自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

teresayan07 發表於 22-2-12 11:35
香港有15年免費教育.. 大學生人數都多…
但唔明點解仲有咁多人好似無咩分析能力..
咁容易信埋啲似是而非 ...

信邪教的,好多都係知識份子同專業人士。
日日是好日

伯爵府

kikikay 發表於 22-2-12 12:34
你都識講最終啦,但家陣絕對唔係時候
人命關天,不能置弱小、老人不顧
...
咁如果弱少、老人最终都唔肯打針又點?

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

幸福花海 發表於 22-2-12 12:47
咁如果弱少、老人最终都唔肯打針又點?

咁你咪即管放長雙眼睇吓情況發展成點囉
好似尋晚有個四歲細路走咗
我身邊有啲原本話睇吓先嘅家長
個個都仆住預約帶個細路仔去打針啦

好多人睇埋啲打手文宣
一陣講到好似打安樂死咁
一陣又講到支針係垃圾
個個人云亦云,冇晒分析能力,總之就嚇到唔想去打疫苗。

不過香港人有個特點,好多都羊群心理,又驚執輸,見多人打疫苗冇問題,自己就心思思去打架啦⋯⋯

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

tansyneko 發表於 22-2-11 23:30
rip

心痛

珍珠宮

arale1668 發表於 22-2-12 11:56
共存睇外國就知
太可怕
可以咁對人民

講穿了就是:唔好阻住我行街同聚會、唔好阻住我揾錢!好可怕

珍珠宮

seasonsYK 發表於 22-2-12 09:55
純粹是經驗分析,也有可能是其他情況。

驗屍的話,也只能看到病毒量及身體的食物。過程冇人知。 相信也 ...

同意照顧幼童有好多學問,亦要好小心

去年深水埗有位4歲幼童食咗藥同粥,嘔吐昏迷後不幸去世,嬰幼兒嘔吐後猝死嘅不幸事件一直有發生
只係太多人對於新冠病毒「過度恐慌」,只選擇「靠邊站」去相信大部分人講法,對於有唔同睇法人士一律係黃/文宣/宣揚同病毒共存

一般人平日健康飲食同有良好生活習慣,自然有強壯免疫力去抵抗病毒,一定要由平日做起,所以同一個病毒,有人自行痊癒、有人重症、有人去世,因為自身免疫系統強弱有別

有位病人中omicorn依然食蝦條、朱古力餅,我多口勸告戒口快啲好返,香港醫療負荷已好大,但佢認為西醫無話戒口、無零食好難過,我都無謂多言了

珍珠宮

畀面勳章

kittylam 發表於 22-2-12 12:31
冇死嘅大叫共存科學共存無敵,逝去嘅冇發言權 。

心酸
所以我地要團結
龍鳳媽

子爵府

醫生話新冠或會引致嘔吐等不適,咁男童的確係中左招,亦都發燒左幾日,有機會嘔吐物入肺引致急性肺炎/窒息直接死亡。

珍珠宮

回覆樓主:

高燒染疫嬰苦等兩日無入院
https://www.wenweipo.com/a/202202/11/AP6205acf1e4b03103e0c98670.html

外傭初確 公院拒收 兩女發燒 僱主:點算好?
https://www.wenweipo.com/a/202202/10/AP62046ad0e4b03103e0c94a3c.html

初確8歲童反覆高燒等3日未入院 母親感徬徨:醫院叫我們耐心等
https://www.wenweipo.com/a/202202/11/AP62067454e4b03103e0c9ba36.html

珍珠宮

回覆樓主:

一家四口確診 呼吸困難患者博愛醫院等5小時 獲派樽仔被叫回家

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/734139/%E4%B8%80%E5%AE%B6%E5%9B%9B%E5%8F%A3%E7%A2%BA%E8%A8%BA-%E5%91%BC%E5%90%B8%E5%9B%B0%E9%9B%A3%E6%82%A3%E8%80%85%E5%8D%9A%E6%84%9B%E9%86%AB%E9%99%A2%E7%AD%895%E5%B0%8F%E6%99%82-%E7%8D%B2%E6%B4%BE%E6%A8%BD%E4%BB%94%E8%A2%AB%E5%8F%AB%E5%9B%9E%E5%AE%B6

首頁

尾頁

跳至