自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

couchpotatoes 發表於 22-1-17 11:05
不如你搬返屋企,鼓勵你男友自己返多啲屋企,態度係佢緊你唔緊,過時過節鍾意就去坐下,唔鍾意咪話自己都 ...

我無得搬返屋企 最多叫佢返

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

couchpotatoes 發表於 22-1-17 11:05
不如你搬返屋企,鼓勵你男友自己返多啲屋企,態度係佢緊你唔緊,過時過節鍾意就去坐下,唔鍾意咪話自己都 ...

我係樓主都會搬返自己屋企算,個男友未結婚都拆唔掂,都唔駛旨意結咗婚會拆得掂,到時有埋細路仔,問題會更多。

可能亞伯母睇C個女仔要黐實自己個仔。

大宅

littlefunpig 發表於 22-1-17 10:28
其實佢真係話你不是,對你地有咩影響?

你地經濟完全獨立既、將來生活無需要靠佢地照顧、照應,繼承祖業 ...

我男朋友孝順 我怕佢哋一哭二鬧後我男朋友會內疚 就會寧願揀佢哋
畢竟我男朋友係同我一齊前唯一希望係照顧到家人直到佢哋過身⋯而唔係自己有個家

大宅

lololala 發表於 22-1-17 11:17
我係樓主都會搬返自己屋企算,個男友未結婚都拆唔掂,都唔駛旨意結咗婚會拆得掂,到時有埋細路仔,問題會 ...

我無得搬 最多趕佢走

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

禁止發言 發表於 22-1-17 11:17
我男朋友孝順 我怕佢哋一哭二鬧後我男朋友會內疚 就會寧願揀佢哋
畢竟我男朋友係同我一齊前唯一希望係照顧 ...
其實照顧父母係好合理... 如果迫到要佢二揀一, 佢揀你而放棄父母呢個人亦唔見好得去邊... 男友係獨仔?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

個男唔夠強勢.有排你受.夠強佢父母唔敢講咁多,JM,如果繼續落去,結左婚仲多問題,到時又上來呷.

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

禁止發言 發表於 22-1-17 11:18
我無得搬 最多趕佢走

分開住啦,唔好俾佢哋睇C冇屋企返一定要黐實佢寶貝仔而蝦妳。個男嘅唔一齊住,咁嗰伯母未結婚一日都唔駛夾硬定時定候應酬佢,海濶天空人自在。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

禁止發言 發表於 22-1-17 11:14
其他jm 建議我每2日返去姐
我宜家大時大節先去食飯

唔知邊度見到話你成日返
大時大節禮貌上見過面就夠。
做好自己本份人地點話你你控制唔到
更加唔需要「唔想人地有位入」而咩都say yes
你唔想男友難做,但人地一家包括你男友,有冇諗過都唔想你難做?
定係一味要你配合佢屋企人既諗法?
如果係後者,呢個人唔洗嫁了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

禁止發言 發表於 22-1-17 11:17
畢竟我男朋友係同我一齊前唯一希望係照顧 ...

搬開住、自己湊仔同孝順、照顧到家人直到過身係無衝突

唔係一齊住先照顧到、唔係父母咩要求都應承就叫孝順。呢啲叫無腦

大宅

lojo11 發表於 22-1-17 11:21
其實照顧父母係好合理... 如果迫到要佢二揀一, 佢揀你而放棄父母呢個人亦唔見好得去邊... 男友係獨仔?
...

我嘅意思無叫過佢二揀一
而係佢同我拍拖前無諗過要結婚個啲
所以我只係一個打亂佢生活嘅人

唔知點解講親呢d就比人無限幻想到要人二揀人拋棄父母

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

禁止發言 發表於 22-1-17 11:38
我嘅意思無叫過佢二揀一
咁係你講起怕迫到佢要二揀一, 正常人係唔需要咁揀... 你男友得30歲, 未諗結婚都唔奇, 咁依家遇到咁啱而諗結婚都合理.. 當中係多左野要佢處理, 佢係中心人物... 無得避... 如果佢起唔到作用, 你連食飯都驚到腳軟, 咁好難行落去

大宅

禁止發言 發表於 22-1-17 11:38
我嘅意思無叫過佢二揀一

我分享下,我同你之前好似,未結婚時已經好怕強勢奶奶,結婚生b後大家衝突升級,辛苦左老公中間調和。最後而家係,過時過節我俾面一家番,平時有咩事就老公自己應付佢媽。我覺得見少左反而奶奶對我亦客氣左,大家好來好去面子上過得去就算。

成件事好睇你男友態度,如果佢要你對奶奶好似當自己呀媽咁孝順/要求成日見面,咁你就要諗清楚。

首頁

尾頁

跳至