自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

帽子家族 發表於 20-11-12 21:42
賠幾多先啱,佢沒完沒了咁,睇咗兩次醫生都證明無事,初初朋友都想賠錢了事,但未覆又話睇多幾次:laugh2cr ...

賠$你想就了咗件事?!咪傻,明屈!晤賠,你賠第一次$就即係間接承認佢嘅受傷係你朋友嘅小朋友直接做成,賠咗第一次就要預睇悟到盡頭,報警喇,睇CcTV喇,等官判喇……

珍珠宮

fatpigfatpig 發表於 20-11-13 02:26
我們在這裡只是睇倒由樓主複述她朋友的講法,我們不在現場,其實不宜指指點點,有啲細節,樓主朋友未必有提 ...
完全同意, 成件事可能樓主朋友個仔講俾佢朋友聽時已經有隱瞞, 加上佢朋友再講俾樓主聽時又刻意淡化咗個仔嘅行為, 或者誇張咗對方嘅行徑, 再加埋樓主嘅再轉述, 可能唔知有冇一半係事實, 反而我覺得一個小五小六嘅同學被形容到冇受傷但嚇到喊唔可信, 另外校長鬧樓主朋友個仔蝦蝦霸霸, 我相信佢喺學校真係惡名昭彰, 加上對方如果真係有去睇跌打, 我相信正常父母唔會為咗呃醫藥費而要個小朋友日日扮傷睇跌打, 索性入去養和住返一個禮拜仲疏肝, 所以我對樓主嘅陳述抱好大懷疑, 再唔係樓主可以考慮叫佢朋友俾料東張西望搵晒幾個party對質

男爵府

如果係關自己小朋友事,而又證實佢冇講大話,多多錢都賠。相反既就緊係一個仙都唔賠啦。

水晶宮

BK Milk勳章

睇政府醫生有晒實質證據

係應該賠番睇醫生既錢
跌打中醫就No 啦
叫對方去睇政府寫張醫生紙證明係咩事
再傾

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我c6 試過運動時肌肉突然撕裂,去照x 光冇事,仁安醫院話冇得醫,只要暫時唔好做運動,一個月自然康復

男爵府

不過,樓主你朋友都要小心處理件事。小六肯定過10歲。如果對方家長報警,查起上嚟,如果真係有推人/傷人,係會負刑責,不致如坐監,但好可能有案底。
如果冇事,但去警署落口供,對小朋友影響都好大

別墅

hellokitty111 發表於 20-11-13 20:30
不過,樓主你朋友都要小心處理件事。小六肯定過10歲。如果對方家長報警,查起上嚟,如果真係有推人/傷人, ...

真係好多謝大家嘅意見同提醒,朋友正積極處理

今日朋友去見校長,
只為佢鬧我朋友個仔既事作出「洽談」
推人事件佢話交返比老師做中間人
校長態度猶如爛仔一樣,
聽到都覺得大開眼界(我係聽咖咋,不喜勿插)

對於有人作出質疑,同認為我片面之詞,
又唔係親歷其境,朋友「一定」都有加多減少
其實出post目的又唔係求認同,無咩需要呃大家

最後都係果句「多謝大家」

翡翠宮

回覆樓主:

睇急症先會賠

男爵府

帽子家族 發表於 20-11-13 21:16
真係好多謝大家嘅意見同提醒,朋友正積極處理

今日朋友去見校長,

等佢出律師信先算啦

推人嗰個永遠都係話玩

俾人推嗰個實話重傷

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

冇即時驗傷,隔個星期嚟要陪湯藥費,如何排除小朋友期間有沒有從其他活動中受傷?

首頁

尾頁

跳至