自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 23-2-8 18:29
冇大學學歷有HD嗎?而家開放 OWP 比你去工作都係一個機會,冇家底但最少要有筆錢,證明能支撐你至少頭一 ...

朋友已經過咗去加拿大,租咗屋(大城市)
佢話settle 好就要揾工揾錢。
無大專學歷無專業,所以只會揾低技術工作。老公都非專業呢幾年係去讀書,單憑太太做收銀(如果有人請的話),所以想知係咪真係咁易都夠生活。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Etcetc 發表於 23-2-8 18:38
朋友已經過咗去加拿大,租咗屋(大城市)
佢話settle 好就要揾工揾錢。
無大專學歷無專業,所以只會揾低技術 ...

又唔知佢家底,佢又有小朋友捱唔捱到真係好難講,不過爸爸就算讀書都可以工作,賺少少收入嘅。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大陸同印度去美國讀書留唔低嘅大部分去咗加拿大,特別係H1b簽抽唔中嘅。

珍珠宮

ahpoo 發表於 23-2-7 13:43
起碼好過過去既人係窮既多丫我唔知移居香港既係有錢定無錢多,只知香港好似對入境移居人士無乜 ...

有人來香港結婚后離婚得到身份證,然後返大陸再結婚。大陸的丈夫本身有個仔。。。個仔咁都可以申請落來團聚。。。來到一家三口住劏房。。香港真的最有「人情味」。

洋蔥頭媽咪    發表於 23-2-8 23:58

男爵府

Etcetc 發表於 23-2-8 16:03
我朋友70後剛一家四口去加拿大, 係爸爸讀書, 媽媽搵做工, 仔女返學, 暫時租屋住萬幾蚊屋租一個月。

我女 ...

你朋友點都會帶啲錢過去嘅⋯⋯頂唔頂到就睇吓去加拿大邊個省,老公行stream A畢業後攞到永居,啲仔女讀書唔使錢,老婆做飲食連小費人工都唔錯,慳慳哋頂到年幾唔成問題

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-2-7 14:25
比較無咩意思,自己鍾意就好,近年都好多親友回流加拿大。

其實真係好難比較,每個地方都有好有壞,而且每個人嘅性格、背景、適應能力大相逕庭,體驗都可以非常唔一樣
喜歡、有能力、做好分析、準備好plan B,任何選擇都係啱,亦唔係其他人可以妄加評論
昨日同朋友食飯才傾開,大家都係周圍走周圍住,真心唔覺得有完全嘅樂土,只可以話唔同年紀有唔同需要,所以做唔同選擇。可以體驗唔同地方嘅生活、文化,終歸都係好事

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-2-8 19:07
又唔知佢家底,佢又有小朋友捱唔捱到真係好難講,不過爸爸就算讀書都可以工作,賺少少收入嘅。
...

我識一個朋友老公去讀廚,去到無工人用,佢老公可以煮

大女本來早一年自己去讀私立boarding, 佢哋過到去,轉左去讀公立

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bbc2018 發表於 23-2-9 09:56
我識一個朋友老公去讀廚,去到無工人用,佢老公可以煮

大女本來早一年自己去讀私立boarding, 佢 ...

馬死落地行,路係人行出嚟嘅,最重要睇你有幾大決心。

首頁

尾頁

跳至