多.何況係屋企人,完全唔理人感受,所以我成日覺得好好既朋友等於屋企人,屋企人唔等於會好好相處

大宅

icecream126 發表於 20-12-1 21:35
係 一唸起就好有壓力,同呢D做朋友都嫌多.何況係屋企人,完全唔理人感受,所以我成日覺得好好既朋友等於屋 ...

係。。真係做朋友都嫌多。。我都諗有下世的話希望唔好再比我見到佢

複式洋房

Ccccccc 發表於 20-11-29 12:04
其實真係唔明點解呢啲pxk要學人講結婚生仔.....做之前唔知要負責任架咩。。唉。。唔明啲爛人思維
...

完全同意,唔鍾意小朋友但又要有家庭,自己一個生存唔到咩…

複式洋房

Ccccccc 發表於 20-11-29 12:06

湊大個囝,自由自在,鍾意做咩就做咩…
你加油,祝你同小朋友都健健康康…

大宅

eva25 發表於 20-12-2 00:05

認同呀 要得家庭就要負責任,如果宜家甘都唔知為乜,最衰自己做出甘自私囉~
係佢地既角度仲要覺得自己冇問題先叻喎

複式洋房

icecream126 發表於 20-12-1 21:35
係 一唸起就好有壓力,同呢D做朋友都嫌多.何況係屋企人,完全唔理人感受,所以我成日覺得好好既朋友等於屋 ...

講得好啱,朋友可以揀,屋企人冇得揀,好唔好都只有接受,揀錯左做左屋企人,咁就一世,離婚又煩…

複式洋房

icecream126 發表於 20-12-2 00:09
認同呀 要得家庭就要負責任,如果宜家甘都唔知為乜,最衰自己做出甘自私囉~
係佢地既角度仲要覺得自己冇 ...

其實最大嘅問題係佢地覺得自己冇問題…個老婆返工,湊囝,跟小朋友功課,做家務,處理晒家中一切大小事務,佢自己就喺度㩒電話,佢覺得係正常,就算到而家已經提出離婚,以上嘅事佢都冇幫手分擔,這就是我完全死心嘅原因!

大宅

eva25 發表於 20-12-2 00:05

exactly 就係自己一個生存唔到.

娶個老婆有人做家務兼上床, 仲幫佢生個仔防老. 唔駛付出唔駛湊, 唔駛教. 有啲老公連錢都唔駛出.

我覺得要行返母系社會, 個男人要黎借種就算, 女人自己真係想生才生, 生左女人自己養, 唔駛幫男人養老添呀.

淨係借種都冇咁嬲, 有啲老婆對住個老公, 好似湊多件大型垃圾咁.

利申, 我單身不婚不育, 就係睇得多夫婦情感版, 怕怕.

恭喜樓主下定決心提出離婚, 有能力離婚絕對比起沒有能力, 日日對住大型垃圾好得多!

大宅

eva25 發表於 20-9-17 23:28
回覆 bsg 的帖子

其實係佢不太願意為家庭付出,我每日一早起身返工放工,湊小朋友,做家務…佢都唔會幫忙 ...

明嘅,我都零交流。

首頁

尾頁

跳至