自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

傻太 發表於 23-6-22 13:46
我都心痛屋企差果個
資質好真係慳水慳力慳時間

老公話我一直由細到大未差過(唔係學霸,但付出一定有成績),唔會共情到讀極唔識,或望到本書就頭暈嘅人,而佢就好明白

子爵府

followgod 發表於 23-6-22 12:52
我都想 其實佢都好乖好配合我 可惜佢太多唔小心 好難上十內

其實10 內, 係米平均3 主科要8 字頭?
不過, 其他科佢係有進步, 只是主科仍然停滯不前, 唔算唔小心係基礎未穩, 不過唔小心都佔10 %

侯爵府

Nomos 發表於 23-6-21 13:21
有無媽咪同我一樣,
明明已盡力, 覺得小朋友考試時都算用功, 結果大失所望

我同你一樣,我個仔由小一開始我都好努力同佢溫習同做功課,仲有請埋補習老師幫佢,但每次考試都唔理想,後來知道亞仔有讀寫障礙再加倍努力都唔得,但我知道亞仔真的已盡力,所以我無鬧過佢,直到而家亞仔已經讀中四,佢由讀中一開始反而慢慢開竅,佢讀中學自己搞掂,仲可以考到第一名添,當然佢只讀Band 2嘅中學,但我已好高興,佢數學係最好嘅一科,全級數學考第一,所以媽咪你千祈唔好灰心同唔好迫你小朋友,佢哋自然會識得有自己嘅方法去讀,比啲時間啦。

男爵府

lemonlemoncc 發表於 23-6-22 22:55
不過, 其他科佢係有進步, 只是主科仍然停滯不前, 唔算唔小心係 ...

我哋學校應該主科85左右 會好啲
但我小朋友無 中文特別差。

男爵府

cibewong 發表於 23-6-22 23:06
我同你一樣,我個仔由小一開始我都好努力同佢溫習同做功課,仲有請埋補習老師幫佢,但每次考試都唔理想, ...

仔仔好叻 加油

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

加油

侯爵府

followgod 發表於 23-6-22 23:33
仔仔好叻 加油

你同你小朋友都要加油,唔好灰心呀,比多啲信心佢呀。

子爵府

lemonlemoncc 發表於 23-6-22 22:55
不過, 其他科佢係有進步, 只是主科仍然停滯不前, 唔算唔小心係 ...

我女之前學校所有科9字都只係級2x~3x, 頭幾名啲分係99, 100嗰啲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊