自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2023年兔年勳章

moon_o_o 發表於 21-7-16 10:48

坐地鐵好方便,一出直達酒店

x2

子爵府

Yang81 發表於 21-7-16 13:05
好多謝咁多JM開解我,提供意見同資料,我就唔一一回復了,心情真係好返好多,我係BK應該有十年了,一直好少 ...

我明白你呀,我哋都係照啃,因為唔想老人家唔開心,唯有當做善事啦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Yang81 發表於 21-7-16 10:44
有一親人,平時食飯九成都係我買單,因自覺家庭條件好啲,呢次放暑假,又撞正我生日,(冇禮物收㗎,最多一 ...

自從早幾年我仔生日,請咗娘家一齊食自助餐慶祝,我妹妹因為自己家事,響餐廳突然鬧侍應同大哭話人哋蝦佢,連酒店經理都上埋嚟調解,我仔個生日飯響呢個又食咗8k幾,但結果係又尷尬又嬲嘅情況下度過。
我先生話無下次,永遠唔會同佢哋食自助餐,永遠個仔生日唔需要佢一家出現。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

其實洗乜請埋佢地去玩?各自俾咪得囉

伯爵府

回覆樓主:

我都有「件麻煩友」幾十年都係老憑!
親戚家庭聚會從來都唔會主動畀錢埋單,仲要自己食完一個人就先
叫我幫佢淘寶,淘落嚟仲要我搬上佢屋企!仲要唔畀錢 !
上個禮拜話唔識得登記五千蚊,咁我叫佢畀登記一萬蚊嗰個戶口同資料畀我幫佢登記,又話唔記得咗又話冇曬紀錄.又唔識得upload身份證上去,咁我話等你放假先整啦.佢放假嗰日就send信息問我,點解我仲未上佢屋企幫佢整?
大佬呀!我要照顧兩個小朋友!而家係你叫我幫忙整嘢,自己唔識得上嚟搵我咩?!仲要我一拖二上去特登幫你登記?!真係睬佢都有味!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

泊車自己俾錢

伯爵府

樓主,你絕對唔小氣,係佢格衰,貪得無厭又唔知足,爭你錢仲好意思要你請酒店同自助餐,佢應該賣左架車還錢比你!

子爵府

Yang81 發表於 21-7-16 10:44
有一親人,平時食飯九成都係我買單,因自覺家庭條件好啲,呢次放暑假,又撞正我生日,(冇禮物收㗎,最多一 ...

你生日,仲用請佢哋住酒店,食自助餐? 你講真? 如真,點解你要咁做?

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實自願請人一家去酒店玩同食buffet都係想開心,又何必計較嗰幾百,又要質疑人地唔識慳,住公屋無儲蓄,況且人地又無講過唔俾泊車費

珊瑚宮

2024年龍年勳章

worthy 發表於 21-7-16 12:40
回覆 Yang81 的帖子

絕對明白樓主.

逐個接你地都睬佢地,係我就直接話架車壞左拎左去整算數

珊瑚宮

2024年龍年勳章

littledot 發表於 21-7-16 15:02
唔同意!唔係話親人少少嘢唔啱就要反面,但做唔做係自己意願,如果只係拒絕做亞四/司機對方就要反面,呢啲 ...

同意,咁嘅親人真係要唔要都罷啦,咪只係會喺有著數/要搵著數嗰陣諗起你,或者試下搵佢地幫手,睇下佢地咩反應

首頁

尾頁

跳至